- Gündem
- 09.05.2025 00:55
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. birleşimi, Başkan Aziz Kocaoğlu başkanlığında gerçekleşti
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesi, Kemeraltı, Kadifekale ve Agoranın belli noktalarında gerçekleştirilen İzmir-Tarih Projesi kapsamında Kentsel tasarım, tarih yaşatma ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediye binasının deprem riski taşıdığı yönündeki eski raporları hatırlatarak, Burada yaşanacak olası bir facianın vebalini kim üstlenecek? Daha kendisine bile hayrı olmayan Büyükşehir Belediyesi nasıl kentsel dönüşüm yapacak? dedi. Ayrıca meclis toplantısında İzmirin tarihi bölgesi Kemeraltı, Agora ve Kadifekaleyi kapsayan İzmir Tarih projesi de gündeme taşındı.
TARİHİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Kemeraltının ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek, İzmirin kimliği olmalı. İzmir ticaret ve turizm kenti... Sanayi kenti olamadı. Ticareti kaptırdı. Turizm kenti olamadı. Kemeraltının ekonomiye kazandırılması ve değerlere sahip çıkılması önemlidir. Yaklaşık 10 bin işyeri var Kemeraltında, aileleri ve çalışanlarıyla birlikte büyük bir kitleye hitap ediyor. Küçük esnafların kaygıları var. Kemeraltıyı Kemeraltı yapan kuşçu, turşucu, balıkçı, midyeci varlıklarını devam ettirecekler mi? TARKEM yatay bir AVMye dönüşecek mi? Satın almalardan söz ettiniz. Bu satın almalarla küçük ölçekli işyerlerinin mülklerinin elden çıkarması olacak mı? Küçük esnaflara yönelik bu tür şeylerin kayda geçmesi için söylüyorum. Bu projenin İzmirin ekonomik hayatına katkısı olacağını ve tarihi değerlere sahip çıkılması önemlidir. Ancak küçük esnafların kaygıları da mevcut diye konuştu.
DÜKKANLAR KAPANMAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan iseİzmirin kurulduğu tarihten beri büyük bir ticaret ve tarım kenti olduğunu ifade ederek, Kemeraltı, çocukluk yıllarımızdan beri sorunludur. Ama İzmir gelişti. Kemeraltı devamlı geriledi. Mutlu bir esnaf yok. Ancak Kemeraltının esas zenginliği, Türkiye çapında önemli olacak hanlarıdır, zenginlikleridir. Gece gündüz yaşayan bir İzmiri yaşatacak bir projedir. Kemeraltı canlandığı zaman İzmirin kenar köşe semtleri de rahat nefes alacaktır. İzmirin önüne açacak gurme, eğlence kültürü olacaktır. Bu projeler hayata geçtiği zaman İzmiri rahatlatan her türlü faaliyetin bulunduğu bir yer olacak. Bu, TARKEMin eliyle başarılabilir. Kemeraltı canlandığı zaman belki de o esnaf dükkanını kapatmayacaktır. Kemeraltını dünyanın sayılı ve en eski kentlerinden birisinde müze, eğlence, tarih yeri yaparsak bize teşekkür edeceklerdir. Ne kadar çok İzmirli ortak olursa o derece hedefine ulaşacaktır. Küçük esnafın sıkıntısı olmamalıdedi
BAŞARILI BİR PROJE AMA
AKPartili Meclis Üyesi Çağlar Haspolat, Kemeraltı için hazırlanan projeyi başarılı bulduğunu belirterek, Projenin gerçekleşme şansı nedir onu tartışmak lazım. Mülkiyet sahipleri ne diyor? Razı olacaklar mı? Parsel bazında yapılmasından yana değil. Aynı proje içerisinde tek bir projeyle değerlendirilmesi nasıl olacak. Her tarihin ayrı bir kültürü vardır. Anıtlar Kurulundan kaynak alındı mı? diye sordu. Başkan Kocaoğlu, Bu fondan İzmir Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma için 5 restorasyon içinde 1 milyon, toplam 6 milyon almıştır. Projelerimiz daha çok ama alınan ya da verilen o kadar şeklinde yanıt verdi.
AMACIMIZ KEMERALTINI CANLANDIRMAK
Doğanın eleştirilerine de yanıt veren Kocaoğlu, İstanbul bu memlekette vergi veriyor, Ankara veriyor. Ankaradan fazla İzmir vergi veriyor. Turizmi yok, tarımı yok, sanayisi yok. Hiçbir şeyi yok. Nereden veriyor bu 45 milyar lira vergiyi. Tabi ki yeterli değil. Esas mesele şu, Kemeraltı yatay AVM olacak falan. Kimseye gidip de senin gayrimenkulünü alacağız demiyoruz. Biz gayrimenkul tüccarı değiliz ki. Bir şirketin gidip de ben senin işyerini evini alacağım deme yetkisi var mı? Kemeraltında zaten küçük esnafını çıkarırsak, 230 mesleği 30a indirirsek zaten Kemeraltı kalmaz. Adam satıyorsa onu şirkette alır, belediye de alır. Biz burayı canlandırmaya çalışıyoruz, amacımız bu şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİRİN KENDİNE HAYRI YOK
Gündem görüşmelerine geçildiği sırada Başkan Kocaoğlu, bir toplantıya katılacağını bildirerek toplantıdan ayrıldı. Kocaoğlunun yerine Başkanvekili Sırrı Aydoğan gündem görüşmelerine başkanlık yaptı. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Bilindiği üzere 1. derece deprem kuşağında olan kentimizde tartışmalar gündeme geldi. Bizleri yakından ilgilendiren bir konu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin vatandaşa hizmet verdiği ve bizlerin de bulunduğumuz bu binada can güvenliğimiz var mı? Sadece bizler değil, burada hizmet yapan binlerce kişi aynı sıkıntıyla karşı karşıya. Bunları 9 Eylül Üniversitesi ile yapılan ortak bir projede çürük olduğu kanıtlanmıştı. Tadilat yapmak için çalışmalara başlamıştı. Aradan neredeyse 10 yıl geçmesine rağmen bu konuyla ilgili çivi çakılmadığını görüyoruz. Bu korku içerisinde kentimize sağlıksız koşullarda hizmet veriyor personellerimiz. Mevcut binada yapılacak çalışma için 4 binaya taşınmak için sadece 1 yerde bina oluşturuldu. Buradan taşınan yerlere başka hizmetlerden gelenler oldu. 10 yıldır yer bulunmuyor. Halkapınardaki yer ne oldu? Ortada ciddi bir proje yok gibi görünüyor. Belediye boşuna mı kiraya mı çıktı? Kira bedelleri kamu zararı mıdır? Belediyenin bu öngörüsüzlüğünün bedelini İzmirliler mi ödeyecek? Olası bir deprem riskine karşı çürük olduğu bilimsel raporlarla kesinleşen binada neden önlem alınmıyor? Can ve mal kayıplarının sorumlusu kim olacaktır? 7 ayrı noktada kentsel projelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesinin kendisine hayrı yok. Sizlere tehlike var diyoruz. Facianın vebalini kimse kaldıramaz. İzmire bu bina yakışmıyor. Sorumlu yerel yöneticiler olarak bu sorunu çözelim dedi.
ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYMADINIZ
Doğanın eleştirilerine yanıt veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Yine ciddiye alınmayacak şeyler söylediniz. İzmirin yarısından fazlası bu durumda. Deprem gerçeği hepimizin başında. Biz bu fırsatı yakaladık ama siz elinizi taşın altına koymadınız. İki sene evvel İl Özel İdaresi kapatılırken, yaptıkları depreme dayanıklı, yeni iki ayrı binanın Büyükşehire verilmesi için çaba göstermediniz. Şimdi mahkeme veriyor ama kıymeti yok Biz oraya taşınır burada da güçlendirme yapardık. İki tane dev gibi bina yerelin malıydı, hazır belediye binasını komisyon bize vermedi. Yine mahkemelik oldu. İzmir kenti deprem kuşağı üzerindedir. Yıllarca bu gerçek göz ardı edildi. Kordondaki yapıların yüzde 80i bizim binamızdan daha kötü durumda. Allah korusun, büyük bir depremde kent yenileme Allah tarafından yapılacak... Kentsel dönüşüm, çok büyük bir çaba, çok büyük bir emek gerektirir. Buna devlet de hükümet de destek olacak. Bina hazır orada duruyor. Biz vızır vızır kiralık bina ararken onlar binaları başka kurumlara verdi. Son kararda yarısını verdiler. Buyurun hadi yardım edin diye konuştu.
MECLİS SONRASI KONGRE ZİRVESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis toplantısı sonrasında belediye başkanlarını makamında ağırladığı öğrenildi. Kocaoğlunun başkanlığında gerçekleşen toplantıya 18 belediye başkanı katıldı. Kocaoğlunun başkanlara kongre sürecinde görüş ve önerilerini sorarak, Partinin işlerine ve örgütün çalışmalarına karışılmaz. Ben de bu süreçte karışmak istemedim. Ama süreç farklı bir boyuta geldi. CHP İl Başkanı olacak insanın mücadeleci, kamuoyunda değerlendirmeler yapabilen, açıklamalarıyla partiyi sürükleyecek bir isim olması gerekiyor. Ben de bu anlayış ve düşüncedeyim. Şu anda öne çıkan iki isim var. Biri Alaattin Yüksel diğeri ise Nevzat Kavalar. Siz hangisini istiyorsunuz? Farklı bir isim öneriyorsunuz görüşelim dediği öğrenildi. Bunu üzerine belediye başkanları tek tek söz alarak değerlendirmelerde bulundu.