Kuraklık ‘zeytini’ de vurdu

Kuraklığın vurduğu bölgelerde zeytinin veriminin düşük olması bekleniyor. Beklenen rekolte tahminlerinin tutmaması halinde hem üretici hem de tüketici bu durumdan etkilenebilir


  • Oluşturulma Tarihi : 01.12.2016 10:06
  • Güncelleme Tarihi : 01.12.2016 10:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kuraklık ‘zeytini’ de vurdu

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN ÖZEL HABER

Zeytin hasadı bütün bölgelerde tüm hızıyla devam ediyor. Zeytinin tarladan sonraki ilk adresi zeytinyağı sıkım fabrikaları oluyor.

Zeytinyağı sıkım fabrikalarında hummalı bir çalışma devam ediyor. Zeytin hasadının sonunda kadar da sıkım işlemlerinin devam etmesi bekleniyor. Bu yıl 2016-17 sezonu zeytin ve zeytinyağı resmi rekolte tahmini zeytinyağında bu sezon 177 bin ton açıklanırken sofralık zeytinde rekolte tahmini 432 bin ton olarak belirlendi.

SOFRALIK ZEYTİNDE YÜZDE 8 ARTIŞ

Rapora göre bu sezon zeytinyağında geçen yıla göre yüzde 13 artışla 177 bin 365 ton, sofralık zeytinde ise yüzde 8 artışla 432 bin 976 ton rekolte gerçekleşeceği resmi tahmin raporunda yer aldı. Zeytinyağında 40 bin tonluk devreden stok ile birlikte 211 bin ton zeytinyağı elde edilmiş olacağı vurgulandı. Ancak tüm ülkede etkisini gösteren kuraklık nedeniyle rekolte tahminleri tutmayabilir. Tarlada ve fabrikada hummalı bir şekilde çalışan işçiler ve çiftçiler dört gözle zeytin ve zeytinyağındaki durumu merak ediyor.

“KURAKLIK VERİMİ ETKİLEYECEK”

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, zeytinyağında durumun kritik olduğunu ve ne olduğunu da şu anda kimsenin söyleyebilecek durumda olmadığının altını çizerek, “Zeytinyağında verim yüksek rekolte düşüğe katılmıyorum belli bölgelerde verim yüksekliği var ancak kuraklık nedeniyle beklenen verim alınamayacak. Bütün bölgeler için bu durumu söyleyebiliriz. Normalde mahsul çiçeklenme ve meyve tutumu itibariyle iyi fakat kuraklık nedeniyle istenilen verim elde edilemeyecektir. Özellikle Körfez bölgesinde çok fazla kuraklıktan etkilenme oldu. Diğer bölgelerde de sulanamayan zeytinliklerde verim düşüklüğü yaşanacaktır” dedi.

“ÜRETİCİ YİNE KAYBEDECEK, TÜKETİCİ KAYBETMESİN”

Çiftçi, verim düşüklüğü ve rekolte düşüklüğünün beklenen rakamlardan düşük olacağını ama fiyatların da buna keza düşük açıklandığının altını çizerek, “Şu anda zeytinyağının litre fiyatında 8-10 TL gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bazı bölgelerde 6 TL’ye kadar bu rakamlar düştü. Bunlar oldukça düşük rakamlardır. Ne yazık ki üretici yine kaybedecek. Bir taraftan kuraklık vururken bir taraftan da fiyatlar nedeni ile üretici işin kaybeden kısmında yer alacak. Umarım tüketici bundan çok fazla etkilenmez. Beklentimiz üreticinin eline daha iyi fiyatların geçmesidir. Bütün üreticiler gibi zeytin üreticileri de kazanamıyor. Geçen yıl fiyatların yüksek olması üretici için fazla bir anlam taşımıyor. 3-5 senede bir olan bu fiyat yüksekliği üreticiyi kurtarmıyor” ifadelerini kullandı. Son olarak hasat tamamlandıktan sonra gerçek rakamları görebileceklerini ifade eden Çiftçi, “Yüzde 30 seviyesinde düşüş var. İlk gelen sinyaller olumlu değil” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

“GEÇEN SENE DAHA İYİYDİ”    

Güzelbahçe-Yelki-Çamlı-Bademler-Ulamış bölgesinde faaliyet gösteren Çoşkun Zeytinyağı Fabrikası Mustafa Çoşkun, bölgelerinde yüzde 30 daha az zeytin olduğunu belirterek, “Geçen sene bundan çok daha iyiydi. Biz bu durumu kuraklığa veriyoruz. Elimizde olmayan bir şey var. Payamlı, Çamlı Bademler köyü civarında mahsulümüz az fakat verim çok yüksek. Asitlerimiz çok düşük diğer senelere göre. Günlük kapasitemiz 60 tondur. Günde 30 tona kadar sıkım yapıyoruz. 20 Ekimden beri zeytin sıkım işlemine devam ediyoruz. Ay sonuna kadar da zeytin sıkım işlemine devam edeceğiz” diye konuştu.

Gelişmeleri ve son durumu merakla takip eden üreticiler ve çiftçiler ise bir yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını almak için var gücüyle çalışıyorlar. Kuraklığın gözle görülür şekilde zeytin ağaçlarını etkilediğini belirten üreticiler, en azından maliyetlerini çıkarabilmeyi ümit ediyorlar.

Haber Merkezi