Kural tanımıyorlar

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, İzmir’de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden bir kısmının engelli öğrenci taşımacılığı yaparken kurallara uymadığına dair ciddi duyumlar aldıklarını belirterek, “Bu konuyla ilgili en kısa zamanda çalışmaların başlaması gerekir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2016 08:37
  • Güncelleme Tarihi : 05.10.2016 08:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kural tanımıyorlar

TANER UYANIKER - ÖZEL HABER

İzmir’de sayıları yaklaşık 120’yi bulan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden bir kısmının, çocuk taşımacılığı yaparken kurallara uymadığı iddia edildi.

Her gün binlerce engelli öğrenciyi evlerinden okullarına taşıyan servislerin öğrenci taşımacılığına uygun olmadığına dair çok ciddi duyumlar aldıklarını ifade eden Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, bu konuda yetkilileri göreve çağırdı. Özel bir eğitim kurumunda çalışan Mehmet Turan ise bazı özel eğitim merkezlerinin maliyetten kaçmak için öğrenci taşımacılığına uygunluk kriterine uymadıklarını belirtti.

KURAL YOK

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleriyle ilgili yönetmeliklerde servisle ilgili bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen özel bir eğitim kurumunun halkla ilişkiler departmanında çalışan Mehmet Turan, bu okulların öğrencileri tutabilmek adına servis kullandıklarını söyledi. Özel eğitim veren kurumlardan bir kısmının çocuk taşımacılığıyla ilgili gereken kurallara uymadıklarını belirterek engelli öğrencilerin hayatlarını tehlikeye attıklarını ileri sürdü.

“GÜZERGAH BELGESİ YOK!”

Şehir içinde çocuk taşıyan araçların güzergah belgeleri olması gerektiğini vurgulayan Turan, bazı özel eğitim veren kuruluşların bu belgeyi maliyetlerinin çokluğundan almadıklarını iddia etti. Turan, şu ifadelerde bulundu: “İzmir’de tüm özel eğitim merkezlerinin servisleri var. Trafik polisleri bu araçları durdurduğu zaman şehir içinde çocuk taşımasından ötürü güzergah belgesi istiyor. Güzergah belgelerini almak içinde kurumların belli başlı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Araçların arkasında dur levhası olması, okul taşıtı yazması, kapıların otomatik kapı olması ve her koltukta emniyet kemeri bulunması, kameraların olması ve servis annelerinin bulunması gibi zorunluluklar var. Özel kurumların çoğunluğunda bu yok.”

“CEZAYI ÖDEMEK DAHA MANTIKLI GELİYOR”

Trafik polisleri tarafından güzergah belgesi olmayan servis araçlarının yakalandıktan sonra 2 bin 600 lira şoföre ve kuruma ceza yazıldığını aynı zamanda aracın 2 ay süreyle trafikten men edildiğini belirten Turan, buna rağmen kurallara uyulmadığını iddia etti. Bazı özel eğitim merkezlerinin maliyetten kaçmak adına kuralları yerine getirmediğini ileri süren Turan, “Kurumların üç servis aracı varsa bu kurallar çerçevesinde yaklaşık 150 bin TL’lik yatırım yapması gerekiyor. Ama kurumlar bu yatırımdan kaçıyor. Çünkü bu araçlar yıl içinde trafikte çok az durduruluyor. Ve ödedikleri cezalar düşük kaldığı için onlara daha cazip geliyor. Velilerin çoğunluğu da uyulması gereken kuralları bilmediği için sessiz kalıyor. Sağlıklı öğrenciler için tüm kurallar tam anlamıyla uygulanırken engelli çocuklarımızın hayatı riske atılıyor” ifadelerini kullandı.

DEMİR: SORUN ÇÖZÜLMELİ

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise kendilerine de bazı özel eğitim merkezlerinin servis araçlarının kurallara uymadığına yönelik ciddi duyumlar geldiğini belirterek yaşanan aksaklıklarla ilgili çalışmaların başlaması gerektiğinin altını çizdi. Demir, “Özel eğitime tabi olan çocuklarla ilgili yeni atanan İzmir İl Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Yahşi ile uzun zamandır konuşuyoruz. Engelli çocukların eğitimine yönelik kendisinin de özel bir ilgi gösterdiğini yakinen gördüm. Yeni geldiği için bu işlemler biraz zaman alacaktır. Bu konu hakkında kendisini basın yoluyla bilgilendirmiş olalım. Yakın zamanda bu sorunu çözüp engelli öğrencilerin sağlıklı bir şekilde eğitime tabi tutulacağını umuyoruz” dedi.

Haber Merkezi