Maliyet arttı, rekabet azaldı!

Yumurta sektörü üretim maliyetlerinin artmasıyla rekabet gücünü kaybederken sertifikasız ve onaysız yumurtalar, sektörün iç pazarda yaşadığı en büyük sorunlardan biri olmaya devam ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 14.09.2020 07:56
  • Güncelleme Tarihi : 14.09.2020 07:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Maliyet arttı,  rekabet azaldı! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Alternatif üretim modelleri ile üretildiği iddia edilen piyasadaki sertifikasız ve onaysız yumurtalar, yumurta sektörünün iç pazarda yaşadığı en büyük sorunlardan biri olmaya devam ederken, yüksek maliyetlerle üretilen yumurta rekabetçi olamıyor. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) tüketicileri, sahte yumurta ve sahtecilere karşı dikkatli olmaya çağırıyor, şüpheli durumlarda bilgi edinmek ve şikayet etmeleri için alo 174 Gıda İhbar Hattı’na başvurmalarını tavsiye ediyor. Piyasaya ‘organik’, ‘köy yumurtası’ ve ‘gezen tavuk yumurtası’ gibi isimlerle sunulan yumurtalar ile ilgili açıklamalarda bulunan YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon, “Vatandaşlarımız, sertifikası ve işletme numarası olmayan yumurtalardaki ‘organik’ ifadesine inanmasın. Kayıt dışı ve hangi ortamda ne şartlarda yaşadığı belli olmayan tavuklardan üretilen, nereden geldiği bilinmeyen yemlerden beslenerek yumurtladığı yumurtalar sağlıksız şartlarda ve kirli yumurtaların insanlara ‘doğal’ adı altında satılması; insanlara mikrobun ve kirliliğin normal olduğunu söylemektir” ifadelerine yer verdi.  Yüksek maliyetli ithal ham maddelerin rekabet gücünü düşürdüğünün de altını çizen Afyon, “27 ülkeye ihracat yapıyoruz ancak kalıcı olamıyoruz. Yeni pazarlardan önce maliyetlerimizi düşürmeliyiz. Rekabetçi gücümüzü kazanırsak ihracat yapamayacağımız pazar yok” dedi.



SEKTÖR DARALMA YAŞAYABİLİR!
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 420 milyon dolar yumurta ihracatı yaptığını ifade eden Afyon, “2020 yılında devlet destekleri artırılmazsa, ihracatta yüzde 15 oranında bir daralma yaşanabilir. Şu anda 27 ülkeye ihracat yapıyoruz ancak bu pazarlarda rekabetçi fiyatlardan kaynaklı kalıcı olamıyoruz. Ancak zararına satış yaparsak, ihracat yapabiliyoruz. Yeni pazarlardan önce devlet desteği ile birlikte girdi maliyetlerini düşürülmeliyiz böylece rakiplerimizle eşit konuma gelerek, tüm dünyaya yumurta ihracatı yapabiliriz. Üretim maliyetlerimiz düşürüldüğünde, yalnızca siyasi sebeplerden veya uzun yıllardır bu pazarlarda bulunan rakiplerimiz nedeniyle bazı pazarlara giremeyiz” ifadelerini kullandı.
REKABET EDEMİYORUZ!
Afyon, Türkiye’nin 20 dolara mal ettiği yumurtayı, rakip üreticilerin 15 dolara mal edebildiğini, ucuz maliyetli ürünleri ile dış pazarda rekabetçi fiyatlarla Türkiye’nin önüne geçtiğini söyledi. Maliyeti düşürmek için öncelikle ithal edilen ham maddeler olan mısır ve soya küspesinin ucuz maliyetlerle elde edilmesi gerektiğine vurgu yapan Afyon, “Özellikle soya grubunda alım garantili ekim yaptırmak istiyoruz. Soya küspesi devlet eliyle yerlileştirilmeli, böylece yumurta üreticileri büyük kazanç sağlayabilir. Çiftçinin ürettiği ürünlerin, değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşacağı Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) üzerinden de ürünümüzü pazarlamak istiyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin dış pazarlarda rekabet gücünü artırması için iç piyasada da biz dizi önlem alınması gerektiğini aktaran Afyon, “YUMBİR’in fiyat belirlemede etkin olmasını istiyoruz. İç piyasada fiyatımızı belirleyecek bir yumurta konseyi oluşturulmalı. Yumurta konseyinin belirleyeceği fiyat üreticinin zararına satışlarını engelleyerek piyasanın toparlanmasını sağlar. Böylece dış piyasaya da katkı sağlanır” değerlendirmelerinde bulundu.
TÜKETİCİ ALDATILIYOR!
Tüketicilere, güvenilir marketlerden, ambalajlı ürün alarak ambalajını dikkatle okuması için uyarıda bulunan Afyon, “Yarı fiyatına ticari işletmelerden toplanan ‘B’ sınıfına ayrılmış yumurtaların pazara alternatif üretim gibi pazarlanması ‘sahtecilik’tir. Ticari işletmeden çıkıp, farklı isimler altında pazarlanan ürünlere biz ‘sahte’ yumurta diyoruz. Tüketiciler, sertifikası ve işletme numarası olmayan yumurtalardaki ‘organik’ ifadesine inanmasın, onaysız ve sertifikasız yumurta konusunda dikkatli davransın. Alternatif üretim modeli ile üretilmiş ürün sattıklarını iddia edenlerden mutlaka belge istenmeli, güvenilir marketten ambalajlı ürün almalı, ambalaj üzeri dikkatlice okunmalı” dedi.
SAHTE ETİKETLERLE FAHİŞ FİYATLAR
İnsan sağlığının riske atılmasının yanı sıra sahte yumurtaların fahiş fiyatlarla satılması ile tüketicinin resmen aldatıldığını dikkat çeken Afyon, “Kayıt dışı üretilen yumurtalara sahte etiketler basılarak fahiş fiyatlardan piyasaya sürülüyor. Etiket bilgisi doğru yumurta, üzerinde işletme kodu olan ve ambalajlı satılan yumurtadır, yılın her günü her saati veteriner hekimler ve ilgili bakanlığın sağlıklı gıda ekibi tarafından denetim altında üretilir” ifadelerini kullandı. Sertifika ile satış yapanlar için de YUMBİR olarak, sertifikaların doğruluğunun takipçisi olacaklarını ifade eden Afyon, “Tüketicilerin, yumurta satın alırken sertifika sorma alışkanlığı yok. Şu anda paydaşlarımız tarafından bütün etiketli ürünler denetleniyor. Tüketicide bu farkındalığı yaratmak için kamu spotu hazırlama aşamasındayız” dedi.