- Gündem
- 03.05.2025 00:10
Muhtarın Sesi sayfamızda bugün sizler için Karabağların Peker Mahallesindeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Abdülbaki Işık. Mahallemiz Karabağların yoksul yerleşim yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. Tamamı gecekondudan oluşan mahallemizin sorunları çarpık kentleşmenin ortaya çıkardığı kaldırım, park, dere, imar izni gibi problemlerden oluşuyor
Karabağlar-Peker Mahallesi- TANER UYANIKER
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın sesi sayfamızdaki bugünkü konuğumuz Karabağların Peker Mahallesi. Mahallemizde dar gelirli vatandaşlar yoğunlukta yaşıyor. İşsizliğin mahalledeki yoğunluğunu kahve sayısından ve buradaki insan kalabalığından anlayabiliriz. Mahallenin dar sokaklarında kaldırıma rastlanmıyor. İmar izni olmayan mahallemizde yapıların hemen hepsi kaçak durumda bulunuyor. Anadoludan şehre göçen insanların hayata tutunmak için yaptıkları bu yapıtlar deprem riskini de beraberinde taşıyor. Mahallemizin muhtarı ise ilk dönemini icra etmekte olan Abdülbaki Işık. Mahalle için yeterli hizmeti alamadıklarından şikayet eden Işık, bu yüzden vatandaşlarla sorun yaşadığını söyledi. Mahallemizin en önemli sorunlarından birisi olarak ise ulaşım problemi görünüyor. Otobüs saatlerinin aralıklarının çok fazla olduğunu belirten Işık, vatandaşların mağdur olduklarını ifade etti.
ÖĞRENCİLER MAĞDUR
Muhtar olma sürecinden bahseden Işık, mahallede uzun yıllar esnaflık yapmasının bunda etkili olduğunu söyledi. Işık, Muhtarlık görevini isteyerek bu vazifeye aday oldum. Mahalle halkıda beni buraya layık gördü ama seçildikten sonra ne yazık ki muhtar olduğum için pişman oldum. Mahalle halkına seçimlerde verdiğim sözleri yerine getiremiyorum. Sorunları sıklıkla yetkili mercilere iletmeme rağmen hiçbir çözüm bulunamadı. Mahalle halkına bu durumu izah edemiyorum. Bu yüzden sağlığım bozuldu dedi
Mahalle halkı olarak ulaşımda sorun yaşadıklarını belirten Işık, bu konu hakkında şunları söyledi: 27 ve 556 nolu otobüs hatlarının son duraklarının mahallemizde bulunan okula çekilmesini istedik. Çocukların okula gidebilmesi için hiçbir otobüs oradan geçmiyor. Çocuklar o dik yolu yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Orada okuyan bin 600 öğrenci ve 120 öğretmen mağdur olmaktadır. Bu konu hakkında defalarca dilekçeyle başvuru yapmamamıza rağmen bir sonuç alamadık. Minibüs hattının oradan geçirilmesi için mücadele ettim ama oraya ihtiyaç yoktur diye İzmir Büyükşehir Belediyesi engel oldu. Bunun yanında otobüslerin aralıkları çok fazla. İnsanlar otobüsleri çok uzun zaman beklemek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum bazen bir saati bulmaktadır. Otobüs saatlerinin aralıları daha da sıklaştırılmalıdır.
SU SAYAÇLARI ZAMANINDA OKUNMUYOR
Mahallenin çoğu yerinde su kanalının olmadığını söyleyen Işık, yağışlı havalarda evleri su bastığını ifade etti. Işık, Bu konuyla ilgili olarak yetkili mercilere başvurularımız oldu ama mahallede imar izninin olmaması nedeniyle böyle bir hizmette bulunamayacaklarını söylediler dedi. Bunun yanında mahalledeki su sayaçlarının da zamanında okunmadığını belirten Işık, Su sayaçlarımız 2-3 ayda okunmaktadır. Bu nedenle su faturaları katlamalı olarak geliyor. Bu tutarı ödeyemeyen vatandaşların su sayaçları sökülmektedir. Burada kaçak yapının çok olması nedeniyle bir su sayacından birden fazla daire faydalanıyor. Bu yüzden su faturaları fazla geliyor birde buna uzun süre okunmama durumu eklenince büyük meblağlar mahalle halkının belini bükmektedir. Vatandaşlar bu konu hakkında çok fazla şikayette bulunuyor. Bizde İZSUya itirazda bulunmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Eleman yetersizliği nedeniyle okuyamadıklarını belittiler. Bunun bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekmektedir diye konuştu.
Mahallede bulunan dereden şikayet eden Muhtar Işık, bu derenin temizlenmesini istedi. Işık, Vatandaşların binaları derenin içine kadar girmektedir. Buradaki insanlar derenin kirliliğiyle iç içe yaşamaktadırlar. Konuyla ilgili çok fazla şikayetimiz olmasına rağmen bir sonuç alamadık dedi.
Peker Mahallesinin yoğun bir nüfusa sahip yerleşim yeri olduğunu belirten Işık, buna rağmen futbol sahalarının bakımsız olduğunu söyledi. Işık, Futbol sahamız içler acısı durumdadır. Gençlerimiz bu sahada futbol oynamakta zorluk yaşıyor. Bununla ilgili başvurumuz olmasına rağmen bir sonuç alamadık diye konuştu.
ÜCRETLER YETERSİZ
Muhtarların sorunlarına değinen Işık şunları söyledi: Muhtarların aldıkları ödenek asgari ücret oluyor. Ben emekliyim ama emekli olmayan muhtarlarımız 400 lira Bağ-Kur primi yatırmaktadırlar. Aldıkları ödeneğin yarısı buraya gidiyor. Bunun dışında muhtarlığın ihtiyaçları olan elektrik, su, internet, telefon ve kırtasiye ihtiyaçlarını muhtarlar kendi cebinden karşılamaktadır. Çoğu işleminde nüfus müdürlüklerinde yapılması nedeniyle ek gelir elde edemeyen muhtarlar ekonomik olarak zor durumda kalmaktadırlar. Bunun dışında tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşamaktayız. Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postalarını bize getiriyorlar. Muhtarlar olarak postacı konumunu düşürülmüş bulunmaktadır. Bu kanunun değiştirilerek bunun bizden alınması gerekmektedir.
Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Işık, muhtarın mahalle halkının sorunlarında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Işık, Muhtarlar mahalle halkı için kaymakam, vali, belediye başkanı konumundadır. Mahalleli tüm sorunlarını bize anlatıyor ve bunların çözülmesini bekliyor. Muhtarların yetkisi olmadığı içinde bizim yapabileceklerimiz bir yere kadar sınırlı olmaktadır dedi.
Abdülbaki Işık Kimdir?
1962 yılında dünyaya gelen Işık, muhtarlıkta ilk dönemini gerçekleştiriyor. 1987 yılında mahalleye taşındı. Uzun yıllar mahallede esnaflık yapan Işık, evli ve 5 çocuk babası. Öğrenim durumu ise lisedir.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:
Tarihi eskiye dayanan mahallemiz 1988 yılında Peker ismini alıyor. Mahallede Uluhan ve Peker İlkokulları bulunuyor. Bunun yanında 3 tane cami, 1 tane sağlık ocağı yer alıyor.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 11500
Mahallenin seçmen sayısı: 8028
Posta kodu: 35190
Mahallenin cadde sayısı: 1
Mahallenin sokak sayısı: 116
Mahallenin muhtarı: Abdülbaki Işık