Kuruluşlar pazarda buluştu!

ESİAD bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İzmir AB Bilgi Merkezi tarafından ‘İzmir’de Sivil Toplum Kuruluşları Proje Pazarı’ düzenlendi. Etkinliğe birçok STK’nın temsilcisi katıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2019 08:45
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2019 08:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kuruluşlar  pazarda buluştu! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Projelerini tanıtmak üzere İzmir’de AB fonlarından hibe almış olan 15 kurumun davetli olduğu ‘İzmir’de Sivil Toplum Kuruluşları Proje Pazarı’, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İzmir AB Bilgi Merkezi tarafından organize edildi. İzmir Fransız Kültür Merkez’inde, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri’nin açılış konuşmasıyla başlayan program; proje tanıtımları, networking faaliyetleri ile devam etti. Avrupa Birliğinin, IPA 2014-2020 programı kapsamında Türkiye’ye gösterge olarak 4.4553,9 milyon avro tahsis ettiğini belirten Sivri, Ege Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik potansiyelinin; doğru yatırımlar, destekler ve ayrıca güçlü bir sivil toplumla güçleneceğini aktardı.
23 YILLIK DENEYİM
ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, İzmir’de AB desteği ile yürütülen projelerin bir araya gelmesine vesile olan Proje Pazarı etkinliğine ilişkin konuşan Fadıl Sivri, öncelikle şunlara yer verdi: “ESİAD olarak Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci ile ilgili toplumumuzda farkındalık yaratılması konusunda çalışıyoruz. Bu anlayışla, 1996 yılından beri, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği halinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapıyoruz. İzmir’de Avrupa Birliği konusunda önemli bir referans noktası olan Bilgi Merkezimiz 23 yılda çok sayıda seminer, konferans, sinema gösterimi, konser gibi etkinlikler gerçekleştirdi. Bilgi Merkezimiz, sadece İzmir’de değil, Ege Bölgesi’nde ve Türkiye’de pek çok Avrupa Birliği projesini yürütmüş ve koordine etmiştir.”
DÖRT ANA AMAÇ
Avrupa Birliği’nin, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı ile Türkiye’nin politik ve ekonomik reformlarına mali ve teknik destek sağladığını kaydeden Sivri, “Bu fonların amacı, Türk mevzuat ve standartlarının AB mevzuat ve standartlarıyla uyumlaştırılması, ilgili makamların katılım sürecinde bu uyumlaştırma çalışmalarını gerçekleştirmesi ve reformları uygulaması için gerekli olan kapasitelerinin oluşturulmasıdır. Böylelikle Türkiye, AB üyeliğiyle birlikte gelen hak ve yükümlülüklere hazırlanmaktadır” dedi. Katılım Öncesi Fonlarının nihai amacından bahseden Fadıl Sivri, “Vatandaşlara daha iyi fırsatlar sunulması ve vatandaşların AB vatandaşlarıyla eşdeğer standartlara kavuşmasını sağlayarak bireylerin hayatlarını iyileştirmektedir. 2014-2020 dönemi için sağlanan IPA mali desteğinin dört ana amacı bulunmaktadır. Bu amaçlar; politik reformlara destek, ekonomik, sosyal ve bölgesel kalkınmaya destek, birlik müktesebatına aşamalı olarak uyum sağlanmasını desteklemek suretiyle bölgesel entegrasyon ve ülkesel işbirliğini güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.
4.4553,9 MİLYON AVRO
Avrupa Birliğinin, IPA 2014-2020 programı kapsamında Türkiye’ye gösterge olarak 4.4553,9 milyon avro tahsis ettiğini belirten Sivri, şunları ekledi: “Öncelikle desteklenecek sektörler demokrasi ve yönetişim, hukukun üstünlüğü ve temel haklar, çevre ve iklim faaliyetleri, ulaşım, enerji, rekabet edebilirlik ve inovasyon, eğitim, istihdam ve sosyal politikalar, tarım ve kırsal kalkınma ile bölgesel ve ülkesel işbirliğidir. Bu kapsamda ESİAD olarak da ‘Daha Güçlü Bir Sivil Toplum İçin Rota Ege Bölgesi’ adını taşıyan ve nisan ayında başlayan projemiz 15 ay sürecektir ve hedef kitlesi Ege Bölgesindeki çeşitli STK’lar ve ilgili kamu kurumu temsilcileridir.” Avrupa Birliği üyelik sürecinin hem kütlesel rekabette daha güçlü bir Türkiye hedefi, hem de ortak ve evrensel değerlerimiz yönünde Türkiye’nin sosyal refahına katkısı açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Sivri, “Bu doğrultuda müzakere sürecine devam edilmesinin, demokratik kriterlerin geliştirilmesini, hukukun üstünlüğü ve işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığını, kurumların istikrarını ve insan haklarını geliştirmeyi hedefleyen; AB Kopenhag kriterlerine uyumun sağlanmasının ve bunların sonucunda öncelikle müzakere sürecinin ve gümrük birliğinin genişletilmesi çalışmalarının devam etmesini, hedef olarak da Avrupa Birliğine üyeliğin gerçekleşmesinin ülkemizin yararına ve gerçekleştirilebilir hedefler olduğu inancındayız” yorumunda bulundu.
DOĞRU YATIRIMLAR
Ege Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik potansiyelinin; doğru yatırımlar, destekler ve ayrıca güçlü bir sivil toplumla güçleneceğini aktaran Sivri, “İnancımız; AB desteğiyle çeşitli alanlarda projeler yürüten kurumlar ve projeler arasında ki bugün gerçekleştireceğimiz bilgi paylaşımı ve işbirliğinin ise bu süreci besleyeceği yönündedir. Bugün bölgemizde yürümekte olan AB projelerimizi tanıma fırsatı bulacağız; proje sahiplerinin birbirleriyle tanışarak fikir alışverişinde bulunmaları ve etkinliğimizin güzel işbirliklerine imkan sağlamasını diliyoruz” dedi.