Köylülerin ekmek savaşı!

Hayvanlarını otlattıkları mera özel bir şirkete satılan ve etrafı tel örgülerle çevrilen Göllüce köylüleri  'direniş’e geçti. Bin 300 nüfuslu köy halkının çoğunluğu geçimini hayvancılıkla sağlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 26.11.2015 09:32
  • Güncelleme Tarihi : 26.11.2015 09:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Köylülerin ekmek savaşı!

TANER UYANIKER

İzmir’in Torbalı İlçesi’ne bağlı Göllüce Köyü sakinleri yıllardır hayvanlarını otlattıkları mera alanının Özel bir şirkete satılmasıyla zor günler geçiriyor.

Yaklaşık bin 200 dönümlük arazinin etrafı şirket tarafından tel örgülerle çevrildi. Duruma isyan eden köylüler direnişe başladı. Bin 300 nüfuslu köyün kendine ait toprağı yok ve halkın çoğunluğu geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Köylüler evlerinin duvarlarına, “Körlerin memleketinde şaşılar padişah olur, aç gözünü köylüm”, “Toprak namustur” sloganlar yazarak direnişlerini sürdürüyor.  Yaklaşık 5 bine yakın küçük ve büyükbaş hayvanlarını bu merada otlattıklarını belirten eski muhtar Ercan Gök ise, “Mera ellerinden alınırsa bu köylü ne yapar?” diye sordu.

“MERA GİDERSE KÖYLÜ AÇ KALIR”

İş makinelerine karşı direnmeye çalışan Göllüce Köyü’nün eski muhtarı Ercan Gök, “Köyün sıfırından itibaren tel örgüyle kaplandı. Hatta komşu köye bile gidecek yer bulamaz olduk. Sadece torbalıya gidecek yerimiz kaldı. Burada bütün haneler hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. Bu alan bizim elimizden alınırsa hayvancılık yapılamaz ve köylü aç kalır. Bu tapu nasıl onların eline geçti bizim haberimiz yok. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Arazinin yaklaşık 1200 dönümlük olduğunu belirten Gök, bu arazinin nasıl bu şirketin eline geçtiğine anlam veremediklerini belirtti. Gök, “Benim muhtarlığımın ikinci döneminde Milli Emlakten bir yetkili geldi ve bugün özel şirkte satılan alan için ağaçlandırmak istediklerini belirtti. Bende kendisine ‘o gördüğünüz yerler bizim geçim kaynağımız. Ağaçlandırdığınızda ne yapacağız” dedim. Bunun üzerine yetkililer gitti ve bir daha gelmedi.  Dün Milli Emlak’ın olan arazinin bugün ağanın olmasına anlam veremiyorum” diye konuştu.

“NASIL TAPULANDIRDILAR BİLMİYORUZ”

Evliyazade Ailesi’nin bu araziyi Defne Tarım A.Ş.’ye 6 ay önce sattığını ifade eden Gök, Bu şirkete satan kişilerin kendilerinin bir gün bile bu araziyi kullanmadığını belirtti. Gök, “Nasıl bir fırsat bulunup bu araziyi tapulandırdılar bilmiyorum. Köylü 1970’li yılardan bu yana bölgede geçimini sağlamak için hayvancılık yapmaktadır. Bizim hiç kimsenin tapulu yerinde gözümüz yok. Bu arazi burada uzun yıllardır hayvancılık yapan insanların elinden alınıyor. Şimdi vatandaşın geçim kaynağı olan bir yerin bir kalemde verilmesi doğru değil” diye konuştu.

“O İNSANLAR HİÇBİR YERE GİDEMEZ”

Konuyu yakından takip ettiklerini belirten CHP Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur, hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini ifade etti. Uygur, “Vatandaşların yıllardır kullandığı mera özel bir firmaya satılmış. Alan firmada bu arazinin etrafını çeviriyor ve kimseyi oraya sokmuyor. Yıllardır mera olarak kullanılan bir yer. Biz kendimizi bildiğimizden beri öyle kullanılıyor. Köylü hayvanlarını otlatmak için alan bulamıyor. Bütün alanları satmışlar. Nerdeyse köyün evlerini satacaklar. Halkın evi orada, barkı orada hiçbir yere gidemez o insanlar. Oranın halkı direnmeye çalışıyor” dedi.

“MERALARDA ÖZEL SEKTÖR OLMAZ”

Köylülerin avukatlığını üstlenen ÇEHAV Üyesi Avukat Şehrazat Mercan ise, “Meralarda özel sektör filan olmaz” dedi.

Haber Merkezi