- Gündem
- 20.04.2025 00:38
Zirai don, İzmir’de tarımsal üretimi durma noktasına getirdi. Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını söyleyen ilçe ziraat odası başkanları, Menemen’den sevkiyatların durduğuna dikkat çekti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Olumsuz hava şartları tarım üretimini olumsuz etkilemeye devam ediyor. İzmir’in tarım deposu ilçelerinin başında gelen Menemen’de çiftçi; hem soğuk hava hem de kar yağışıyla birlikte yolların kapanması ile 3-4 gün üretim yapamayacak. Kar yağışıyla birlikte İstanbul ve Ankara’da yolların kapanması Menemen’den bu illere tarım ürünlerinin sevkiyatını da durdurdu. Tire, Menemen ve Kemalpaşa ziraat odası başkanları ilçelerinde yaşanan son gelişmeleri gazetemize aktarırken, üreticilerinkendilerine yaşadıkları mağduriyetleri bildirdiklerini söyledi.
ÜRÜN KAYIPLARI OLACAK
İklimin kısa zaman aralıklarıyla ciddi değişkenlikler gösterdiğini dile getiren İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Hakan Çakıcı, “İklim çok değişkenlik gösteriyor. 15-20 gün önce havalar ısınmış, üreticilerde ağaçlar uyanacak beklentisi oluşmuştu. Tam bu şekilde düşünürken beklenmedik şekilde uzun yıllardır olmayan soğuk hava ve don olayları yaşanmaya başlandı. Uyanmış ağaçları bir tarafa bırakırsak… Sebzeler havaların ısınmasıyla birdenbire gelişmiş, pazara ürün gelmişti. Don olayıyla bu durum tersine dönmüş, mutlaka zarar gören üreticiler olmuştur. Dolayısıyla ürünler pazara geç gelecek. Ayrıca ürün kayıplarının olacağını da düşünüyoruz. Çünkü havalar ciddi anlamda soğudu. Şehir merkezlerinde dahi bunu yaşıyoruz. Hem çiftçilerden hem de sahada olan meslektaşlarımızdan bu yönde şikayetler alıyoruz. Özellikle sebzenin merkezi olan Torbalı, Ödemiş ve Menemen’den şikayetler var. Önümüzdeki haftalarda pazarda ürün sıkıntısı olacak… Tüketici bazı ürünlere ulaşamayabilir ya da daha pahalıya ulaşabilir” ifadelerine yer verdi.
İSTANBUL VE ANKARA ULAŞIMI MENEMEN’DE ÜRETİMİ VURDU
Soğuk hava, don ve yolları tıkayan kar yağışı Menemen’de hem tarımsal üretimi hem de ürünlerin sevkini durdurdu. Zira Menemen’de üretilen ürünler çoğunlukla İstanbul ve Ankara’daki hallere sevk ediliyor. Kar yağışıyla birlikte yolların kapandığını söyleyen Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, toprağın donması ve ürünlerin yollarda kamyon kasalarında bozulmaması için çiftçilerin 3-4 gün çalışamayacağını dile getirdi. Donla birlikte verimin düştüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Karagöl, şunları söyledi: “Soğuk havada topraklarımız donuyor ve işçiler rahat çalışamıyor. Verim düşüyor, üretim azalıyor. Zaten girdi maliyetleri yüzünden ekim alanları da düştü. Bu duruma soğuk havanın yarattığı olumsuzluklar eklenince üretici kara kara düşünmeye başladı. Öte yandan kar yağışı ve soğuk hava İstanbul ve Ankara’da ulaşımı da vurdu. Bizim Menemen’de üretilen ürünler dışarıya sevk ediliyor. Şu anda İstanbul’a ulaşım olmayınca mal sevkiyatı sağlanamıyor. Bu olumsuz gelişmeler karşısında bölgemde çiftçiler üretim yapamayacak. Çünkü her şeyden önce hallere ulaşım yapılamıyor, çiftçi de ürünü yolda bozulabilir korkusuyla o riske girmek istemiyor. Çünkü ürünler esas kasada donuyor. Don ve soğuk havadan etkilenen ana ürünümüz ıspanağın yanında brokoli, karnabahar, lahana ve pırasa da bu koşullardan olumsuz etkileniyor. Kısacası ilçemizde 3-4 gün üretim ve nakliye olmayacak. Bu da elbette pazarlarda fiyatlara yansıyacaktır.”
ZEYTİNDE REKOLTE DÜŞÜŞÜ!
Soğuk hava ve don olayının tarımsal üretimini etkilediği bir diğer ilçe de Kemalpaşa. Kemalpaşa’da kar yağışının etkisiyle zeytin ağaçlarında yaprak dökümünün yaşandığını söyleyen Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bu durumun zeytinde rekolte kaybına sebep olacağını belirtti. Başkan Oray, “Don olayları bu şekilde devam ederse ilçemizde özellikle zeytin ağaçlarının ciddi zarar göreceğini düşünüyoruz. Kar yağışı zeytin ağaçlarında yaprak dökülmesine sebep oluyor. Bu da zeytinde rekolte düşüklüğü olacağı anlamına geliyor. Bunun dışında ilçemizde açık alanda yapılan sebze üretimi de olumsuz etkileniyor” diye konuştu.
DON TOPRAĞIMIZA İYİ GELİYOR
Tire’de sera üreticiliğinin yapılmadığını söyleyen ve yaşanan soğuk havanın toprağa iyi geldiğini dile getiren Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise şöyle konuştu: “İlçemizde hiç sera yok. Dolayısıyla dondan kaynaklı bir sıkıntımız olmadı. Toprağın kendini yenilemesi için bu soğuklardan memnunuz. Ağaçların soğuklama ihtiyacı karşılanıyor. Donla toprak gelişiyor ve daha verimli hale geliyor. Don olayının olumsuz tarafı da şu; yüksek kesimlerde yağan kar ağaçlar üzerinde kalırsa ağacın dallarında kurumalara sebep olur. Bunun da önüne geçmek için üreticilerimiz ağaçları silkeliyor.”