Kültürpark projesi tartışıldı

İzmir Mimarlar Odası’nda düzenlenen panelde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Kültürpark Projesi eleştirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 08.09.2016 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 08.09.2016 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kültürpark projesi tartışıldı

EMİRCAN IŞILDAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Kültürpark Projesi’ne eleştiriler gelmeye devam ediyor. “Kültürpark’ıma Dokunma” isimli panelle, Büyükşehir’in Kültürpark projesini değerlendiren çeşitli sivil toplum kuruluşları, eleştirilerini panelde anlattı.

TMMOB’a bağlı İzmir Mimarlar Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Erdem, Fuar eski Müdürü Mehmet Refik Soyer, Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy, Mimar Ebru Türkdamar, Özay Yerlikaya ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Kocaer Şenyol konuşmacı olarak yer aldı.

PROJE’NİN TEMELİ 90’LI YILLAR

Panelde konuşan Mehmet Refik Soyer, Yüksel Çakmur’un belediye başkanı olduğu dönemde yürütülen Kültürpark çalışmasına dair bilgiler verdi. Kültürpark dönüşümünün yıllar önce planlandığını ifade eden Soyer, “Kültürpark içinde fuarcılık fonksiyonları ile Kültürpark fonksiyonlarını ayırma görüşü ortaya çıkmıştı. O zaman bu alanı İzmirlilere daha çok faydalandırmayı sağlamak ve yeşil varlığını daha çok arttırma kararı almıştık. O dönemde ciddi bir çalışma başlatılmıştı. O dönem bir jüri oluşturuldu ve yarışma düzenlendi. Yarışma sonunda İzmirli mimar Şükrü Kocagöz kazanmıştı. Şimdiki başkan Aziz Kocaoğlu, yaptığı televizyon konuşmasında bu projeyi yeni bir proje gibi tanıtıyor. Aslında öyle değil. 1989-1990 senesinde yapılan bu projeyi ne yazık ki uygulama fırsatı olmadı. Yüksel Çakmur’dan sonra Burhan Özfatura göreve geldi. Maalesef Güç Birliği denilen şirkete satıldı. Daha sonra Ahmet Piriştina bu projenin bir kısmını hayata geçirdi. Bu süreç, 1990’dan 2010’a kadar planlanmış akıllıca bir plandı” şeklinde konuştu.

“CANLI DOKUSUNA ZARAR VERİR”

Panelde konuşan Özay Yerlikaya, TMMOB olarak İzmir’in yararına olacak her projeye destek vermekten kaçmayacaklarını, daha önceki projelerde destek olduklarını söyleyerek sözlerine başladı. Projedeki çalışmaların canlı dokusuna zarar verebileceğini söyleyen Yerlikaya, yer altı otoparkları, yaya yolları, yeni bina projeleri gibi çok sayıda noktaya karşı olduklarını söyledi. “Kültürpark tarihi dokusu ve canlı çeşitliliği ile bir miras değerindedir” diyen Yerlikaya, Büyükşehir Belediyesi’ni uyardı.

“KÜLTÜR VARLIKLARI ARTIRILMALI”

Yerlikaya, “Kültürpark için isteğimiz son derece nettir. Kültürpark, kültür varlığı arttırılarak korunmalıdır. Kültür merkezi adı altında yapılacak binalar iptal edilmelidir. Bu proje ile Kültürpark alanı şantiye alanına dönüştürülecektir. Bu da fuarın canlı dokusuna zarar verecektir. Kültürpark’ı boş alan yaratmayacak endişesiyle doldurmak işlevini kaybettirir. Bayraklı bölgesindeki kültür merkezleri ve sergi alanları İzmir’in ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir. Kültürpark’ın kent parkı özelliği ön plana çıkarılmalıdır. Bu alanda yeni projeler yapmak yerine, yeşil çeşitliliğinin arttırılması, hangar şeklindeki yapıların kaldırılarak yerine yeşil alan yaratılması, ulaşım imkanlarının arttırılması, güvenlik imkanlarının sağlanması, mevcut kafe ve eğlence yerlerinin geliştirilmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

“ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASINDAYIZ”

Yerlikaya’dan sonra konuşan Özlem Kocaer Şenyol ise süreç ile ilgili bilgi vererek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan toplantılarda bizi davet ettiler. İlhan Tekeli tarafından hazırlanan fuarla ilgili bir senaryo hakkında bilgilendirildik. Bize hazır bir proje sunulmadı. Biz süreç içinde görüşlerimizi aktardık. 2014 yılında bir açıklama yaptık. Neler olması gerektiğini söyledik. Daha sonra onaya sunulmuş bir proje olduğunu gördük. Biz bir projenin sunumunu istedik. Büyükşehir tarafından yapılan sunuma katıldık. Konu ile ilgili endişelerimizi de Büyükşehir’e ilettik. Şu anda resmiyet kazanma aşamasında olan bir proje var. Bizim baştan olarak eleştirdiğimizin proje ile somutlaştığını görüyoruz. Biz genelde projelerde kaçak yapılarla karşılaşıyoruz. Konak Tüneli gibi. Ama bu sürecin onay aşamasında olduğunu görüyoruz. Buna müdahale edebilmek için önemli bir dönüm noktasındayız” şeklinde konuştu.

SERBEST KÜRSÜ

Panel konuşmalarının ardından toplantının forum bölümüne geçildi. Forumda toplantıya katılan vatandaşlara Kültürpark ile ilgili serbest kürsü imkanı verildi. Serbest kürsüye çıkan vatandaşlar, Kültürpark ile ilgili eleştirilerini, isteklerini, sorularını dile getirdi.

Haber Merkezi