Kullanılmayan okul yerine düğün salonu istiyorlar

Kozak Yaylası’nda yer alan Terzihaliller Köyü İlkokulu, zamana direnemeyerek yıkıntı haline geldi. Köylüler, atıl durumdaki okulun açık bir düğün salonuna dönüştürülmesini istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.10.2020 07:43
  • Güncelleme Tarihi : 19.10.2020 07:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kullanılmayan okul yerine düğün salonu istiyorlar haberinin görseli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Bergama’ya bağlı Kozak Yaylası’nın Terzihaliller Köyü’nün orta yerinde bulunan Terzihaliller İlkokulu yıllara meydan okuyan sağlam taş duvarlarına rağmen, uzun süre boş bir şekilde öğrenci kahkahalarından uzak, dökülmeye başlayan boyaları, kırık camları ve hala üzerinde isim yazılı kara tahtası ile adeta ses çıkarmadan yalnız başına ağlayan bir çocuk gibi öylece duruyor. Keçilerin ve köyde dolaşan diğer hayvanların dışkıları ile girilmez bir halde olan okulun içinde nereden geldiği tam olarak bilinmeyen bir tabut ile zamanında köylülerin seçim zamanında kullandığı seçmen çadırı bulunuyor. Okulun içi görenleri hem ürkütürken hem de eski neşeli hallerini zihninizde canlandırmanıza neden oluyor. Okulun bahçe kısmında ise eski öğrencilerin öğretmenleri ile birlikte diktikleri ağaçlar yer alıyor.



YILLAR SONRA AYNI CEZA!
O okulun geçmiş zaman öğrencilerinden ve Terzihaliller Köyü sakinlerinden Fatma Taşdelen, bu okulda geçen çocukluk anılarını anlatırken bir yandan da taşımalı eğitime geçildikten sonra okulun nasıl bu hale geldiğini paylaştı. Okulun içine girdiği anda çocukluk anılarının gözünde canlandığını belirten Fatma Taşdelen, yıllar sonra aynı kara tahtanın önüne geçerek tek ayak cezası aldığı günleri yad etti. Taşdelen, “Bu okul daha önceden bu kadar yıkık dökük değildi. Zamanla kullanılmadığı için çoluk çocuk camlarını kırdı. Sahipsiz de kalınca hiç kimse engelleyemedi. Ben bu okulda okudum. Bu tahtanın önünde tek ayak üzerinde ceza aldığım günleri hatırlıyorum. Birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar burada okudum. Okulumuzda karma eğitim vardı. Birden beşe kadar herkese aynı öğretmen ders verirdi. Taşımalı eğitim başladığı zaman da köy okullarında eğitimi durdurarak buradaki çocukları merkeze aldılar. Yani küçük köylerdeki öğrencileri daha büyük ortak bir alana geçirdiler. O günden beri de okulumuz böyle kullanılmaz bir halde boş bir şekilde duruyor” diye konuştu.



MİLLİ EĞİTİM İZİN VERMEDİ
Okulun yeniden kullanılabilir hale gelmesini istediklerini ifade eden Fatma Taşdelen, “Aslında muhtarımız burada açık bir düğün salonu yapılabileceğini söylemişti ama sonradan Milli Eğitim’in buna izin vermediği söylendi. Yıkmaya hiç izin verilmiyor bunu anlıyoruz ama hiç değilse tamirat, onarım ve bakımının yapılmasına izin verseler biz de köy halkı olarak daha rahat ederiz. Kullanabileceğimiz ortak bir alanımız olur. Çünkü bina oldukça sağlam duruyor. Sadece boya, badana, pencereler ve temizlik bile yapılsa kullanılabilecek hale gelir. Köyde bulunan düğün salonunu kahvehanenin üstünde bulunduğu için hiçbir işimize yaramıyor. Burası açık bir düğün salonu şeklinde düzenlense, okulun içi de yemek yeme alanı olarak yapılsa bizim için çok kullanışlı bir hale gelmiş olacak” dedi.