Sayfa Yükleniyor...
Türk Eczacılar Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki ilaç protokolünde anlaşmazlık devam ederken, birlik bugün SGK'ya ihbar çekecek. İzmir Eczacı Odası Başkanı Eczacı Tuncay Sayılkan, yeni bir anlşma sağlanamazsa 30 Nisan'dan sonra vatandaşların ilaçlarını parayla alacağını söyledi
EMİRCAN IŞILDAK
Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç protokolü anlaşmazlığı devam ediyor. Birlik bugün SGKya ihbar çekecek. 30 Nisan itibariyle de iki kurum arasındaki mevcut protokol son bulacak.
Eğer yeni bir anlaşma sağlanamazsa, bu tarihten sonra vatandaşlar ilaçlarını para ile alacak. Daha sonra masrafları SGKtan tahsil edecek. İzmir Eczacı Odası Başkanı Eczacı Tuncay Sayılkan da yaşanan bu ilaç krizini değerlendirdi. Sayılkan eczacıların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, Şartlarda iyileştirme olmadan bu süreci devam ettiremeyiz şeklinde konuştu.
30 NİSAN SON GÜN
Sayılkan, yaşanan kriz ile ilgili net bilgiler verdi. Sanılanın aksine bugün itibariyle değil 30 Nisandan sonra ilaç alımında kriz yaşanabileceğini vurgulayan Sayılkan, Şu anda yaşanan süreç ile ilgili basında yanlış bilgiler dolaşıyor. Var olan mevcut sözleşmemiz için bugün Türk Eczacılar Birliği, Sosyal Güvenlik Kurumuna ihbar çekecek. 30 Nisanda iki taraf arasındaki anlaşma resmen son bulacak. Bu tarihten itibaren de eğer bir anlaşma yapılamazsa, vatandaşlar artık ilaçlarını kendi cebinden ödeyerek alacaklar. Daha sonra gidip paralarını SGKdan tahsil edecekler değerlendirmesinde bulundu.
HİÇBİR İYİLEŞTİRME YAPILMADI
Eczacıların ekonomik taleplerinin üzerinde duran Sayılkan, isteklerinin uzun yıllardan beri geçiştirildiğini ifade etti. Sektördeki belirsizliği ve olumsuzlukları vurgulayan Sayılkan, Her şeyden önce bizim de belirli isteklerimiz var. Ekonomik taleplerimiz yıllar içerisinde sürekli olarak geçiştirildi. Hep idare ettik, sabrettik. Son 4 yıl 4 aydır mevcut protokol üzerinden devam ediyoruz. Ancak bu süre zarfında hiçbir iyileştirme yapılmadı dedi.
MESLEĞİ BIRAKMA NOKTASINDAYIZ
Karlılıklarının düştüğünü ve bu anlamda mesleği bırakma noktasına gelen birçok eczacı olduğunu söyleyen Sayılkan, İlaç fiyatları sürekli olarak artıyor. Eczacılar yüzde 20 karlılık esasıyla çalışıyor. Tüm bunların yanında yan giderlerimiz de devamlı yükseliyor. Dükkan kiraları, elektrik ve sigorta giderleri gibi kalemler ele alındığında artık geçinmemiz bile zorlaştı. Birçok eczacımız mesleği bırakma noktasına geldi şeklinde konuştu.
İDARE EDEMEYECEK NOKTADAYIZ
SGKnın bu noktada eczacı taleplerine kayıtsız kaldığını iddia eden Sayılkan, Konu her zaman bütçe ve maddi kaynak meselesi haline geliyor. Bize karşı her zaman Bütçe yok, para yok diyorlar. Ancak her şey için maddi kaynak yaratılabiliyor. Konu sağlık olunca kaynak yok denilmemesi lazım. Bu yorumları manidar buluyorum diyerek isyan etti. Şartların kendileri için zor bir noktaya geldiğinin altını çizen Sayılkan, Eczacılar bu şartlarda devam edemez. Artık idare edilemeyecek bir noktadayız. Acilen bu sorunların üstesinden gelinmesi hepimizin ortak temennisi dedi.
Sayılkan ayrıca kısa bir süre içinde konunun açıklığa kavuşmasını umduğunu belirtti.
LİDERLER NE DEMİŞTİ?
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu konu hakkında, Daha az cirolu eczanelere daha yüksek katkı, yüksek cirolu eczanelere daha düşük katkıyla bir denge kurmaya çalıştık. TEB bunu kendi içinde değerlendirecek, tekrar bir araya geleceğiz. İmza atılacağını ümit ediyoruz. Protokolü tekrar uzatma hakkımız var. Makul bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz derken, TEB Başkanı Erdoğan Çolak, düzenlediği basın toplantısında; seçimler, yeni hükümetin kurulma süreci, bütçe görüşmeleri gibi nedenlerle protokol süresinin 3 kez uzatıldığını, buna karşın taraflar arasında bir uzlaşmanın bugüne kadar sağlanamadığını bildirmişti. Çolak ayrıca, Amacımız asla bir kaos yaratmak değil. Ayakta kalmak, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Taleplerimizi yeniden değerlendirilmesini umuyoruz açıklamasında bulunmuştu.
Haber Merkezi