LYS’de tercih dönemi

ÖSYM tarafından Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından adayları tercih heyecanı sardı. Adaylar tercihlerini 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Peki, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun yanıtını konunun uzmanlarına sorduk


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2015 06:40
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2015 06:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
LYS’de tercih dönemi haberinin görseli

Onurhan ALPAGUT

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı, için tercih süreci başladı. Tercih sürecinde merak edilenleri ve yapılması gerekenler hakkında, Final Dergisi Dershaneleri Müdür Yardımcısı Metin Ergi ve Rehberlik Bölüm Başkanı Aslıhan Ayaz Yavaşoğlu le konuştuk.

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Bölüm Başkanı Aslıhan Ayaz Yavaşoğlu, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercih yapılırken sadece yapmak için tercih yapmamak gerektiğini söyleyerek, tercihin kişinin ilgisine göre yapılması gerekliliğinin altını çizdi. Yavaşoğlu, "Adaylar özellikle puan-başarı sıralamalarını göz önünde bulundurarak tercih yapmaları gerekiyor. Ayrıca bu yıl ki sistemde meydana gelen değişimleri de göz önünde bulundurmaları lazım. Adayların kesinlikle istemedikleri bir programa yönelmemeleri lazım. Tercih yapacakları bölüm hakkında bir ön araştırma yaparak gerekli bilgiyi edinmeleri de bir başka önemli husus. Özellikle 2 Yıllık tercihlerde bu yıl kontenjan ayrımı söz konusu 2 yıllık Üniversiteleri seçecek adayların bu ayrımı ayrıca dikkate almaları şart. Bir önemli nokta ise, bu yılki başarı sıraları ile geçen seneki başarı sıralarını karşılaştırsınlar bundan sonra tercih haklarını dikkatli bir biçimde kullanmaları lazım. Sadece Üniversite okumak için tercih yapılmamalı, kişilerin tercihlerini yaparken ilgi ve yetenek alanlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor" dedi.

Yavaşoğlu, düşük puan alanlara tercih sıralamalarında il, üniversite fark gözetmeksizin daha fazla ili tercih etmeleri tavsiyesi bulundu. Ayrıca puan türü değişen Hukuk Fakülteleliri'nin TM-2'den TM-3'e geçtiğini belirtti.

“YANLIŞ SEÇİM YAPMAYIN”

Final Dergisi Dershaneleri Müdür Yardımcısı Metin Ergi ise, "Kişiler ileriye dönük olarak mutlu olacakları meslekleri tercih etmeleri lazım. Tercih yapacak olan adaylar, listelerine alacakları okulları önceden giderek mutlaka görsünler. Eğitim görecekleri okul hakkında ve mezun olacakları okulun meslek eğitim programları hakkında bilgi almaları" diyen Ergi, doğru sıralamanın nasıl olması gerektiği hakkında da görüş beyan etti. Ergi, "Doğru sıralama bence öğrencinin mutlu olarak yapacağı mesleği göz önünde bulundurarak sıralamayı bu şekilde yapması. Ancak çocuklarımız ileri de daha çok para kazanabilecekleri, yada puanı yüksek olarak ben bu puanı heba etmeyim düşüncesiyle tercihlerini yapıyorlar. Bununla beraber daha sonraki yıllarda öğrenciler tekrar sınava girmek durumunda kalıyorlar, bu süreçte çok iyi karar vermek gerekiyor" diye konuştu.

“ÖZEL ÜNİVERSİTELERİ GÖZ ARDI ETMEYİN”

Düşük puan alan adayların moral bozukluğu yaşamamaları gerektiğini belirten Ergi, "Özel üniversiteler artık çok daha uygun fiyatlarda ve çok düşük puanlara öğrenci alıyor. Özel üniversite şanslarını tercih yaparken mutlaka göz önüne almalılar. Veliler ve öğrenciler her nedense özel üniversiteler çok pahalıymış kanısındalar, göz ardı ediyorlar. Özel Üniversiteler günümüzde Özel bir İlköğretim kurumundan dahi uygun fiyatlarda. Uygun fiyatta eğitim veren kaliteli özel üniversiteler var. Bu üniversiteler çok çok düşük puanlara dahi yüzde 25 burs veriyorlar" dedi.

LYS formunda adayların 30 adet tercih yapma hakları var. Ayrıca Bu yıl Üniversite puanlarının gerilemesi beklenirken başarı sıralarının yukarıda olması bekleniyor.  LYS'de adaylar tercihlerini 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapabilecekler.

LYS NEDİR?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.