- Gündem
- 20.04.2025 23:39
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Baransel, sosyal mesafenin kuyumcularda 40-50 cm’e kadar düştüğünü belirterek, kuyumcu esnafının yeni karara rağmen haftada iki gün çalışma niyetinde olduğunu söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, koronavirüs salgınına tedbir amacıyla esnafa yönelik yaptığı açıklamada, ‘Semtlerimizdeki kuyumcularımızın nöbetleşe çalışma sistemine geçmelerini, çalışma saatlerini 10.00- 18.00 olarak düzenlemelerini, ayrıca çantacılarımızın seyahat etmemelerini önemle tavsiye ediyoruz. Hep birlikte bu sorunun üstesinden geleceğimiz daha güçlü, sağlıklı günlerin bir an evvel gelmesini temenni ederim’ demişti. Ancak alınan karar doğrultusunda İzmir Esnaf Sanatkarlar Odası ve İzmir Ticaret Odasının talebi üzerine kuyumcuların çalışma saat ve günleri hafta içi her gün saat 12.00-17.00 olarak değiştirildi. Buna göre kuyumcular yalnızca hafta sonu açık olmayacak.
DÖVİZ BÜROLARI TALEPTE BULUNDU
Yeni alınan kararı değerlendiren İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Aldığımız kararda haftada iki gün olmak üzere salı ve cuma günü çalışmayı uygun görmüştük. Ancak bazı arkadaşlar bu duruma itiraz etti. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener aradı. Haftanın 5 günü 12.00-17.00 arası kuyumcuları açalım, cumartesi-pazar kapalı olsun diye talepte bulundu. Biz oda olarak işe genel baktık ancak döviz büroları oda olarak bizim işimize niye karışıyorsunuz, biz Hazine Müsteşarlığına bağlıyız odaya bağlı değiliz demişler. Sonuçta oda olarak yüzde 90’lık kısmın kabul ettiği çalışma şekline itiraz eden yüzde 10’luk döviz bürosu işi yapanların söylediği şekilde karar alındı” diye görüş belirtti.
NİYETİMİZ İKİ GÜN ÇALIŞMAK
Şu anda Kemeraltı’nda açık olması gereken ve kendisinin açın demesine rağmen kuyumcuların yüzde 90’ının kapalı olduğunu dile getiren Baransel, “Mermerli Çarşı ve Kuyumcular Çarşısı komple kapalı. Kemeraltı’nda sadece 4-5 kuyumcu açık. Konak tarafında ve semtlerde çok az sayıda açık olan yerler var. Arkadaşlarımızın çoğu haftada iki gün çalışma niyetinde. Ama yapacak bir şey yok. Açmak isteyen de bu karara göre açabilir. Genel olarak ülkemize, İzmir’imize bir şey yapalım istedik. Döviz bürolarında o kadar para dolaşırken, bir arkadaşımız Kuşadası’nda koronavirüsten vefat etti. Buna rağmen böyle karar alınmış iken bir iki kişinin isteğiyle karardan dönülmesi iyi bir şey değil” dedi.
KUYUMCULARIN EKMEĞİYLE OYNANIYOR
“Döviz bürolarının altın alma yetkisi yoktur” diyen Baransel, “Döviz büroları sadece darphane malı altını satabilirler. Altın alabilmeleri için kuyumculuk ustalık belgesi olması gerekir. Döviz büroları vatandaştan aldığı altınların sahte ya da ikinci baskı olup olmadığını anlayamazlar. Döviz bürolarının asli görevi sadece darphaneden alıp satma yetkileri var. Döviz bürolarının yüzde 99’u altın alıp satıyor. Bunların hepsini ben biliyorum. Döviz büroları bu süreçte vatandaştan da altın alıp sattığı için kuyumcuların da ekmeğiyle oynuyorlar” ifadelerini kullandı.
ARKADAŞLARIMIZ SAĞLIĞINI DÜŞÜNÜYOR
Çıkardıkları kararın güzel olduğunu ve herkesin de memnun olduğunu ifade eden Baransel, “Bir iki kişinin itirazı ile geri adım atıldı. 12.00-17.00 arası kuyumcular açık olacak ama kuyumcu arkadaşlarımız kendi sağlığını düşünüyor. Ben o insana kalkıp dükkanını aç diyemem ki. Bu süreçte zaten devletimiz esnafa her türlü desteği verdi. Kuyumcu esnafına da destek veriliyor. Kuyumcu esnafı, esnaflar arasında zurnanın son deliğidir. Kuyumcunun vitrinde duran altını yükseldi. 313 TL’den sattığım gram altın şu anda 360 TL oldu. Altını satsaydım o zaman zaten yerine koyamayacaktım. Ama gevrekçisi, günübirlik yevmiye çalışan insanlar, Alsancak’ta fahiş kiralar ödeyenler kapalı iken kuyumcular nasıl açık olabilir” ifadelerini kullandı.
KUYUMCUDA SOSYAL MESAFE YOK!
Kuyumcu dükkanlarında sosyal mesafenin 40-50 cm’e kadar düştüğünün altını çizen Baransel, “Vatandaş geldiğinde bileğine bilezik, eline yüzük takarken sosyal mesafe çok düşüyor. Altınları ve dükkanı da dezenfekte etmek o kadar kolay değil. Bu ortamda hem kuyumcu esnafı hem de vatandaş sosyal mesafeyi nasıl ayarlayacak. Virüsü çok çabuk bulaştırabilecek bir meslek dalıyız. Çünkü para elden ele geçen bir nesnedir. Vatandaşın verdiği paranın nereden geldiği belli değil, benim toptancıya vereceği paranın nereden geldiği belli olmayan ve kontrolünün sağlanamadığı karışık bir durum bu. Oda olarak biz İzmir’de herkesin sağlığı için bir şey yapmaya çalıştık. Yüzde 10’luk kesimin talebi ile bu kararın geri alınması hiç hoş değil” dedi.