Lojistik sektörü AB’ye seslendi: “Kovid-19 AB için fırsat olabilir”

Salgınla birlikte ülkelerin konsoloslukları ve vize hizmetlerinin sona erdiğini hatırlatan Nuhoğlu, sorunu nasıl aştıklarını anlattı. Nuhoğlu ayrıca, “Kovid-19 salgını, taşımacılık kotaları, transit geçişler ve sürücü vizeleri konularında AB’nin katı yaklaşımının değişmesine fırsat olabilir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.04.2020 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 16.04.2020 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Lojistik sektörü AB’ye seslendi: “Kovid-19 AB için fırsat olabilir” haberinin görseli

Salgın nedeniyle ülkelerin sınır kapılarında aldıkları olağanüstü tedbirler, lojistik sektörünü düşündürüyor. Farklı alternatif çözümlerle transit ticaretin sürmesini sağlayan sektör, İran geçiş sorununun bir an evvel çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Bütün dünyayı etkisi altına almaya devam eden yeni tip koronavirüs salgını insan sağlığının yanı sıra ekonomiyi, uluslararası ticareti de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Kovid-19 salgını sürecinde uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetlerinin nasıl etkilendiği ile ilgili Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi gazetemize açıklamalarda bulundu. Lojistik sektörü olarak ciddi bir özveriyle çalıştıklarını söyleyen Nuhoğlu, salgınla birlikte ülkelerin konsoloslukları ve vize hizmetlerinin sona erdiğini hatırlatarak, sürücülerin vize sorununu nasıl çözdüklerini anlattı. Kapılarda yapılması planlanan Kovid-19 testi ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgi veren Nuhoğlu, Türkmenistan’ın Türk şoförlerinin ülkelerine geçişine kesinlikle izin vermediğinin altını çizdi. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise gümrüklerin oluşturulan tampon bölgelerle çok iyi çalıştığını belirterek gözle görülür bir sıkıntılarının olmadığını söyledi.
ŞOFÖRLERİMİZ HAYATINI RİSKE ATIYOR
Lojistik sektörü olarak ciddi bir öz veriyle çalıştıklarını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, tır şoförlerinin ticaretin aksamaması için hayatlarını tehlikeye attığını vurguladı. Nuhoğlu, “Çin’de başlayıp hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle dünyamız, yakın tarihte hiç yaşamadığı kadar büyük bir tehdit altında. Sektör olarak inanılmaz bir öz veri ile çalışıyoruz. Sürücülerimiz ticaretin aksamaması için hayatlarını tehlikeye atıyorlar. UND olarak firmalarımıza ve sürücülerimize destek olmak için 7/24 mesaideyiz. Sınır kapılarına giderek firmalarımızın ve sürücülerimizin mağduriyetinin giderilmesi için çözümler geliştiriyoruz. Riskli ülkelerden dönüş yapan şoförler sınır kapılarında 14 gün araçla birlikte karantina altında bekletilmektedir. İlgili bakanlıklarımızla yapılan koordineli çalışma sayesinde temassız taşımacılık uygulaması, Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlandı. Sınırlarda tampon bölge oluşturularak, bu bölgede ülkeye giriş yapan tırların treylerlerinin değiştirilerek aracın tekrar yurt dışına çıkışı Kapıkule ve Habur gümrük kapılarında sağlanmaktadır” diye konuştu.



AB İÇİN FIRSAT OLABİLİR
Salgınla birlikte ülkelerin konsoloslukları ve vize hizmetlerinin sona erdiğini hatırlatan Nuhoğlu, sürücülerin vize sorununu nasıl çözdüklerini aktardı. Nuhoğlu, “Transit geçişlerde, geçiş sürelerinin uzaması ve şoförlerin vizesinin konsoloslukların kapalı olmasından dolayı uzatılamaması nedeniyle sıkıntılar yaşandı. Dışişleri Bakanlığımızın girişimleri sonucunda, ilgili Büyükelçilik/ Başkonsolosluklarda şoförlere vize verilmeye başlandı. Kovid-19 salgını, taşımacılık kotaları, transit geçişler ve sürücü vizeleri konularında AB’nin katı yaklaşımının değişmesine fırsat olabilir” ifadelerine yer verdi.
HIZLI TEST SONUÇLARI SAĞLIKLI OLMAYABİLİR
Kapılarda yapılması planlanan Kovid-19 testi ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgi veren Nuhoğlu, “Sınırdan giriş yapan şoförlere Kovid-19 hızlı tanı testlerinin yapılması önemlidir, ancak hızlı test sonuçlarının güvenilirliği sağlıklı değildir. Aşamalı olarak güzergâh üzerinde belli aralıklarla kontrol noktalarında şoförlerin kontrollerden geçmeleri ve diğer olası önlemler üzerinde Sağlık Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir. Salgın sonrası süreçte uzun süre temas kuramadığımız şoförlerimiz (bilhassa İran ve Ukrayna’da) oldu. Fransa ve İtalya’daki Ro-Ro seferlerine giden şoförlerimizi geri getirebilmek adına alternatif yollar bulduk sürücülerimizi ülkemize getirmeyi başardık ve karantina sürelerinin bitmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



TÜRKMENİSTAN İZİN VERMİYOR!
En önemli sorun olarak İran ile yapılan transit ticaretin kesilmesi olduğunu aktaran Nuhoğlu, Türkmenistan’ın Türk şoförlerinin ülkelerine geçişine kesinlikle izin vermediğini söyledi. Nuhoğlu, “Şu anda en önemli sorunlardan biri de, İran ile transit ticaretin kesilmiş olmasıdır. Temassız taşımacılık sistemini Gürbulak sınır kapısında devreye alabilirsek saatte 10 aracın geçişi sağlanabilir. Halihazırda İran’a sadece demiryolu üzerinden çok kısıtlı taşıma gerçekleştirilmektedir. İran’a kara taşımacılığı yapılamaması, Orta Asya ülkelerine de ulaşımımızı engellemektedir. Burada alternatif, Bakü-Türkmenistan üzerinden Ro-Ro geçişleridir. Ancak Türkmenistan, Türk şoförlerinin ve araçlarının hiçbir şekilde ülkeye girişine izin vermemektedir. Kazakistan veya Rusya üzerinden bu soruna çözüm bulmaya çalışılmaktadır. Ancak hem süreyi hem de maliyetleri arttıran unsur; bu sebeple İran geçiş sorununun çözülmesi hem ihracatçılarımız hem de sektör açısından öncelikli konudur” diye konuştu.
ESKİNAZİ: TAMPON BÖLGELERİ ÇÖZÜM OLDU
Gümrüklerin oluşturulan tampon bölgelerle çok iyi çalıştığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, gözle görülür bir sıkıntılarının olmadığını söyledi. Yaşanan salgından dolayı bu ayki ihracat rakamlarında ciddi bir düşüşün yaşayacağını da sözlerine ekleyen Eskinazi, “Lojistik anlamında salgının ilk zamanlarında sıkıntı yaşıyorduk ama gümrük kapılarında oluşturulan tampon değişim bölgeleri bu sıkıntının çoğunu çözmüş durumda. En büyük sıkıntımız aslında şoförlerdi. Çünkü şoförlerin 14 gün karantinası uygulaması var. Tampon bölgeleri bu karantina işini de büyük ölçüde çözmüş durumda. Limanlarda da bir sıkıntımız yok. Genel olarak bakıldığında lojistik anlamında bariz bir sıkıntımız yok. Öbür taraftan ihracatımızda; sanayi ihracatında birazcık durgunluk var. Bu dönemde tarım ihracatı ağırlıklı yapılıyor. İthalatta da çok büyük bir hareketlilik yok. Bu ay ihracatlarımızda tarım hariç ciddi bir düşüş yaşanacak. Çünkü olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, fabrikalar kapalı. Temennimiz bu sürecin son bulması. Tabi bu hemen son bulacak bir şey değil, bunun için bir süreye ihtiyacımız var. Hep beraber bekleyip göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.