Kuru üzümde yüzler gülüyor!

TARİŞ ve TMO’nun satın aldığı kuru üzümün ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini söyleyen Esmer, “Bu üzümler TMO depolarında kalmamalı, ülkeye döviz kazandırsın” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 24.10.2020 07:25
  • Güncelleme Tarihi : 24.10.2020 07:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kuru üzümde yüzler gülüyor!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’nin hem üretimde hem de ihracatta yıldız olduğu üretim alanlarının başında gelen çekirdeksiz kuru üzümde üreticinin yüzü gülüyor. Eylül ayından itibaren TARİŞ ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) partnerliğiyle borsadan üzüm almalarının piyasayı olumlu anlamda oldukça etkilediğini belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Mehmet Esmer, çok hızlı bir sezon yaşadıklarının altının çizdi. Bugüne kadar ciddi rakamlarda üzümün alındığını belirten Esmer, TARİŞ ve TMO’nun aldığı üzümün ülke ekonomisine kazandırılmasının son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Bu sezon yılbaşından sonra rekoltenin neredeyse yüzde 80 -90 oranında üreticinin elinden çıkacağını söyleyen Esmer, “Bu sezon olumlu yanları çok fazla bir sezon yaşıyoruz, tabii kafalarda bir takım soru işaretleri de var. Eğer bu soru işaretleri de giderilirse sektörde yeni bir beyaz sayfa açıldı diyebiliriz” dedi.



BORSANIN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARDI!
TARİŞ ve TMO’nun alımlarının piyasaya etkisi hakkında konuşan Esmer, satışı gerçekleştiren borsanın da öneminin bir keza daha objektif bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Esmer, “Eylül ayından itibaren TARİŞ ve TMO partnerliğiyle borsadan TARİŞ’in üzüm alması piyasaları ciddi anlamda etkiledi. Üzümün de bu sene kalitede sıkıntı yaşaması piyasayı resmen ikiye ayırdı. TARİŞ çok daha kaliteli üzümlere yöneldi. Bu, üzümlerin fiyatlarını 12 TL ile 12.50 TL gibi oldukça yüksek seviyelere getirdi. Diğer taraftan da TARİŞ’in almadığı üzümler de ciddi bir pazar oluştu. Yani o üzümlerde de 11 TL üzerinde bir piyasa oluştu. Dolayısıyla çok hızlı bir sezon yaşanıyor. Son yıllarda ve son dönemlerde hiç görmediğimiz işlem hacimlerine şimdiden ulaştık. Bu şekilde borsanın önemi de bu sene objektif bir şekilde ortaya çıktı. Yapılacak bütün alımların borsadan yapılmasının piyasaları ne denli etkilediğini hepimiz görmüş olduk” diye konuştu. Üzüm üreticisinin alın terinin karşılığını aldığı için mutlu olduğunu belirten Esmer, ihracatçının ise bir takım kayıplar yaşadığını vurguladı.
ÜZÜMLER DEPODA KALMAMALI!

TMO ve TARİŞ tarafından satın alınan üzümlerin depoda kalması yerine ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Esmer, “Bugüne kadar ciddi rakamlarda üzüm alındı. Bundan sonrası için ne olacağını bilemiyoruz. İnşallah piyasa yardım eder. Umarım TARİŞ ve TMO bu üzümleri ihraç eden bir pozisyona gelir ve ülkemize döviz kazandırır. Bu üzümler depoda kalmamalı. Çünkü bu üzümün tamamı yerli ve milli. Bir otomobili ihraç ediyorsunuz o otomobilin yüzde 80’ni ithal parçalardan oluşuyor. Ama bu üzümü ihracat ettiğiniz zaman tamamı döviz olarak ülkeye giriyor. Başlangıç olarak TMO ve TARİŞ’in bu üzümü alması başlangıç olarak önemliydi. Bu üzümü bundan sonra da inşallah ekonomiye kazandırırlar. Bizim en büyük dileğimiz, temennimiz bu. Bu üzümü alıp da depoda tutmak yerine, ihracatçıya verip veya en kötü ihtimalle kendi halkımıza bile yedirse bu bile bir artı olur. Sonuçta dövize her zamankinden çok ihtiyaç olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ülkeye girecek her kuruş dövizin ülke ekonomisine katkısı olacak. Sonuçta alın teriyle oluşmuş bir tarım ürünü. Karşılığını mutlaka almamız lazım, alıp bunu denize dökelim diyemezsiniz” ifadelerine yer verdi.  
 

Haber Merkezi