Kurbanlık satışlarında çiftlik ve pazar farkı

Kurbanlık hayvan satışlarında çiftlik sahipleri haftalar öncesinde müşterilerini bulurken, hayvan pazarındaki üreticiler ise yem fiyatlarından dem vurarak kara kara müşterilerini bekledi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.07.2021 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 19.07.2021 08:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kurbanlık satışlarında çiftlik ve pazar farkı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

Kurban Bayramı’nda kurbanlık telaşında Arefe günü ile birlikte artık sona gelindi. Çiğli Kaklıç kurbanlık hayvan satış yerinde haftalar öncesinde çadır kuran kurbanlık satıcıları umduğunu bulamadı. Çiftlik sahipleri ise bayrama haftalar kala müşterilerle anlaşıp, kurbanlık satışlarını gerçekleştirerek bayramda rahat bir nefes aldı. Hem çiftlik sahipleri hem de kurban pazarına gelen hayvancıların ortak derdi ise yem fiyatlarının aşırı yükselmesi oldu.

YEM FARKIMIZ ÇOK

Süzbeyli Mahallesi’nden Beleşoğlu Lemi Çetin pazarın durgun geçtiğini belirterek şunları kaydetti: “Fiyatlar koçlara göre değişiyor. Bin 700 TL’den başlıyor 2 bin 500 TL’ye kadar fiyatlarda kurbanlık bulunabiliyor. Geçen seneye göre fiyatlarda farkımız yok ama yem farkımız çok. Bu sene yem fiyatlarından dolayı belimiz büküldü ve sattığımız hayvanlardan bize çok fazla bir şey kalmayacak. 1995 yılından beri kurbanlık hayvan pazarlarına çıkıyorum. Geçen senede pandemiye rağmen kurbanlık satışlarımız iyiydi. İnşallah bu senede daha iyi olacak.”

HAYVANCILIK YAPMAK İSTEMİYORUZ

Kurbanlık pazarında büyükbaş hayvan satışı gerçekleştiren üretici Mertcan Poyraz da satışların olmamasından dem vurarak şunları dile getirdi: “7 bin, 7 bin 500 arasında büyükbaş fiyatlarımız değişiyor ancak müşteri gelse belki 5 bin TL’ye vereceğiz. Alıcı hiç yok. Geçen senede pandemiden dolayı sorunlar vardı. Son iki yıldır hayvancının durumu vahim. Yem fiyatları bizi çok etkiledi. Bir hafta önce bir indirim yapıldı ancak o da iki aylık bir indirim gibi oldu. Fabrikalar tekrar zam yapmaya başlar. Biz damları boşalttık. Dama tekrar hayvan koymayı da düşünmüyoruz. Hayvancılık yapmak istemiyoruz çünkü zarar yazıyor bize. 50 kiloluk yem çuvalı 150-160 TL arasında satılıyor. Çok değil bir sene önce 80 TL’ydi. İki sene önce 40 TL’ye yem çuvalını alıyormuşum. İki yılda yem fiyatları 4 katına çıkmış. İnsanlar elindeki malı satıp bir şekilde kurtulmaya çalışıyor. Bu şekilde giderse yakında ithal et yiyeceksiniz. 6 yıldır hayvancılık yapıyorum. 6 yıl önce işlerimiz iyiydi. Son 3 yıldır üretici hem tarlada hem de hayvancılıkta kazanmıyor. 150 tane hayvanı bir şekilde elimizden çıkaracağız. Malı ederinde satarsak komple geri götürürüz. Ederinden düşük giderse malımız biter pazarda. Hayvan başına 100-200 TL kazanıyoruz ancak biz bu işi bir yıl yapıyoruz. Fabrikada çalışsanız daha fazla para kazanırsınız. O yüzden bırakmayı düşünüyoruz.”

20 GÜN KALA SATIŞLARI BİTİRDİK

Kurbanlık pazarlarına çıkmayıp kendi besi çiftliğinde kurbanlık satışının gerçekleştiren ve haftalar öncesinde müşterilerini bulan İzmirli Serhat Kızanlıkahya ise kurbanlık hayvan satışları ile ilgili şunları söyledi: “Kurbanlık işini 5-6 senedir yapıyoruz. Bayrama 20 gün kala kurbanlık hayvanlarımızın satışını gerçekleştiriyoruz. Sabit müşterilerimiz var ve iki ay öncesinden bile kurbanlık hayvanını belirleyen oluyor. Burada kesim dahil her türlü işlemi yapıyoruz. Müşteriye sadece vekaletini vermek kalıyor. Bu sene 370 kiloluk hayvanımız 20 bin TL’ye alıcı buldu. 20 tane kurbanlık hayvan satışı gerçekleştirdik. Yem fiyatları bizleri de etkiledi. İşin içinden zor çıkılıyor. Karımız şu anda yeni yıla başlamadan bitti. Kendi sistemimiz var. 15 kişilik ekibim var. Kendi veterinerimiz var. Ayda bir sefer hayvanlarımızı kontrole geliyor. Müşterilerimiz gözü kapalı bir şekilde buraya gelmeden telefonla bile işini halledebiliyor. Pazarları da tercih edenler var ama çiftlikler daha rahat oluyor. Yerimiz sabit olduğu için daha çok tercih ediliyoruz.”

Haber Merkezi