Leukai, Çiğli’ye festivalle kazandırılacak

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2020 yılında Çiğli’de yapılması planlanan festivaller arasında Leukai Antik Kenti’nde de festival yapılacağını belirterek, “Çiğli’yi tarihiyle buluşturacağız” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.01.2020 08:41
  • Güncelleme Tarihi : 27.01.2020 08:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Leukai, Çiğli’ye festivalle kazandırılacak

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, geçtiğimiz hafta 2020 yılında Çiğli’de yapacakları 86 projeyi detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaşmıştı. Başkan Gümrükçü’nün paylaştığı projelerin arasında Çiğli’de yapılması planlanan festivaller de yer aldı. Çiğli Belediyesi ocak ayı ilk oturumunda CHP Çiğli Meclis Üyesi ve Eski Bakan Suat Çağlayan, Çiğli’de Üçtepeler isimli bölgede bulunan Leukai Antik Kenti’nin tarihte önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Çiğli’ye kazandırılması gerektiğini ifade etmişti. Eski Bakan ve Çiğli Belediyesi Meclis Üyesi Çağlayan’ın sözlü önergesini dikkate alan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’de 2020 yılında yapılması planlanan festivaller arasına Leukai Antik kentinde yapılacak olan festivali de ekledi.



ÇİĞLİ’Yİ TARİHİYLE BULUŞTURACAĞIZ
Proje tanıtımında kısaca konuya değinen Başkan Gümrükçü, Antik Çağda Urla ve Aliağa bölgesinde yaşayan halkların Çiğli üzerine rekabete girdiklerini ifade ederek, “İki halk Çiğli’yi elde etme noktasında Çiğli’ye önce gidecek olanın sahip olması noktasında anlaşmaya varmışlar. Önce kimin gittiği çok önemli değil ama o günden sonra Çiğli’de yani Leukai Antik kentinde erken giden anlamında ‘Erken Davranış Festivali’ diye festival düzenlenmeye başlanmış. Biz de bu adla bir festivali Çiğli’de hayata geçireceğiz ve Çiğli’nin tarihi ile bugünümüzü buluşturacağız” dedi.



LEUKAİ ANTİK KENTİ
Leukai, İzmir körfezinin en uç noktasında Klazomenai’nin hemen karşısındadır. Bugün bu yere Çiğli çıkışındaki Sasalı geçildikten sonra ulaşılmaktadır. Yerleşim, Sasalı köyü ile Gediz Irmağı arasındaki alana yayılmıştır. Leukai, Hellen dilinde “ak yerin kenti” veya “ak kavaklar” anlamındadır. İlkçağ yazarlarından Strabon, Plinius ve Diodoros’un ismini vermekle yetindiği bu kentin ne zaman kurulduğu kesinlik kazanamamıştır.
M.Ö. 383’te Pers komutanı Takhos imparatoruna karşı isyan hazırlığı yaparken burasını üs olarak kullanmış ancak Takhos bu isyanı gerçekleştirememiştir. Onun ölümünden sonra Klozomenai ile Kyme siteleri bu kenti topraklarına katabilmek için mücadele etmişlerdir. Her iki kent bu mücadelede bir sonuç elde edemeyince çareyi Delfoi’deki bilicilik merkezine başvurarak Apollon’un dileğini öğrenmek istemişlerdir.



Leukai kentinin bulunduğu Üçtepeler Mevki 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Gediz Deltasının tamamı 1. Derece Doğal Sit alanı olarak, alanın tamamı 1998 yılında ise Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altına alınmıştır. Bu antik kentten geriye pek fazla bir şey kalmamıştır. Bölgede, kentin duvarlarında kullanılan taşlara rastlanmaktadır.



 

Haber Merkezi