- Gündem
- 17.05.2025 00:57
Kurdaki dalgalanma tekstil sektörünü hammadde tedariki konusunda zorluyor. Örünler Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Örün, hammadde olarak aldıkları bir parti kumaş için iki defa ödeme yaptıklarını söyledi
NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER
Kurdaki hareket farklı sektörlerde tedarik sıkıntılarının kendini daha güçlü bir şekilde hissettirmesine yol açtı. Birçok sektörde tedarik riske girerken, maliyetlerin de hızlı bir şekilde arttığı izlendi. Hammadde tedariki de durma noktasına geldi. Bu sektörlerin başında ise tekstil sektörü geliyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Örünler Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, hammadde olarak aldıkları bir parti kumaş için iki defa ödeme yaptıklarını söyledi. Kur farkını müşterilere yansıtmak zorunda kaldıklarını da belirten Nedim Örün, TL bazında dengelerin yeniden düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Nedim Örün, “Son yıllarda ülkemizde başlayan ekonomik zorluklar her sektörü etkilediği gibi hazır giyim sektörünü de etkiledi. Belirli vade ile aldığımız kumaşların ödemeleri yaklaştığında, arada açılan kur farkını yeniden ödemek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bir ham madde için iki defa ödeme yapılmış oluyoruz. Bu nedenle TL’de dengelerin yeniden sağlanması gerekiyor” dedi.
TL AĞIRLIKLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
1980 yılından itibaren denim (kot) kumaşları ürettiklerini aktaran Örün, aldıkları bir parti kumaş için iki defa ödeme yaptıklarını söyledi. Nedim Örün, “Denim kumaş konusunda branşlaşmış durumdayız. İstanbul’da Merter ile Laleli semtlerinde ve İzmir’de satış-pazarlama ofislerimiz var. Son yıllarda ülkemizde başlayan ekonomik zorlukları her sektörü etkilediği gibi hazır giyim sektörünü de etkiledi. Ancak geçtiğimiz eylül ayından itibaren kurlardaki hızlı artış sonrası daha fazla zorlanmaya başladık. Her firma satışta, dövize döviz uygulamasına yöneldiler. Örneğin; 3 ay vadeli kumaş aldığımız zaman ödemesi TL olarak fatura ediliyor. Ancak 3 ay sonra ödeme günü geldiğinde birde kur farkı faturası geliyor. Dolayısıyla aldığımız bir parti kumaş için iki defa ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. Oysa Türkiye’de yaşıyoruz TL ağırlıklı olmak çok önemli” dedi.
MÜŞTERİLERE YANSITMAK ZORUNDA KALDIK
Kur farkını müşterilere yansıtmak zorunda kaldıklarını belirten Nedim Örün, Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi ve ekonomik krizin sektörlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini vurguladı. Nedim Örün, “Bu durum iç piyasada denim üretimi yapan firmaları çok olumsuz etkiliyor. Çünkü iç pazarda kendi müşterilerine ve tüketiciye TL ile satmak zorundalar. Bunun yanı sıra sektörü etkileyen diğer durum Rusya ve Ukrayna savaşı. Çünkü İstanbul pazarımızda Laleli müşterilerimiz bu ülkelere ihracat yapıyorlar. İkisi arasında olan savaş Laleli müşterilerimizin bütün işlerini durdurdu. Savaş, pandemi ve ekonomik kriz bizim sektörümüzü oldukça olumsuz etkiledi” şeklinde konuştu.
BİRÇOK FABRİKA DÜŞÜK KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR
TL bazında dengelerin yeniden düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Örün, pamuğa da ayrı bir parantez açarak şu ifadeleri kullandı: “Denim üretiminde Çukurova pamuğu, Ege pamuğu ve Amerikan pamuğu harmanlanarak yapılır. Ancak tedarik sorunları ve fiyat artışı ürün satışını zorluyor. Dolayısıyla bu durum yurt dışında ithalatı yavaşlatıyor ve birçok fabrika düşük kapasiteyle çalışıyor. Bu nedenle fabrikalarda işçi çıkarma yoluna gidiyor. Ayrıca tedarik zincirindeki sıkıntılar denim kumaş fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Daha önce 2,40 dolar olan bir kumaş fiyatı şu an 3,80 dolar oldu. Ancak denim hala dünyada trend ürünlerden bir tanesi olmaya devam ediyor. Artık sadece pantolon değil, ceket, gömlek gibi çok çeşitli ürün bulunuyor” ifadesine yer verdi. Fuarlarda kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini aktaran Örün, “Yerel olarak başlayan fuar uluslararası düzeye ulaştı. Yabancı ziyaretçiler var ama bunların hepsi doğru ziyaretçi değil. Hazır giyim ve özellikle kot ihracatı, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya ve İskandinav ülkelerine gibi ülkelere üretim yapıyoruz. Önümüzdeki bir yıl bu ülkelerin katılımı için çalışma yapılması lazım.”