- Gündem
- 21.04.2025 10:50
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Temmuz 2017 ihraacatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz 2017 ihracat rakamlarını, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekcinin katılımı ile Vestel Manisa tesislerinde açıkladı. İhracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekcinin yanı sıra, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Yönetim Kurulu üyeleri, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Zorlu Holding üst düzey yöneticileri de katıldı.
İhracat rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2020 yılına gelindiğinde 200 milyar dolar ihracatı aşacaklarına inandıklarını ifade ederek, Tarihi diyebileceğimiz bir buluşmadayız. Gurur duyacağımız bir dönüşümün, Endüstri 4.0ın hayata geçtiği ve teknolojisini kendisinin ürettiği Türk sanayicisi ve patronunun birlikte ürettiği bir ortamı da gördük. Vestel öncelikle Manisa olmak üzere Türkiyenin kalkınmasında önemli bir şirket olmaya devam edecek. Vestelin sektöründe birinci olmanın yanında dünyada da önemli başarılara imza atacağını biliyoruz. Tarihimizdeki en önemli aylık ihracat artışlarımızdan birini zirveyi yaşayabiliriz demiştik. Dün gece de ihracatımızda tarihi zirvenin çok yakınına geldik. TÜİK rakamları ve havaalanı ve limanlardaki ihracat rakamları da eklendiğinde zirveye ulaşacağız. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 31.2 arttı. 2017nin en iyi ihracat artışı yaşandı dedi.
TÜRK SANAYİSİNE GÜVENİYORUZ
İhracatta temmuz ayında yaşanan yüzde 31,2lik artışın ihracatta büyüme ile ilgili çok önemli bir sinyal olduğuna dikkat çeken Zeybekci, Ağustos 2011 tarihinden bu yana, bu rakam en iyi performans. 2016 yılında yıllık 146 milyon ihracat yaptık, Bugün itibariyle tam 150 milyar dolar. İhracatçılar olarak 155 milyar doları geçeriz dedik. Geçtikten sonra tarihi zirvemiz olan 156 milyar doları da aşacağız. Türk sanayisine ve üretimine inanıyoruz. Onların gayretlerine inanıyoruz. Önümüzdeki sene 170 milyar doların üzerine konuştuğumuz bir sene olacak. 2020de 200 milyar doları aşacağız. Geçen sene toplam ihracatımızın içinde yüksek tek payı yüzde 3.5ti, bu sene ise yüzde 4e çıktı. Bu önemli bir artıştı. Orta yüksek teknoloji ihracatı yüzde 32.6ydı, yüzde 34e çıktı. Bundan sonraki hedefimiz, orta yüksek teknolojinin artışını önemsiyoruz, destekliyoruz bu alanda dünya devleri yaratmamız gerekir. Kişiye özel destek ve teşvike hazırız. 2017 yılını, yeniden toparlanma yılı ilan ettik. Büyümenin yüzde 5.5 üzerine oturması için elimizdeki en büyük enstrüman ihracattır. 2017nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümenin yüzde 2si ihracattan geldi. Bu ortamı asla bozmayacağız ve devamının sağlayacağız. 2017 yılı Türkiyenin yeniden uyanışı olacak, 2023 hedeflerine doğru, Gazi Mustafa Kemalin muasır medeniyet hedefine çıkış yolu olacak. Mazeret yok ihracata devam. Mazeret yok, istihdam ve işsizlikte yüzde 10un altına ineceğiz. Bu millete hizmetkar olabilme görevimizi yerine getireceğiz diye konuştu.
SAĞLAM BİR EKONOMİYİZ
TÜİK verilerine göre Temmuz 2017deki artışın, 2011 yılı Ağustos ayında yakalanan yüzde 31,9luk artıştan sonra gelen en yüksek oran olduğunu ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracat artış oranında çok önemli bir rekora imza atmış olduk. 15 Temmuzdan sonra ne demiştik: Çarklar dönüyor, üretim devam ediyor. Büyük bir ülkeyiz, sağlam bir ekonomiyiz. İştahlı yatırımcılarımız, kendini adamış çalışanlarımız var. Almanya uzun yıllardır ihracatımızda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Bu ay da yüzde 28,2 artışla yerini sağlamlaştırdı. Son dönemde yaşanan geçici kriz ortamının ticaretimizi etkilememiş olması bizleri mutlu etti. İki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı. Temennimiz, bu gergin ortamın bir an evvel olağan seyrine geri dönmesi. TİM verilerine göre temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış yüzde 95,7 ile Rusyaya kaydedilirken, tek düşüş yaşanan ülke Mısır oldu. En fazla ihracatı sırasıyla otomotiv, hazır giyim-konfeksiyon ve kimyevi maddeler sektörleri yaparken, en fazla artış kaydeden sektörler gemi ve yat, mücevher, zeytin ve zeytinyağı oldu şeklinde konuştu.
LİDER, OTOMOTİV SEKTÖRÜ
Temmuz ayında en fazla ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün yaptığını belirten Büyükekşi, Otomotivi 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla artış kaydeden sektörler ise ihracatını 4 katına çıkaran gemi ve yat ile 3 katına çıkaran mücevher ve 2 katına çıkaran zeytin ve zeytinyağı sektörleri oldu. Genel ihracatta, tarım ihracatı yüzde 22, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 32 ve madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 42 arttı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ise ihracatı sırtlayan sektör yine otomotiv oldu. Sektör, ilk yedi ayda 193 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza attı.
Türkiyenin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 95,7 ile yine Rusyaya gerçekleşti. Rusyaya ihracat artışında, yaş meyve, deri ayakkabı ve kürkten giyim eşyası ihracatı öne çıktı. En çok ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ihracatın düştüğü tek ülke ise Mısır oldu. Mısırdaki temel düşüş, kimyevi maddeler sektöründen kaynaklandı dedi.
ABYE İHRACAT YÜZDE 29,1 ARTTI
Ülke grubu bazında ABye ihracat, temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 artarken, ABnin toplam ihracattaki payı yüzde 51,1 olarak gerçekleştiğini açıklayan Büyükekşi, Kuzey Amerikaya ihracat yüzde 46,1; Orta Doğuya yüzde 33,9; Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 44,1; Uzak Doğuya ise yüzde 25,1 arttı. İlk yedi ayda ihracat ABye 4,3 milyar dolar artış kaydetti.
155 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise toplantıda şunları dile getirdi: Burada Avrupanın en büyük lokasyonda üretim yapan endüstri tesisinde misafirlerimizi ağırladık. Bu kompleksin doğması, büyümesi hep ihracatla olmuştur. 1994 yılında burayı aldığımızda ihracat yapacağız dedik. Türkiyeden teknoloji ürünlerinin ihraç edileceğine kimse inanmıyordu. Biz ülkemize ve kendimize inandık. İhracat hayaldir. 1995te 100 milyon dolardı, bugün 2 milyar doları aştı. 155 ülkeye ihracat yapıyoruz. 19 yıldır kendi alanında şampiyonluğunu devam ettirmektedir. Geçen sene Avrupada mükemmellik ödülüne layık görüldük. Bugün gelişmeler gurur ve mutluluk verici. Ekonomimiz güçlü bir büyüme sergiledi, daha çok yapabiliriz bunun yolu Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Bugün 5i Türkiyede olmak üzere 8 adet Ar-Ge tesisimiz var. Ar-Gede bin 600 çalışanımız var. Endüstri 4.0a ülke olarak geç kalmamalıyız. Seneye Türkiyenin endüstri 4.0a geçen ilk tesisi olacaktır. Verimli çalışmak için herkesin 4.0a geçmesi gerekir. İhracatın ekonomisi artmaya başladı. Bu yıl ihracatımız daha da güçlendi. Biz bugün Türkiyede en çok istihdam yaratan 3 şirketten biriyiz. Yaptığımız ihracat ile katma değer yaratmaya devam edeceğiz. Türkiyenin ilk yerli akıllı telefonu ile yüzde 7 pazar payına ulaştık. Akıllı ürünlerimizin ihracatını daha da artıracak çalışmalarımız hızla devam ediyor. Güçlü oyuncular arasına girmeyi hedefliyoruz. Bin 100 kişiye, üretimlerimizle istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Kendimize ve üllkemize inanalım tüm dünyada ülkemizin bayrağını dalgalandıralım dedi.