Koronavirüsün 'öteki' mağdurları: "Yorgandan maske yapacağız!"

Lösemi hastası kızları Elif için ilik bağışı bekleyen Gamze ile Hasan Ali Zengin çifti, şimdi daha büyük bir sorunla karşı karşıya.  Aile, koronavirüs nedeniyle maske bulmakta zorlanıyor 


  • Oluşturulma Tarihi : 21.03.2020 09:12
  • Güncelleme Tarihi : 21.03.2020 09:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Koronavirüsün 'öteki' mağdurları:

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Yüksek ateş sonucu Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine kaldırılan 3 buçuk yaşındaki Elif, 24 Ocak’tan beri kanserle mücadele ediyor. Kemoterapi sürecinde saçları dökülen Elif ile birlikte anne Gamze Zengin de tesettürlü olmasına rağmen saçlarını kazıtarak kızına moral vermişti. ‘Saçlarımıza bit girdi’ bahanesiyle kendi saçlarını da kesen anne Zengin, “Bütün Elif’ler, bütün çocuklar yaşamalı” ifadelerini kullanmıştı. Gün be gün kilo kaybeden kızı için çok acil ilik bağışına ihtiyaç duyduklarını kamuoyuyla paylaşan Gamze Zengin, lösemi hastası Elif’in şu an daha büyük bir sorunla mücadele etmeye çalıştığını aktardı. Küresel salgın koronavirüs nedeniyle vatandaşlar tarafından maskelerin talan edildiğini aktaran anne Zengin, sadece kendilerinin değil lösemiyle savaşan birçok hastanın aynı problemleri yaşadığını vurguladı. “Lütfen gereksiz yere maske almayın” ifadelerine yer veren anne Zengin’in kurduğu şu cümleler, çaresizliklerini anlatmaya yetiyordu: “Enfeksiyonun yükselmesi demek onların hayatlarının sonu anlamına geliyor. Günlük ortalama 5-6 kez maskelerini değiştirmeleri gerekirken, hastalar tasarruf kapsamında bunu 3’e düşürdü… Evlerimizdeki yorgan ve pikelerden maske yapmayı düşünüyoruz.” 



DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR
Anne Zengin, öncelikle şunları söyledi: “Oluşan virüs dolayısıyla ilk kaos ortamı başladığında maske almak için her zaman gittiğimiz medikalci, ellerinde maskenin kalmadığını söyledi. Başka yerlerde bulmamızın da çok zor olduğundan bahsetti. Bu virüs yüzünden maskelerin çoğunun depolar tarafından Çin’e geri satıldığını, kalan maskelerin de depoların geri çektiğini, ‘fiyatlar yükselsin de tekrar satalım’ diye beklemek için ellerinde tuttuklarından dem vurdu.” Başta lösemili çocuklar ve diğer kanser hastaları olmak üzere pek çok gerçek hastanın, kullanmak zorunda oldukları maskeleri eczanelerde bulamadıklarının altını bir kez daha çizen Zengin, “İnsanların koronavirüse karşı tedbir için aldıkları gereksiz ve fazla maske stoku, o maskelere gerçekten ihtiyaç duyan hastaları hem sağlık açısından hem de maddi açıdan zor durumda bırakıyor. Şu bir gerçek ki koronavirüs salgını, lösemi hastası çocuk ve gençleri ciddi anlamda vurdu. Salgın öncesi adedi 15 kuruş olan maskeler, 6 liraya ulaştı. Buna bir de bilinçsiz tüketim eklenince hastalar maske bulamıyor. Ne hastanelerde, ne de eczanelerde maske bulunmuyor. Aileler çaresizlik içinde; evlerimizdeki yorgan ve pikelerden maske yapmayı düşünüyoruz. Lütfen maske alırken çocuklarımızı düşünün ve ihtiyacınızdan fazla maske almayın. Ona sizden daha çok ihtiyacımız var” dedi. 



“MASKE STOKUMUZ DA TÜKENİYOR”
Şu an ellerinde 2 paket maskenin kaldığını kaydeden Zengin, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Maske anlamında ciddi bir sıkıntımız var. Eğer ihtiyacımız olan maskeyi bulamazsak kızımı evden dışarı çıkartmayacağım. Zaten evden dışarı çıktığında bu maskeyi kullanıyor. Eve misafir kabul etmediğimiz gibi biz de dışarıya çıkmıyoruz. Çıkarsak da enfeksiyon riskine karşı açık alanları tercih ediyoruz” yorumunda bulundu. Daha önce 100’lük kutuda satılan maskeleri 70 liradan satın alırken, şimdi fiyatının 400 lira olduğunu söyleyen Zengin, “Hem maddi açıdan, hem de manevi açıdan çok zor durumdayız.

“CİDDİ BİR ENFEKSİYON RİSKİ VAR”
Sosyal medyadan; ‘#lösemilileremaskegerek’ hastangi ile bir yardım kampanyası başlatan Zengin, “Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte tüm dünyada adeta bir kaos ortamı oluştu. Virüs ülkemize de ulaştı. İnsanlar bu virüstün korunabilmek için maske takmak istiyorlar. Bunda haklılar, ancak bilinçsiz maske kullanımı gibi bir durum var. İnsanlar virüse karşı önlemi kişisel temizlikten ziyade, maske takarak önlem alabileceklerini düşünüyorlar. O yüzden de bilinçsiz bir maske kullanımı var. Bu durumu da bazıları fırsata çevirdi. Hammadde ve işçiliğe herhangi bir zam gelmedi. Bu kadar fahiş fiyattan satılması tek kelimeyle fırsatçılık ve de vicdansızlıktır. Bağışıklık sistemi zayıflayan lösemi hastası çocuklarımızın, enfeksiyon kapma riski yükseliyor. Enfeksiyonun yükselmesi demek onların hayatlarının sonu anlamına geliyor. Günlük ortalama 5-6 kez maskelerini değiştirmeleri gerekirken, hastalar tasarruf kapsamında bunu 3’e düşürdü. Bu durum da ciddi bir enfeksiyon riski. Maskenin bu yüzden hayati önemi var” açıklamalarında bulundu. 













 

Haber Merkezi