- Gündem
- 18.05.2025 16:01
İTB kuru üzüm ve incir meslek komiteleri sektörlerinde yaşanan son gelişmeleri aktararak, genel olarak güzel bir sezon yaşadıklarını ancak var olan sorunlarının da halı altına süpürülmemesi gerektiğine dikkat çekti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Sektörleri ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) meslek komitesi temsilcileri; sektörlerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Kuru üzümde olumlu gelişmelerin yaşandığını dile getiren İTB Meclis üyesi Mehmet Esmer, özellikle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Egeli (Manisalı) olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Esmer, Bakan Pakdemirli’nin 9 numara üzümde fiyatın 10 TL’nin üzerinde olması için ciddi bir kararlılık gösterdiğini dile getirdi. Fiyatların biraz düşmeye başladığı noktada ise TARİŞ’in borsalar aracılığıyla devreye girdiğini ve alım gerçekleştirdiğini de sözlerine ekleyen Esmer, ticaret borsalarının bir kez daha ne kadar önemli kurumlar olduğuna şahit olduklarını bildirdi. Her şeyin güzel gittiği bir sezonda elbette bazı sıkıntıların da yaşandığını savunan Esmer, bu sıkıntıların halı altına süpürülmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kuru incirle ilgili konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Şen ise bu sezon incir rekoltesinin sevindirici, son dönemde fiyatların düşmesinin ise belirsizlik yarattığını aktardı. Fiyatların son dönemde kötüye gittiğini belirten Şen, “TARİŞ inciri 19 TL’den aldı ancak şu anki fiyatlar 15-16 TL’ye kadar geriledi. TARİŞ bunun altından nasıl kalkacak bilemiyoruz” dedi. Kuru incir ihracatçısını eleştiren Şen, “Sene başından beri bazı ihracatçılarımız incirin fiyatı düşecek diye iç piyasaya lanse etti. Sonuç olarak kendi ayaklarına kurşun sıktı. 5-6 bin dolara verecekleri ürünü böyle dedikleri için 3-4 bin dolara sattılar. Bu sene kar etmiş olabilirler ama bu iş sonraki yıllarda geri dönüp kendilerini vuracak” diye konuştu.
AVANTAJIMIZ BAKAN’IN EGELİ OLMASI
Tarım ve Orman Bakanı’nın Egeli olmasının avantajlarını yaşadıklarını söyleyen İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, sezonun olumlu geçtiğini dile getirdi. Esmer, “Çekirdeksiz kuru üzümde bu sene olumlu gelişmeler yaşandı. En azından şu çok net olarak gördük. Doğru zamanda, doğru yerde ve doğru fiyatta nasıl müdahale edilirse piyasa düzeni olumlu işler. Sezon başında 300 bin tonun üzerinde bir rekolte hepimizi tedirgin etmişti. Fiyatların hızlı bir şekilde aşağı düşeceği diye tahmin ediliyordu. Ancak Tarım ve Orman Bakanı’nın Egeli olması, üzümü sahiplenmesi etkisiyle 9 numara üzümlerde 10 lira üzerinden ciddi bir kararlılık gösterdi. Daha sonra fiyatlar gerilemeye başlayınca TARİŞ, vasıtasıyla Ticaret Borsası da üzüm almaya başladı. Burada sevindirici olan şey herkes Borsa’nın ne kadar değerli, Borsa salonlarının ne kadar önemli bir yer olduğunu da görmüş oldu. Üzümde bu sene beklediğimiz sıkıntıları yaşamadık. Doğru yerdeyiz, doğru fiyattayız 10 liranın üreticiyi de memnun edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
DEĞERİNİ DE YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR
Fiyatta istedikleri yerde olduklarını ancak ürün değerinde istenilen yerde olmadıklarını savunan Esmer, üreticinin bu konuda doğru hareket etmediğini bildirdi. Esmer, “Fiyatı bir yere kadar getirdik ancak ürün değerini de yükseltmemiz gerekiyor. Üretici açığa ürün vererek en başından ciddi şekilde hatalar yaptı. İhracatçının talebinin önemli bir kısmını ürünü açığa vererek karşıladı. Üreticimiz eğer bunu yapmasaydı fiyatta belki daha da güzel yerlerde olacaktık. İlaç konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Üreticinin ürünlerine biraz daha hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Özellikle de ilaçlama konusunda biraz daha hassasiyet. Bu olumlu sezonun da en büyük sıkıntısı bu. Her şeyin olumlu gittiği bir sezonda bazı sıkıntıları halının altına süpürüyoruz. Bunlar da önümüzdeki yıllarda başımıza daha büyük sıkıntılar açıyor. Üreticimiz maalesef ama maalesef sıfır çuval kullanacak yerine hala gübre ve yem çuvallarıyla ürünlerini saklamaya devam ediyor. Bu da çok büyük bir problem. Bunları hallettiğimiz sürece önümüzdeki yıllarda dediğim gibi ürünün fiyatını yükselttiğimiz gibi değerini de yükseltme şansımız olacak. Üzümün geleceğinin parlak olacağını düşünüyorum. Bu sene çok ciddi sıkıntılar yaşamadık. Özellikle finansman bakımından kaygılıydık. O kaygılarımız gerçekleşmedi” değerlendirmesinde bulundu.
TARİŞ BUNUN ALTINDAN NASIL KALKACAK
İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, “Bu sene incir rekoltesi çok güzeldi. Kalite olarak çok iyiydi fakat hani derler ya ‘Allah çirkin şansı versin’ diye. Bizim incirde de böyle oldu. Çok güzel bir sezon yaşıyoruz ama fiyatlar çok kötü gitmeye başladı. Devlet bir alım yaptı ama ben Mehmet Esmer’in söylediklerinin tam tersini söyleyeceğim. Çünkü incirde TARİŞ 19 TL’ye mal aldı. Şimdi ise devlet TARİŞ’e 16 liradan mal aldırıyor. Hatta daha da aşağı çekiyor fiyatları. Bu nasıl böyle oldu anlamış değilim. İç piyasada da fiyatlar bir türlü toparlanmadı. TARİŞ 19 TL’den mal aldı şimdi fiyatlar 13 TL. TARİŞ bunun altından nasıl kalkacak. Devlet 13-15 liradan mal alıyor ve baya da nazlanarak alıyor. Çünkü her ürünü almıyor incelenerek alıyor. Valla incirin hali nasıl olacak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
ALLAH AKIL FİKİR VERSİN
İhracatçıları fiyatları düşürdü diye eleştiren Şen, “İncir daha fazla katma değeri yüksek olabilecek bir ürün ama maalesef bazı ihracatçılar incirin fiyatı ‘düşecek’ diye piyasaya lanse etti. Piyasadan mal almadılar geri çekildiler. Daha sonra incirin fiyatı düştü. Sonra da ihracatçımız inciri dolar bazında çok ucuza sattı. 4-5 bin dolara satılan bir incir 3-4 bin dolara satmak inanılmaz mantıksız. Bu çok anlamsız oldu. Allah ihracatçımıza akıl fikir versin” dedi.
PAMUK MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR
Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise pamukta yaşanan fiyat sıkıntısıyla üreticinin çok zor durumda kaldığını belirterek, pamuk fiyatının maliyetini karşılamadığını söyledi. Güncel olan pamuk fiyatını paylaşan Başkan Kocagöz, “Pamukta hasat başladı. Üretici mal döküyor. Buradan daha önce de söyledik. Maliyetinin 12 lira olduğu pamuğun fiyatı hala 9.7-9.8 lira”