LİYAKAT’tan tarım zirvesi: ‘Girişimcilik tarımda yeşeriyor’

LİYAKAT’ın düzenlediği Girişimcilik Tarımda Yeşeriyor zirvesi ile tarımda fark yaratan ünlü girişimciler bir araya geldi. Zirvede dünyada yaşanan gıda sorunu, tarımın geleceği, kadının tarımdaki yeri ve yerelde üretimin önemine dikkat çekildi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2022 10:26
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2022 10:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
LİYAKAT’tan tarım zirvesi: ‘Girişimcilik tarımda yeşeriyor’

NURETTİN BAKİ

Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT), ‘Girişimcilik Tarımda Yeşeriyor’ zirvesi ile tarımda fark yaratan ünlü girişimcileri ağırladı. Zirvede ayrıca tarımda fark yaratan Çiftçi ve Girişimci Armağan Portakal, Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir, Eczacı, Girişimci ve Çiftçi Feyza Tevrüz, 2 Milyon Arının Çiçek Annesi Çiçek Özyılmaz, İzmir Ziraat Odası Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, TETA Teknik Tarım ve LAKTO Teknoloji Tarım 4.0 TED Başkanı SumerTömek Bayındır, Dikili TDİOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Şener Kırıkkaya, İhracatçı ve Girişimci Başak Mete ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat gibi ünlü isimler bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleşen zirvenin açılış konuşmasını yapan LİYAKAT Başkanı Berkay Eskinazi sürdürülebilir kalkınmanınülkelerin ekonomik ve sosyal refaha ulaşması yoluyla, dünyaya barış ve huzur getirmeyi amaçlayan bir eylem çağrısı olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilir kalkınmanın, kırsal kalkınmayla başlayacağını belirten Eskinazi, kırsal kalkınma da ise kadının önemli bir yeri olduğunu söyledi. Eskinazi “Bu bağlamda kadınların kırsalda güçlenmesini ve kendini geliştirebilmesini önemsiyoruz. Kadınları teşvik edecek girişimcilik uygulamaları olmalı, kooperatif gibi kuruluşlarla kadınlar desteklenmeli. Ekonomideki tüm kurumlar bunun için iş birliği yapmalı” dedi.

TARLALAR ÇİÇEK AÇSIN

Kadınların kırsal yerlerde gerek ev işi gerekse tarlalarda sürekli üretmelerine rağmen gelir elde edemediklerine vurgulayan Eskinazi “Kadın yoksullaşıyor, bu durum önce aileyi sonra da toplumu sağlık, sosyal, kültürel, eğitim gibi pek çok boyutta olumsuz olarak etkiliyor” dedi. Kırsalda tarımın devamlılığını sağlayan kadının toplumda yalnızca aile ekonomisine yardımcı olan, ucuz emek olarak görüldüğünü belirten Eskinazi “Bu acı algının yok edilmesi bizlerin elinde” diye konuştu.Tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine katkı sunmak amacıyla yeni dönemde “Tarlalar Çiçek Açsın” projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen Eskinazi “Bu proje ile kırsalda kadın girişimciliğini özendirmeyi, yatırım imkânlarını geliştirmeyi, yeni girişimci kadın çiftçi projelerini hayata geçirmeyi ve kırsalda kadın girişimciliğini artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Eskinazi proje ile kadınların sürdürülebilir iş olanaklarına ulaşacağını umduklarını belirterek “Bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeyleri artırılacak ve farkındalık yaratılacaktır. Toprağın dilinden anlayan kadınlara güvenerek, kadın istihdamını artıracak ve yerel üretimi sahipleneceğiz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMEDEN KALKINMAK HAYAL

50 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğunu belirten Dikili Sera TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen ise, çiftçi ve köylünün yüzü gülmeden tarımda kalkınmanın mümkün olmayacağının altını çizdi. Öğmen, “Tarımda girişimciliği büyütmemiz gerekiyor. Neden? Çünkü gelecek-geleceğimiz tarımda. Çünkü çocuklarımıza sağlıklı ve yeterli beslenebilecekleri bir dünya bırakmamız gerekiyor. Bugün dünyada, birleşmiş milletler verilerine göre 828 milyon kişi açlıktan etkileniyor. Bu rakam 15 gün öncesine ait ve her geçen gün artıyor. 50 milyon insan kıtlığın eşiğinde bundan dolayıdır ki tarım ve tarımsal her türlü üretim en önemli konumuz olmalı. Bunu her gün konuşmalıyız. Aslında tarımda ilgili konuşulacak çok farklı konular var. Su sorunu, iklim krizi, bilgiye ulaşım, çiftçi nüfusun yaşlanması, sosyolojik sorunlar gibi birçok konu bunları konuşmalıyız. Ancak konuştuklarımız masada kalmamalı. Konuştuklarımızı hayata geçirmeliyiz. Uygulanabilir projeler haline getirerek. Birlikte olarak, omuz omuz vererek, her türlü zorluğu aşarak, ülkemizin tarımını büyütmeli gerçekten kendi kendine yeten ülke olabilmeliyiz. Unutmamak gerekir ki çiftçi ve köylünün yüzü gülmeden tarımda kalkınmak da mümkün değildir. Tarım politikalarını oluştururken, bütçe hazırlanırken dünya ölçeğindeki gelişmeler, pandemi ve artan girdi maliyetleri göz önüne alınmak zorundadır. Bu politikaların oluşumu da devlet, tarım ve orman bakanlığınca yapılmak zorunda” ifadelerine yer verdi.

KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİNE DEĞİL…

Konuşmasının devamında Öğmen, “Şahsi düşüncem uçuş garantili havaalanlarına, geçiş garantili otoyollarına, kur korumalı mevduat sistemine değil, ürettiğini satma garantili tarımsal modeller geliştirmek zorundayız. Genç çiftçileri, devlet garantisinde sigortalı yapmak, onları köylerinde tutabilmek, ülke tarımını sigortalamak anlamına geleceğine inanıyorum. Unutmayalım ki tarımda gelişmeden sanayide gelişmek mümkün değil” dedi.

GENÇLERİ TARIMLA BİRLEŞTİRMELİYİZ

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da yaptığı konuşmasında “Tarım bir şekilde el değiştirecek. Bunu küçük üreticiye bırakmamak lazım. Gençleri tarımla birleştirmeliyiz. Ama gençleri çekebilmemiz için önce köylere, tarıma bizler geri dönmeliyiz. Onlara örnek olabilecek, arazileri bütünleştirebilecek projeler yapmalıyız. Sanayicinin, sanayi sermayesinin artık tarıma girmesi gerekiyor. Girişimciliği tarımda yeşertmek için para harcamak lazım. Tarıma para harcayacak kişi sanayiciler, yöneticiler. Bu birliktelikler, bu işi yapabilir” dedi. Katılımın yüksek olduğu zirveye maddi destek sağlayan sponsorlara ve konuşmacılara plaketle teşekkür edildi.

YERİNDE ÜRETMEK, YERİNDE TÜKETMEK

Yerinde üretmek ve tüketmenin önemine dikkat çeken Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir ise, “Herkes sürdürülebilirlikten bahsediyor ama ben sürdürülebilirliğin çok inandırıcı olduğunu düşünmüyorum. Dünyanın artık bir dengeye oturması lazım çünkü dünyanın dengesini bozduk. Yerinde üretmek, yerinde tüketmek, yerinde tüketmeye davet etmek. Buradan başlamak gerekir. Yani tarımda yereli güçlendirmemiz gerekiyor. Bana göre dünyada ve Türkiye’de gıdanın sürdürülebilirliği endişesi yaşanıyor. Bunun için en doğru şey aslında geleneklerimize geri dönmemiz. Türkiye’de şehirleşme oranı 2022 yılında yüzde 88. Yani bizim üretimimizden sorumlu insan sayısı şu an yüzde 12. Bu çok ürkütücü bir durum” diye konuştu.

ALTIN TAVSİYELER

‘Girişimcilik Tarımda Yeşeriyor’ konulu zirveye tarımda girişimcilik için gençlerin ve kadınların bu işin içine daha çok dahil edilmesi gerektiği düşüncesi damga vurdu. Moderatörlüklerini Dokuz Eylül Üniversitesi İMYO Öğretim Üyesi ve DESEM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deniz Eriş, Güloğlu Plastik Genel Müdürü Gülçin Güloğlu Uğuz ve Gazeteci, İletişim Danışmanı Şafak İnce’nin yaptığı zirvede girişimci olmak isteyenler için yol haritaları belirlendi.

Haber Merkezi