Sayfa Yükleniyor...
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özcoşar, üniversitenin yeni dönemdeki vizyonu 5T olarak özetlenen “Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret” alanlarını geliştirme hedefine odaklanacağını söyledi
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin’in öne çıkan çok önemli avantajlarının bulunduğunu söyledi. Üniversitenin yeni stratejisinin bulunduğunu aktaran Rektör Özcoşar, bu strateji çerçevesinde sosyal bilimler odağının yanında 5T olarak özetlenen “Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret” alanlarını geliştirme hedefiyle yeni bir süreç başladıklarını ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu ve yakın zamanda kurulması planlanan Tıp Fakültesi ile birlikte sağlık turizmi ve sağlık personeli yetiştirme konularında önemli bir merkez olacağını kaydeden Rektör Özcoşar, “Geldiğimiz noktada hem basının hem sivil toplum kuruluşlarının hem de üniversitemizin yoğun çabaları sonucunda çok kısa bir süre içerisinde tıp fakültemizin kurulacağına inanıyorum. Çok yakın bir zamanda tıp ve sağlık bilimleri fakültelerimizle üniversitemizin sağlık bilimleri fakültesine dönüşeceğine inanıyorum. Mardin, Suriye ve Irak üzerinden açılabilecek bir sağlık koridoru üzerinden sağlık turizmine sahip çok önemli strateji bir noktada duruyor. Bunu destekleyebilecek bir tıp fakültesi, yakın bir zamanda açılacak diye umuyoruz. Buna yönelik üniversite olarak gerekli çalışmaları yaptık” dedi.
“Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret” başlıkları altında sunumuna devam eden Özcoşar, “Mardin Artuklu Üniversitesi, ‘İnanç ve Kültür, Turizmi İhtisas Üniversitesi’ olma kapsamında hayata geçirdiği projelerini, turizm alanında yer alan lisan eğitimlerinin yanında Türkiye’de ilk kez bünyesinde açtığı yüksek lisans programları ve turizm alanında bölgedeki ilk ve tek turizm doktora programı ile taçlandırıyor” diye konuştu.
TARLALARDA ÇİFTÇİ İLE OMUZ OMUZA
5T vizyonunun bir diğer ayağı olan “Tarım” konusuna da değinen Rektör Özcoşar, “Mardin Artuklu Üniversitesinin meslek yüksekokullarını sadece sınıflarda dersin görüldüğü, hocaların masa başında çalıştığı birimler olmaktan çıkartıp, hocalarımızın tarlalarda çiftçi ile omuz omuza çalışan yeni bir strateji görmeye başlıyoruz. Hocalarımız ders veren, konuşan insanlar olmaktan çok sahada zeytin toplayan, bu zeytini zeytinyağına dönüştürme gayreti içinde olan ve alıcıya ulaştıran yeni bir dönüşüm geçirecektir. Bir de uzaktan yüksekokul kurmayı hedefliyoruz” dedi.
Şehrin ve bölgenin bünyesinde barındırdığı tüm değerleri gün yüzüne çıkararak gelişmesine katkı sunan Mardin Artuklu Üniversitesi, oluşturmuş olduğu 5T vizyonuna ileriki süreçlerde “Teknoloji” vizyonunu da katarak bir Teknokent çalışmasının da gündeme alınacağı bildirildi.
SOSYAL BİLİMLER +5T
2007’de kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin’in tarihi ve sosyal dokusuna uygun olarak bir sosyal bilimler üniversitesi olarak yola çıktı. Diller ve dinler şehri Mardin’de sosyal bilimler alanında yeni yaklaşımlara kapı aralayacak, bölgesel yerel çalışmalara vizyon kazandıracak araştırmalara ev sahipliği yapan bir üniversitenin olması önemli ve anlamlıydı. Kurulduğu günden bu yana alanlarda kayda değer çalışmalar yapan üniversitemiz, bundan sonra sosyal bilimler odağının yanına yeni odaklar ekleyerek Mardin’e ve hinterlandına farklı alanlarda katkı yapacak yeni bir vizyon ve misyonla yoluna devam edecek. Kısaca Sosyal Bilimler +5T olarak formülize ettiğimiz yeni oda noktalarımız şunlardan oluşmaktadır: Tıp, turizm, tarım, ticaret, tasarım.
TIP VE SAĞLIK
Mardin’in yurt içi ve yurt dışında sağlık alanında hitap edeceği toplam nüfus 3 milyon olarak değerlendirilmektedir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve yeni kurulan Tıp Fakültesi ile birlikte üniversitemiz sağlık alanında önemli bir merkeze dönüşmeyi, hedeflemektedir. Özellikle Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılan Arapça Hemşirelik ve Ebelik programları ile Suriye ve Irak’a hemşire ve ebe yetiştirilerek bu ülkelerle Mardin arasında bir sağlık koridoru oluşturulması planlanmaktadır.
TURİZM
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan lisans programlarının yanı sıra açtığı yüksek lisans programları ve bölgede ilk ve tek olan Turizm İşletmeciliği Doktora Programı ile Türkiye’de turizm alanında en fazla lisansüstü programlara sahip olan üniversite haline gelmiştir. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde turizm alanında gerçekleştirilecek çalışmaların koordinasyonunu sağlamak ve Mardin turizmini geliştirmek amacıyla Turizm Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur.
TASARIM
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde yer alan Güzel Sanatlar Fakültesi, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Fakültesi geleneksel ve kültürel değerleri önceleyen bölgeden göç alan ve beslenen çağdaş bir bakış açısı ile bunları yorumlayan bireyler yetiştirme vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Sanat, tasarım, mimarlık ve iletişim alanlarında kuram ve uygulamaların birlikteliğinden doğan kalite odaklı eğitim ve dünya standartlarında akademik çalışmaları yürütürken sanat ve tasarımın izleri öncelikle şehrimizde görülecektir.
TARIM
Mardin Artuklu Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde yapılacak bilimsel araştırmalar bitkisel ve hayvansal üretim yapan yetiştiricilerin ve tarıma dayalı sanayi sektörünün sorunlarını yakından takip ederek, çözüme yönelik bilgi ve hizmeti üretmeyi, bu faaliyeti sosyoekonomik faydalara dönüştürmeyi ve kaliteli eğitim öğretim imkanlarıyla bu sürecin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir.
TİCARET
Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Doğu coğrafyasını açılan kapısıdır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde var olan İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerine 3 yeni bölüm daha ilave edilerek Mardin’in ticari yaşamında ihtiyaç hissedilen nitelikli personel ihtiyacı giderilmeye çalışılacaktır. Yeni kurulan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Muhasebe ve Finans Uygulamaları, İslam İktisadi ve Finans Bölümlerinde; Arapça, İngilizce ağırlıklı eğitimler verilecektir. Böylece bir yandan ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli eleman açığı giderilmeye çalışılacak, diğer yandan Mardin’in ticari potansiyelini hayata geçirmeye ve geliştirmeye katkı sağlamış olacaktır. HABER MERKEZİ
Haber Merkezi