Sayfa Yükleniyor...
Danıştay, geçen yıl uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarının bazıları için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna göre, sigorta şirketleri, trafik kurallarının ihlali durumunda yapılan kazalardaki maddi zararları kusurlu sürücüden talep edemeyecek
TANER UYANIKER
Danıştaydan sürücüler müjdeli bir haber geldi. Danıştay, geçen yıl uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarının bazıları için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylelikle Danıştay, Trafik kurallarının ihlali durumunda yapılan trafik kazalarında ödenen maddi zararları artık sürücüden alamazsınız diyerek sürücüyü rahatlattı. Danıştay'ın verdiği bu karar alkollü ve ehliyetsiz araç kullananları kapsamıyor.
2015in başlarında Hazine Zorunlu Trafik Sigortası'nın genel şartları baştan sona değişmişti... Buna göre, sigorta şirketleri, trafik kurallarının ihlali sonucu meydana gelen kazalarda ödedikleri tazminatı kusurlu sürücüden talep edebiliyordu. Bunun üzerine harekete geçen Türkiye Barolar Birliği, bu düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay da bu davayla ilgili kararını açıkladı ve bir buçuk yıl sonra düzenlenmenin bazı şartları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
SİGORTA SÜRÜCÜDEN PARA TALEP EDEMİYOR
Bu karara göre, sigorta şirketi, kazanın, trafik kurallarının ihlali sonucu meydana gelmesi halinde ödediği hem maddi hem de bedeni zararı sürücüden talep edemeyecek. Yani sürücüler trafik kurallarına uymayarak kazaya neden olur ve bu kazalarda birisi ölürse, sakat kalır ya da maddi hasar oluşturursa; sigortacılar tazminatı ödüyor, sonrada kusurlu sürücüden bu parayı talep ediyordu artık bunu talep edemeyecekler.
ALKOLLÜ VE EHLİYETSİZLERİ KAPSAMIYOR
Sürücüler, aracın ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda yapılan onarımları da artık sigortadan alacak. Kiralık araçlar ile taksi ve dolmuşlarda eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının yüzde 50sini aşan tutar da sigorta şirketinden talep edilecek. Danıştay'ın aldığı bu karar, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanımında yapılan kazaları ise kapsamıyor. Çünkü her iki durumda kanunen suç ve Danıştay bu konuda bir tasarrufa gitmedi.
Haber Merkezi