- Gündem
- 23.04.2025 17:24
Koza Altın İşletmeleri’nin altın madenlerinin siyanür tehlikesiyle karşı karşıya olan Bergama’nın Kozak Yaylası’nda bulunan ve çam fıstığı üretimiyle bilinen Hisarköy’de tarım arazisinde granit ocağı projesine bakanlıktan vize çıktı
Türkiye’nin en büyük çam fıstığı havzası olan ve Koza altın İşletmeleri’nin altın madenlerinin siyanür tehlikesiyle karşı karşıya olan Bergama’nın Kozak Yaylası’nda yeni bir maden izni verildi.
Granit Taş İmalat Ve Nakliye Şirketi sahibi Ömer Karakaya, geçtiğimiz aylarda 16 mahalleden oluşan Kozak Yaylasındaki Hisarköy Mahallesi’nde “Granit Ocağı” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.
Öte yandan; başvurudan kısa süre sonda bakanlıktan maden için vize çıktı. Bakanlık, çam fıstıklarıyla ünlü Kozak Yaylası’nda kurulmak istenen granit ocağı için “ÇED Gerekli Değil” kararı verdi.
TARIM ALANINDA KURULACAK
Proje raporunda en dikkat çeken nokta ise proje alanının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” olarak belirlenen sınırlar içerisinde yer alması oldu.
Hayvancılık ve kerestecilik faaliyetlerinin de yapıldığı Hisarköy, çam fıstığı üretiminin depolarından biri olarak biliniyor.
3 milyon 600 bin liraya mal olması beklenen proje alanına en yakın konutun ise proje alanına yaklaşık 375 metre mesafede Hisarköy Mahalle Merkezi’ne bağlı yapılar olduğu belirtildi.
BİN METREKAREDEKİ AĞAÇLAR SIYRILACAK
Proje kapsamında ruhsat alanı 52,99 hektar olurken ÇED alanı ise 15 hektar olacak. Projenin gerçekleştirileceği bölgedeki bitkisel toprak alanının ise bin metrekare olduğu belirtildi. Proje kapsamında bitkisel alanın sıyrılması planlanıyor.