Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı. Bayramı kilo almadan atlatmanın 7 kuralını açıklayan Zünbülcan, kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Önümüzdeki hafta Salı günü kutlayacağımız Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları uyaran Uzman Diyetisyen Derya Zünbülcan, bayramı kilo almadan atlatmanın 7 altın kuralını açıkladı. Kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler aktaran Zünbülcan, “Kurban Bayramı süresince aşırı yemek yemek, ağır hamur işi ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp rahatsızlıklarına ve kilo alımına yol açabilir” ifadelerini kullandı.
24 SAAT BEKLETİN
Kurban etinin tüketilmesi ve saklanma koşullarının çok önemli konular olduğunu ifade eden Derya Zünbülcan, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Kurban etinin kesilir kesilmez hemen tüketmemeli, buzdolabında 24–48 saat bekledikten sonra pişirilip, tüketilmelidir. Etler uzun süre saklanmak istendiğinde birer pişirmelik parçalara ayrılarak 0-2 C’de 3-5 gün, -2 derece ki buzdolabında bir kaç hafta, -18 derecede 3 ay saklanabilir. Donmuş etlerin nasıl çözdürüleceği önemlidir. Etler soğuk suyun altında veya buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrobiyolojik tehlikeleri önlemek adına çözdürülen etlerin tekrar dondurulmamasına dikkat edilmelidir” dedi.
Uzman Diyetisyen Derya Zünbülcan, Kurban Bayramı’nı kilo almadan atlatmanın 7 altın kuralını şu şekilde açıkladı:
ETİ ABARTMAYIN!
Sağlıklı beslenme kuralları arasında yeterli miktarda protein tüketmek önemlidir. Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı ise kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Bu açıdan et beslenmemizde önemli bir yer taşır. Ancak dört gün süren kurban bayramı boyunca hem miktar hem sıklığı artarak tüketilen hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazladır. Bu nedenle tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Yağlı kırmızı et yerine yağsız etler, mümkünse tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi hastalıkların azaltılmasında önemlidir.
YETERLİ PİŞİRİN
Protein kaybından korunmak için doğru pişirin. Et yüksek bir protein kaynağıdır. Ancak yanlış pişirme yöntemi seçilirse etin protein miktarında kayıp olabilir. Yani etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme yöntemi sonucunda protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Kurban etini yağda kavurmadan haşlamak kayıpların azaltılmasında etkilidir.
KESİLEN ETİ HEMEN YEMEYİN
Kurban kesildiği anda yakılan mangalın tadı bir başkadır. Ancak sağlık açısından bakıldığında bu durum içinde birçok riski barındırır. Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, buzdolabında 1-2 gün bekletilerek tüketilmelidir. Bu etin sindirimi zordur, hazımsızlık yapabilir.
ÖNCE SALATA TÜKETİN
Hazımsızlığı önlemek için yemekten önce salata tüketin. Hazımsızlık bayramınızın tadını kaçırabilir. Ancak hazımsızlığı önlemek için yemekten önce yiyeceğiniz bir tabak salata bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sağlık sorunlarından kaçınmak için size yardım edecektir.
ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT!
Çay ve kahve gizli düşman olabilir. Bayramda hepimiz et ve tatlıya yükleniriz ancak ziyaretler sırasında tatlıdan sonra tüketimi artan diğer şeyler çay ve kahvedir. Çok fazla çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine yol açabilir. Çay ve kahve tüketiyorsanız bunları şekersiz tüketmeye özen gösterin ve kendinize her bir fincan kahve veya bir bardak çay için iki bardak su ilave etme kuralını koyun.
HER GÜN 30 DAKİKA YÜRÜYÜN
Bayramda dikkat etmek için kendinize söz vermiştiniz ama yine çok kaçırdınız. Rahatsızlık hissetmemek için günde yarım saat hafif tempolu bir yürüyüş alınan fazla kalorileri yakmada, bedeninizi zinde hissetmede yardımcı olacaktır. Unutmayın, sağlıklı yaşamın en temel kurallarından bir fiziksel aktivitedir.
SOFRADA ÇORBA OLMALI
Sofrada mutlaka çorba olmalı. Yemeğe ana yemek olan et yemekleriyle değil, düşük enerji yoğunluğuna sahip bir çorba ile başlanmalıdır. Çorba, açlık merkezini baskılar ve daha iyi doyum sağlar. Midenin çeperini sıcak bir dalga ile kaplayarak mideyi sonradan gelecek yiyeceklerin sindirimine hazırlar. Böylece daha az ete ihtiyaç duyar, daha iyi sindirirsiniz.
Haber Merkezi