Kyme tahrip oluyor

Aliağa’da bulunan Kyme Antik Kenti Arkeoloji Alanında yaklaşık 3 yıldır kazı yapılmadığı iddia edilirken, Şehir Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Çalışmalar durduğundan ötürü ortaya çıkarılan kalıntılar tahrip oluyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.11.2018 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 28.11.2018 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kyme tahrip oluyor haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
İzmir’in Aliağa ilçesinde MÖ 2 bin yılında kurulduğu tahmin edilen, denizcilik, sanat, mimari ve zanaat gibi faaliyetlerde oldukça başarılı bir gelişme gösterip, antik 12 Ailois Kentine başkentlik yapmış Kyme Antik Kenti’nde, arkeolojik kazıların durdurulduğu iddia edildi. Yaklaşık 2 yıldır kazı yapılmayan alanda ortaya çıkarılan birçok eserin tahrip olduğu gözlenirken, en çok tahrip edilen alanın ise kentin antik tiyatro kısmı olduğu göze çarpıyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kazılar yapılmadığı sürede kaçak kazılar, yapılaşma vb. gibi sorunlar ile var olan arkeolojik değerler kimi zaman inşaat temelleri kimi zaman da çeşitli tahribat yöntemleriyle hasar görmektedir” ifadelerini kullandı.



“2016’DA DURDURULDU”
Kyme Antik Kenti’nde kazıların yapılmasının en gerekli olduğu dönemde durdurulduğunu ifade eden Ahmet Tuncay Karaçorlu, “2016 yılından beridir kazılar durdurulmuştur. Daha önceki kazı ekibi başkanı Sebastian Lagona ve ekibi her koşulu aşarak kazılara devam etti ancak değişen kazı ekibi ve bu ekibin başkanı arazi komisyoncularının baskılarına teslim olarak, arkeoloji biliminin gereklerine yerine getirmeyerek, kendi çıkarları doğrultunda gerekli girişimlerde bulunmayarak, kazıların yapılması konusunda yeni bir adım atmaması oldukça düşündürücüdür. Arazi komisyoncularının tarla sahiplerine baskısı, o bölgenin kamulaştırılması boyutunda olurken, onlar da tarla sahiplerinin elinden ucuza arazi alma yaklaşımında oluyor” iddiasında bulundu.



“TAHRİP OLUYOR”
Kyme Antik Kentinden çıkarılan eserlerin zaman içerisinde tahrip edildiğine dikkat çeken Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Öncelikle bu arkeolojik sit alanın ve henüz ortaya çıkarılmamış tarihi eserlerin korunmasını engelleyecek çalışmaların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kyme Antik Kenti gerçekten de çok geniş bir alana yayılım gösteren bir liman kentidir. Zaten denizin içerisinde de liman kentinin kalıntılarının devam ettiği görülmektedir. Kyme Antik Kentinde limana doğru olan kısımlarda durdurulan kazı çalışmaları, ortaya çıkarılan eserlerin tahrip olmasına neden oluyor. Bölgede yaptığımız incelemelerde ise en çok tahrip olan alanın antik tiyatro olduğunu gözlemledik” şeklinde konuştu.



“SEMPOZYUM DÜZENLEYECEĞİZ”
Süreç içerisinde bölgede tahribatların da artmasına neden olacağının da altını çizen Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kazılar yapılmadığı süre içerisinde gerek kaçak kazılar yoluyla, yapılaşma yoluyla var olan arkeolojik değerler kimi zaman inşaat temelleri kimi zaman da çeşitli tahribat yöntemleriyle hasar görmektedir. Tüm bunların değerlendirileceği, Kültür ve Turizm Bakanımızın ve bakanlık yetkililerinin, Aliağa’daki duyarlı yurttaşların ve bölgemizdeki bilim insanlarının hep birlikte katılacağı bir sempozyum yapma konusundaki girişimlerimiz sonuç verdi. Bu sempozyumla birlikte Kyme’nin kurtarılması için çok büyük bir adım atmış olacağız” dedi.



“ADIMLAR ATILABİLİR”
Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte dönemin kazı ekibi aslında süreci belli yöntemlerle bu süreci aşıyordu ancak yeni dönem Bakanlık bu konuda yeni gelişmeler sağlayabilir. Bu anlamda nasıl bir yöntemle var olan kaynakları kamulaştırmaya ayırarak böylelikle kazıların yeniden başlaması doğrultusunda adımlar atabilir” dedi. Karaçorlu ayrıca 19 yıldır açılmayan Kyme İtalyan Arkeolojik Kazı Evi Müzesinin de 2019’un sonbahar aylarında açmayı hedeflediklerini söyledi.