- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Binlerce yıldır Anadolu topraklarında üretilen sebzeleri çocuklarınıza, torunlarınıza aktarma şansı yaratan Karaot Tohum Derneği, geleneksel usullerle ata tohumlarını yaşatıyor
İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alan Karaot Köyü’nde, atalık tohumlar halkla buluşmaya ardından üretime can suyu olmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk yerel tohum ve geleneksel şartlarda üretim yapan köylerinden biri olan Karaot, köylülerin birçoğunun geleneksel usullerini koruyarak üretim yapmasıyla tanınıyor.
Organik ürünler Karaot Köyü’nde yerel tohum ve geleneksel şartlarda üretilirken, yine köyde yaşayan vatandaşlar tarafından Karaot Tohum Derneği kuruldu. Bu dernek aracılığıyla köy köy gezilerek çeyiz sandıklarındaki tohumlar toplanıyor, çiftçiye destek sağlanıyor… Çeyiz sandıklarındaki ata tohumlarını, Karaot Köyü’nü ve Karaot Tohum Derneği’ni henüz duymadıysanız bu içerik fayda sağlayacaktır.
Bizzat Karaot Tohum Derneği tarafından aktarılan bilgiler şöyle:
“Atalık tohum ile üretim ülkemizde maalesef bitmek üzere. Bazı köylülerin elinde çok az miktarda atalık tohumlar kaldı. Karaot Köyü’nde 25 yıldır atalık tohumların yaygınlaşması, üretimin arttırılması için uğraştık. Artık üretimin arttırılmasını bir kenara bıraktık. Atalık tohumları hayatta tutmaya çalışıyoruz. Maalesef birçok tür yok olmak üzere… Uzun yıllardır uğraşlarımız sonunda yaklaşık 100 farklı türde atalık tohum elimizde mevcut. Her yıl tohumlarımızı fide haline getiriyoruz. Kendi üretimimizin üzerinde kalan miktarı satışa çıkarıyoruz. Maliyet ve işçilik masraflarının karşılanması ve sürdürülebilir fide üretimi için satış yapmak zorundayız.”
Karaot Köyü atalık tohum özellikleri ise şu şekilde kaydediliyor:
“Yüzlerce yıllık tohumların günümüze aktarımı sonucu elde edilmiştir. Dedelerimizin bize bıraktığı eski tohumlardır. Her yıl yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarını alıyoruz. Bir sonraki sene için saklıyoruz. Üretim esnasında herhangi bir kimyasal gübre, ilaç kullanmıyoruz. Daha önce kimyasal ilaç kullanılmış topraklarda yetişmesi zordur. Toprağın bakir olması gerekmektedir. Kullanılan gübrenin solucan, inek, koyun veya tavuk gübresi olması gerekir. Sezonun sonunda bazı sebzeleri olgunlaşmaya bırakın ve en güzel olan sebzelerin tohumlarını bir sonraki sene için alabilirsiniz. Sadece bir defa alacağınız bir tohum ile binlerce, milyonlarca tohum elde edebilirsiniz. Binlerce yıldır Anadolu topraklarında üretilen sebzeleri çocuklarınıza, torunlarınıza aktarabilirsiniz.”