Krizin reçetesi kooperatifleşme

İZTO, farklı sektörden çok sayıda kooperatifi bir araya getiren bir panel düzenledi. Panelde konuşan Özgener, ekonomik krizin reçetesinin kooperatifleşmeden geçtiğini söyledi

  • Oluşturulma Tarihi : 26.03.2019 08:06
  • Güncelleme Tarihi : 26.03.2019 08:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Krizin reçetesi kooperatifleşme haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
İzmir Ticaret Odası (İZTO),  kooperatifçiliğin geliştirilmesine yönelik ‘Üretimden Tüketime Hayatın Her Alanında Kooperatifler Paneli’ düzenledi. Panelin moderatörlüğünü, İZTO Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa Tanyeri yaptı. İzmir’deki birçok kooperatifin temsilcilerinin de hazır bulunduğu panelin açılış konuşmasını İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener gerçekleştirdi.  Açılış konuşmasında kooperatifçiliğin ülke ekonomisine olan katkısının yadsınamaz derecede yüksek olduğunu vurgulayan Özgener, kooperatiflerin bazı ülkelerin yıllık cirolarından daha fazla cirolara sahip olduğunu söyledi. Özgener, “Kooperatifçilik, dünyada yaklaşık 150 yılı aşkın bir geçmişe sahip, dünyanın her tarafında denenmiş ve başarısı kanıtlanmış bir modeldir. Nasıl ki diğer şirket türlerinde çok başarılı ve güçlü örnekler varsa, kooperatiflerde de çok başarılı ve güçlü örnekler vardır. Hatta, dünyanın en güçlü şirketleri arasında da kooperatifler yer alır. Bugün, bazı ülkelerin yıllık cirolarından daha büyük yıllık cirolara sahip kooperatifler mevcut.  Dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren kooperatifler, 600 milyar doları bulan iş hacmi ile küresel düzeyde 1 milyardan fazla insana hizmet ediyor. İzmir Ticaret Odası olarak kooperatiflere özel bir önem verdik ve vereceğiz. Çünkü İzmir insanının bir araya geldiğinde çok büyük işler başaracağını çok iyi biliyoruz. Üretimde ve ticarette binlerce yıldan süzülerek gelen bilgimizle, bölgemiz insanının dayanışma hisleri bir araya gelince yapamayacağımız, başaramayacağımız şey yok” diye konuştu.
“TOPLU İŞYERİ VE SİTE İSTEĞİ…”
Türkiye’de ve İzmir’de başarılı örnekleri olan kooperatifler, konut üretiminden tarımsal üretime, eğitim hizmetlerinden, sağlık hizmetlerine ve taşımacılıktan, sigortacılık hizmetlerine kadar geniş alana yayılmıştır.  Bu nedenle, kooperatifçilikte, öncelikle eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütecek bir kurumsal yapının oluşturulması önemlidir. Ayrıca, kooperatifleşmenin teşvik edilmesi, kooperatiflerin mali yönden güçlendirilmesi ve desteklenmesi gereklidir. Farklı sektörlerden kooperatif temsilcilerimizle birlikte böyle bir toplantıyı Odamızda ilk kez gerçekleştiriyoruz.  Alt ve üst yapısı modern olanaklara sahip, kentin uygun yerlerine konumlanmış, ihtisaslaşmış çarşı ve sitelerin eksikliği Odamıza kayıtlı kooperatiflerle birlikte farklı sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Yapı Kooperatifleri Meslek Komitemiz gibi Odamıza başvurarak toplu işyeri ve site yapmak isteyen meslek komitelerimizin sayısı 16’dır. Üyelerimizin ve sektörlerin üretim ve depo alanı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mülkiyet problemi olmayan, imar planları uygun, çevre yolu ve ana ulaşım arterlerine yakın uygun yerlerin tespitini yapmak üzere çalışmalara başladık. İzmir Ticaret Odası olarak bu arsaları temin ettikten sonra, kurulacak işyeri kooperatifleri ile birlikte bu projeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Ekonomik krizden çıkış reçetesi olarak kabul edilen kooperatifçiliğin her alanda desteklenmesi gerekiyor.  Burada, siz değerli kooperatifçi üyelerimizin ve meslek komitemizin katkıları ve işbirliği ile yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“İZMİR 11,3 MİLYAR TL İLE ÜÇÜNCÜ SIRADA”
İzmir’in her şeyden önce bir artım ve gıda kent olduğunu dile getiren İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan ise, “İzmir için çok şey söylenebilir. Bir liman, bir turizm bir sanayi kenti tüm bunları söylemek ve hatta tüm bunlar çok kolay söylenebilir ama hiçbiri İzmir ile ilgili söylenebilecek en önemli şey değildir. Çünkü İzmir her şeyden önce bir tarım şehridir, dahası İzmir tarımın ve gıdanın merkezidir. Ekonomik rakamlara baktığımızda bunu çok açık bir şekilde görebileceksiniz. 11,3 milyar TL tarımsal üretim değeri ile ülke sıralamasında üçüncü sırada yer alan ilimiz, tarım ve gıda ürünleri ihracatında da önemli bir noktada yer almaktadır. 2018 yılında 2,6 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ilimizden ihraç edilmiştir. İlimizde, 2002-2014 yılları arasında tarımsal amaçlı kooperatiflerimize yatırım, rehabilitasyon ve işletme kredisi olmak üzere yaklaşık toplam 27 milyon TL tutarında düşük faizli kredi kullandırılmış, yine İlimizde, 2006 yılından bugüne kadar tarımsal amaçlı 27 kooperatifimize 1.6 milyon TL tutarındaki makine ve ekipman için toplam 800 bin TL tutarında hibe desteği sağlanmış, ilimizde, 2006 yılından bugüne kadar tarımsal amaçlı 22 kooperatiflerimizin 34 projesine 23 milyon TL tutarındaki yatırımları için toplam 11 milyon TL tutarında hibe desteği sağlanmıştır. Ayrıca mevcut kooperatiflere idari, mali, hukuki yönden, yeni kurulanlara ise genel kooperatifçilik konularında eğitim programları uygulanmaktadır” diye konuştu.
ESKİYÖRÜK, “KOOPERATİFLERE ÖCÜ GİBİ BAKILIYORDU”
Kürsüye çıkan Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, kooperatifçiliğe bir zamanlar öcü gibi bakıldığını, günümüzde ise kimileri siyasette adından bahsetmek için kooperatif başkanlığını bir araç olarak gördüğünü söyledi. Eskiyörük, “Türkiye’nin geleceği için umudum artmaya başladı çünkü tarım konuşulmaya başladı. 20-30 yıl önce tarım hiç konuşulmazdı. Kooperatifçiliğe öcü gibi bakılırdı. Ancak geç de olsa sonunda tarımın önemini anladık ama dünyanın çok gerisinde kaldık. Olsun biz yetişiriz çünkü bizim kaynaklarımız çok zengin. Ancak şunu özellikle belirtmemiz gerekir ki yolumuzu belirlemeliyiz” diye konuştu.