- Gündem
- 28.04.2025 00:59
İzmir Elektronikçiler Odası Başkanı Üstün, ithalata dayalı olmasından dolayı elektronik malzemelerin kur artışlarından etkilendiğini ve yüzde 20’nin üzerinde zamlandığını belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Kur artışları ciddi şekilde hayatımızın her alanında kullandığımız ürünlere de zam olarak yansıyor. Türkiye’de son dönemde Euro ve dolar kuru ciddi şekilde artmaya başladı. Buna bağlı olarak dışa bağımlı olduğumuz hemen her kalemde zam ya da artışları gözlemliyoruz. Dışa bağımlı olduğumuz elektronik ürünlerde de fiyatlarda ciddi bir fiyat artışı yaşanıyor ve daha da yaşanması bekleniyor.
ŞU ANDA SATIN ALINMIYOR
İzmir Elektronikçiler Odası (İZELKO) Başkanı Ali Üstün, elektronik malzeme ticaretinin dışa bağımlı bir ticaret olduğuna vurgu yaparak, “Dışa bağımlı olması nedeniyle Dolar ve Euro’daki artışlar bu malzemeleri de etkiliyor. Bu malzemelerin kar marjları da alabildiğine düşmüş durumda. Kardan geçtik şu anda satın alma olayı yok. Oda’ya bağlı 2 bin 500 üyemiz var. Yüzde 85’i perişan durumdadır. Kredi kartındaki taksit sınırlaması ile ilgili BDDK’yı mahkemeye veren tek Oda başkanıyım. Ama sonuç alamadık. Elektronik ürünlerde taksit sayısı 8 taksite çıkarılsın dedik 4 taksite düşürdüler. Daha sonra kendileri yükselttiler ve baktılar gördüler olmuyor tekrar taksit sayısını düşürdüler” dedi.
DESTEK DEĞİL HİBE İSTİYORUZ
Elektronik malzeme satışı yapan esnafın aldığı malzemenin üzerine çok cüzi miktarda kar koyarak sattığını belirten Başkan Üstün, Çankaya’daki bütün esnaf şu anda oturuyor. Esnaf kirasını ödeyemiyor. Kaçıncı kez vergilendirmede yapılandırma yapılıyor ama çoğu temerrüde düştü ve yapılandırmalar bozuldu. Esnafımız artık destek paketi istemiyor, hibe istiyor. Pandemiden dolayı bin 163 üyemiz devletin verdiği 3 bin liralık destek ve kira yardımından yararlanamadı. NACE kodları uyumuyor diye yararlanamadılar. Devletin her şeyden önce istihdam yaratacak olan olanakları elde edip bu savurganlığı durdurup mücadele etmesi lazım. Artık biz sustuk ve bu konuda bir önerimiz yok, bekliyoruz. Önerebileceğimiz bir şey yok. Nereye kadar gideceğiz bilmiyorum” diye konuştu.
YÜZDE 20’DEN AZ OLMAZ
Şu anda gelen zamlarla önümüzdeki günlerde de elektronik malzemelerdeki artış rakamının yüzde 20’den az olmayacağının altını çizen Başkan Üstün, “İthalata dayalı olduğu için dolar aldı başını gidiyor. Ekonominin çarkları olan istihdam, üretim ve ihracatın geride kalmasından dolayı ekonomi de geride kalıyor. Biz en alt tabandayız. Ama en çok bizim küçük esnafımız etkileniyor. Bekleyeceğiz, göreceğiz, sabredeceğiz diyoruz ama nereye kadar” ifadelerini kullandı.