Meslek kanunu şart oldu!

Son dönemde yetkinliği olmadan alanda hizmet veren ‘sahte psikologların’ sayısının attığını belirten psikologlar, mesleğin ve halk sağlığının güvence altına alınması için ‘Meslek Kanunu’ talep ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 11.01.2021 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 11.01.2021 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Meslek kanunu şart oldu!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Sosyal platformlarda, son dönemde psikologların yüksek sesle dile getirdiği bir konu var: Meslek Kanunu Talebi. Birçok psikolog Twitter’da bu konuyu sürekli gündeme taşıyor. Temel gerekçeleri ise, meslek çalışanlarının ve hizmet görenlerin haklarını korumak. Bu konuda detaylı bilgiler aktaran Türk Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Samet Baş ve deneyimli Psikolog Cansu Yılmaz, psikologların niçin Meslek Kanunu talep ettiğini anlattı. İki uzmanın da ortak görüşü; bu kanunun çıkması halinde alanda yetkinliği olmayan bir bakıma sahte psikolog olarak nitelendirilen kişilerin hem psikologların haklarını hem de halk sağlığını tehdit ettiği yönünde!

İHTİYACI ARTTIRMAKTADIR

Psikologlar olarak en doğal mesleki haklarından bir tanesini istediklerini belirten Samet Baş, “Psikologluğun ne yazık ki tam anlamıyla yasal bir mesleki çerçevesi bulunmamakta. Var olan yasal düzenlemelerdeki tanımlamalar ne yazık ki çok yetersiz kalmakta. Psikologların görev tanımlarının yetersiz ya da eksik olması kamu ve özel kuruluşlarda çalışan meslektaşlarımıza görev ve yetki alanlarının dışında taleplerin gelmesi ya da psikoloğun yetki alanında olan durumlara başka meslek gruplarının dahil edilmesi gibi önemli sorunlar yaşatmaktadır” dedi. Baş, ayrıca ülkemizde psikoloğun sadece sağlık hizmetleri kapsamında düşünüldüğünü söyleyen Baş, her geçen gün bu alanda farklı dalların çıktığın ve bunun da kapsamlı bir meslek yasasına duyduğumuz ihtiyacı arttırmakta olduğunu belirtti.

ACİL OLARAK İHTİYAÇ VAR!

Psikologların aslında çok uzun zamandır meslek kanunu istediklerini de belirten Baş, yasa talebinin 1970’li yıllara kadar dayandığını söyledi. Çeşitli yıllarda (1989, 1990, 1992, 1999 ve 2001) hazırlanan yasa metinlerinin ısrarla TBMM’nin ilgili komisyonlarına ısrarla iletildiğini fakat çok önemli aşamalar kaydedilse de bir sonuca ulaşılamadığını dile getirdi. Baş, 1984 yılında Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) psikolog unvanını sadece edebiyat ve fen edebiyat fakültelerinin dört yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olanlara verilebileceğini karara bağladığını söyledi. Türk Psikologlar Derneği önderliğinde meslek yasası çalışmalarına tekrar hız kazandırdıklarını ifade eden Baş, “ En kısa sürede mesleki haklarımızı ve görev tanımlarımızı net ve yeterli bir şekilde tanımlayan yasal bir metni meclis gündemine taşımak istiyoruz” dedi. “Yasayı gerekli kılan çok önemli bir konu daha bulunmakta: sahte psikologlar” diyen Baş, “Her geçen gün derneğimize gelen sahte psikolog ihbarı artış göstermektedir. Yasal mevzuatla birlikte denetimlerin yetersizliği kendisini psikolog olarak tanıtan kişilere fırsat sunmaktadır. Bu durum halk sağlığı açısından ciddi riskler taşımaktadır. Vatandaşlar psikolog olduğunu sandığı sahte psikologlar tarafından maddi ve manevi olarak istismar edilme riskiyle karşı karşıyalar. Burada belirttiğim başlıca nedenden ve diğer birçok sebepten ötürü psikologlar acil olarak bir meslek yasasına ihtiyaç duymaktadır” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR SON BULACAK

Alanda hizmet veren Psikolog Cansu Yılmaz da meslek yasalarının temel hedefinin meslek çalışanlarının ve hizmet görenlerin haklarını korumak adına alınan resmi kararlar olduğunu dile getirdi. Yıldırım, psikologların meslek yasasının olmamasının, 4 yıllık lisans mezunu olmadan 1-2 aylık eğitimle psikologluk unvanı alarak terapi ve danışmanlık hizmeti veren pek çok kişinin ortaya çıktığını dile getirdi. Bu kişilerin psikologluk mesleğine ciddi zararlar ve güvensizlikler verdiğini belirten Yıldırım, “Meslek yasası çıkması durumunda hem meslektaşlarım için hem de hizmet gören kişiler için olacaktır. En önemlisi hizmet alan kişiler meslek çalışanlarının gerekli bilgi, beceri, uygulama ve donanımlarının olduğundan emin olabilecekler. Hizmet alan ve meslek çalışanları arasında güven daha da artacaktır. Psikoloji bölüm mezunu olmayan kişilerin danışmanlık hizmeti vermesi durumunda yetkinlikleri olmamasından kaynaklı olarak hataların yapılması hizmet alan kişileri zor durumda bırakmasına neden olmaktadır. Hatalı müdahaleler kişinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet verir. Meslek yasası çıkmasıyla aynı zamanda meslek odasına da kavuşmuş olacağız. Dolayısıyla mesleğimizin hak ve menfaatlerini yasal olarak savunabilmemiz daha da kolaylaşacaktır. Meslek yasası çıkması durumunda uygulama alanları denetlenerek yetkinliği olmayan kişilerin hizmet vermesinin engellenmesiyle mesleğimizin sorunlarının son bulacağına inanıyorum” diye konuştu.

BİRBİRİMİZE BAĞLIYIZ!

Psikologlar olarak haklı mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ve meslek yasası çıkana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini de belirten Cansu Yılmaz, “Psikologlar olarak oldukça birbirimize ve mesleğimize bağlı olduğumuzu söyleyebilirim. Meslek yasası çıkması adına yapılan çalışmalar ve gerekli kenetlenmeler sağlansa da sesimizi duyurmak konusunda zorlandığımız oluyor tabi. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Şu anda meslek yasası için yapılan çalışmaların yoğun ve etkili şekilde devam etmesinden dolayı çalışmaları yeterli

buluyor fakat örgütsel bir çatı altında toplanamadığımız için sesimizi duyuramadığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi