Kur artışı olumsuz etkiledi

Geçtiğimiz salı döviz kuruna karşı yüzde 17 değer kaybeden TL ile ilgili konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Yatırım yapan, üreten, çalışan, projeler oluşturan geniş kitleler olumsuz etkilendi” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.11.2021 13:14
  • Güncelleme Tarihi : 25.11.2021 13:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kur artışı olumsuz etkiledi haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener başkanlığında hibrit (fiziki+zoom) olarak gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantının ana gündem maddesi ise son günlerde dövizde yaşanan yukarı yönlü kur hareketleri oldu. Burada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Özgener, döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara dikkat çekerek, para politikasına vurgu yaptı.

PARA POLİTİKASI VURGUSU

Türk Lirası’nda bir günde yaşanan yüzde 17’lik değer kaybıyla yatırım yapan, üreten, çalışan, projeler oluşturan geniş kitlelerin olumsuz etkilendiğini kaydeden Özgener, hızlı değer kaybının fiyatları belirlemede sıkıntı yaşatıp piyasaların dengesini bozduğunu sözlerine ekledi. Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya da dikkat çeken Özgener, “Salı günü yaşanan gelişmeler, para politikasında istikrar ve güven sağlamanın ne kadar önemli bir hale geldiğini bizlerle bir kez daha gösterdi. Türk Lirası’nda bir günde yaşanan yüzde 17’lik değer kaybıyla, dalgalı kur rejimlerinde alışılagelmiş hareketlerin dışına çıkılmış oldu. Bugün ise Türk Lirası yine yüksek bir oynaklık içinde yüzde 8,5 değer kazandı. Yatırım yapan, üreten, çalışan, projeler oluşturan geniş kitleler olumsuz etkilendi. Reel sektörün Türk Lirası’nın geldiği seviyeyi bile hazmetmesi zaman alacakken, günlük olarak oynaklığın yarattığı zarar, bütün dengeleri tehdit ediyor.Bireysel yatırımcılar ve şirketler aşırı oynak piyasalarda oluşacak zararlara karşı sadece sözlü olarak uyarıldı ama bu yeterli değil. Güveni sağlayacak somut adımlar atılmalı. Herkes tehditlere yönelik önlemlerin alındığı hissetmeli” ifadelerini kullandı.

BÜYÜMENİN KAPSAMI GENİŞ OLMALIDIR

DİSK’in araştırmasına göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon işçinin asgari ücretle çalıştığını vurgulayan Mahmut Özgener şunları söyledi: “Türkiye’nin yüzde 9’luk büyümesini maalesef bu kesim hissetmiyor. İnsanlar para kazanmak için oto ve konut alım-satımına, kripto para, altın, döviz alım satımları gibi alanlara yönelerek enflasyonun üzerinde bir kazanç elde etmeye çalışıyor. Üretimden değil, ucuza alıp başka pazarlarda pahalıya satılarak para kazanılmaya çalışılıyor. Bu durum, maalesef ülke ekonomisi kaynaklarının doğru kullanılmadığını gösteriyor. O yüzden Büyüme herkesi memnun etmiyor! Büyümenin kapsayıcı olması gerekiyor.”

ASGARİ ÜCRETE MUAFİYET GELSİN

Asgari ücrete muafiyet getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Özgener, “Enflasyonun daha da artmaması için önümüzdeki günlerde verilecek asgari ücret kararı son derece önemli. Bu kadar yüksek oranda asgari ücretlinin olduğu istihdam piyasasında, verilecek karar çok önemli etkiler yaratacak. TÜFE oranın üzerindeki bir artışın brüt ücretlere olduğu gibi yansıtılması durumunda, enflasyon daha da artacak. Diğer yandan çalışanlarımızın refah seviyesi korumak zorundayız. Bu nedenle ekonomik dengeler gözetilerek asgari ücretin vergiden muaf tutulmalı. Uzun zamandır dile getirilen asgari ücretler üzerindeki vergi ve SGK primi yükünün azaltılması için adım atılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

EKMEĞE YÜZDE 20 ZAM!

Öte yandan İZTO’ya kayıtlı 450 fırıncının ekmeğe yüzde 20’lik zam talebi oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre İZTO’ya bağlı fırınlar, 230 gram ekmeği 25 Kasım 2021 tarihinden itibaren 2.50 TL’ye satacak. Kararın ardından kürsüye çıkan İZTO Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, ekmek zammıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sağır, “Biz 1 Temmuz’da ekmeği 2 liraya çıkarmıştık. Ama bizim maliyetlerimiz bugüne kadar yüzde 40 arttı, zam oranımız ise yüzde 20 oldu. Bu bizi kurtarmıyor ancak geçici de olsa can simidi olacak bu fiyat. Gerçekten çok zor durumdayız. Böyle bir durumu fırıncı esnaf şimdiye kadar hiç yaşamadı. Un fiyatı 1 temmuzda 50 kilo un 155 TL iken bugün 350 TL’ye kadar çıktı. Maalesef bu karara bile sevinemiyoruz bile. Çünkü önümüzü göremiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan kentte 170 fırının kayıtlı olduğu İzmir Fırıncılar Odası’nın, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB)’ne zam talebinde bulunmadığı, 1 Temmuz’dan beri uyguladığı tarifeye göre 200 gram ekmeği 1.80 TL’den satmayı sürdürecek.