Maliyet artıyor süt fiyatı değişmiyor!

Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat yetkisinin de elinden alındığını belirten Tarım Yazarı Yıldırım, “Yüksek maliyet nedeniyle ürettiği sütle yem alamayan çiftçi süt ineklerini kesmek zorunda kalıyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.10.2020 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 07.10.2020 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Maliyet artıyor süt fiyatı değişmiyor! haberinin görseli

NURETTİN BAK-ÖZEL HABER
Son günlerde tartışmaya konu olan çiğ süt fiyatı belirleme konusu devam ederken, çiğ süt fiyatını her yıl kamuoyu ile paylaşan Ulusal Süt Konseyi’ndeki şok istifa, tartışmayı bir adım daha ileri götürdü ve konseyin yapısı da tartışılır hale geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Üretici, sanayici, tüccar, üniversite, devlet temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını belirleyemiyor” dedi.



GİRDİ FİYLARI SABİT!
“Çiğ süt fiyatı sabit, girdi fiyatları serbest” diyen Yıldırım, “Konsey, uzun süre çiğ süt referans fiyatını belirleyen ve açıklayan bir kurum olarak faaliyet gösterdi. Üreticinin ürettiği çiğ süt için bir referans fiyat belirleniyor ve açıklanıyor. Çoğunlukla belirlenen fiyatın altında üreticiden süt alınıyor. Daha da korkunç olanı çiğ süt fiyatı sabit, ama girdi fiyatları serbest. Örneğin çiğ süt referans fiyatı 1 Ocak 2014’ten 31 Aralık 2016’ya kadar 36 ay litresi 1.5 lirada sabit tutuldu. Ama bu dönemde yem ve diğer girdilerde fiyat serbestçe uygulanıyor. Tüketicinin aldığı süt ve süt ürünlerinde de fiyat serbestçe belirleniyor. Bugün bu uygulama hala devam ediyor” ifadelerini kullandı.
YETKİSİ ELİNDEN ALINDI
Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat yetkisinin de elinden alındığını belirten Yıldırım, “Resmi Gazete’de 31 Ocak 2018’de yayımlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklikle Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatı belirleme yetkisi de elinden alındı. Yönetmelikle, çiğ süt tavsiye fiyatı ilan edilmeden önce kısa adı Gıda Komitesi olan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin görüşü alınması şartı getirildi. Üretici, sanayici, tüccar, üniversite, devlet temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını belirleyemiyor. Gıda Komitesi fiyatı belirliyor ve Konsey’e bunu açıkla diyor. Çiftçiler artan maliyetler nedeniyle uzun bir süreden beri çiğ süt referans fiyatının litre başına 2 lira 30 kuruştan en az 3 liraya çıkarılmasını istiyor. Gıda Komitesi, gıda enflasyonunu artıracağı gerekçesi ile çiğ süt fiyatını artırmıyor. Yüksek maliyet nedeniyle ürettiği sütle yem alamayan çiftçi süt ineklerini kesmek zorunda kalıyor. İşlevsiz, etkisiz içi boş bir kuruma dönüşen Ulusal Süt Konseyi’nin bu yapısıyla süt üreticisine bir yararı olmayacağı çok açık. Özetle, Ulusal Süt Konseyi kurulurken yapılan yanlışın faturasın üreticiler yıllardır ödedi ve ödemeye devam ediyor. Süt fiyatı sabit, yem ve diğer girdilerin fiyatı serbest olmaz, olamaz. Dünyada böyle bir uygulama yok. Üretici ürettiği sütün fiyatını kendisi belirlemeli” diye konuştu.