Sayfa Yükleniyor...
Evrensel öğretileriyle tüm dünyada tanınan ve örnek alınan Mevlana Celaleddin-i Rumi haftası yarın sona eriyor
TANER UYANIKER
Her dilden, her dinden, her renkten insanı kucaklayan Anadolunun en önemli manevi mimarlarından olan, sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün temsili haline gelen Mevlâna Celâleddin Rûmînin haftası yarın itibariyle sona eriyor.
Her yıl 2-9 Aralık tarihleri arasında kutlanan Mevlana Haftasında çeşitli etkinlikler yapılarak Mevlâna Celâleddin Rûmî anılıyor.
NE OLURSAN OL YİNE GEL"
Evrensel öğretileriyle tüm dünyada tanınan ve örnek alınan Mevlana Celaleddin-i Rumi , 13. yüzyılda insanlığa yaptığı çağrıyla, sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşliğin hakim olduğu bir hayat felsefesini insanlara aktarmada önemli bir rol oynamış, Ne olursan ol yine gel" söylemi ile de bunu en iyi şekilde aktarmıştır. Ayrıca İnsanlığa dürüstlüğü bir ilke olarak benimsetmeye çalışan Mevlana Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol söyleminde bulunarak bunun önemini dile getirmiştir. Mevlana, Konyada yaşamıştır. Mevlananın eserleri ise şunlardır: Mesnevî, Büyük Divan, Fihi Ma-Fih, Mecalis-i Seb'a, Mektubat. Mevlananın en önemli eseri ise Mesnevidir.
EN BÜYÜK ESER MESNEVİ
Mesnevî, klâsik doğu edebiyatında, bir şiir tarzının adıdır. Sözlük anlamıyla İkişer, ikişerlik demektir. Edebiyatta aynı vezinde ve her beyti kendi arasında ayrı ayrı kafiyeli nazım şekillerine Mesnevî adı verilmiştir. Her beytin aynı vezinde fakat ayrı ayrı kafiyeli olması nedeniyle Mesnevîde büyük bir yazma kolaylığı vardır. Bu nedenle uzun sürecek konular veya hikâyeler şiir yoluyla söylenilecekse, kafiye kolaylığı nedeniyle mesnevî tarzı seçilir. Bu suretle şiir, beyit beyit sürüp gider.
Mesnevî her ne kadar klâsik doğu şiirinin bir şiir tarzı ise de Mesnevî denildiği zaman akla Mevlânanın Mesnevîsi gelir. Mevlâna Mesnevîyi Çelebi Hüsameddinin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebinin söylediğine göre Mevlanâ, Mesnevî beyitlerini Meramda gezerken, otururken, yürürken hatta semâ ederken söylermiş, Çelebi Hüsameddin de yazarmış. Mesnevînin dili Farsçadır. Halen Mevlâna Müzesinde teşhirde bulunan 1278 tarihli, elde bulunan en eski Mesnevî nüshasına göre, beyit sayısı 25618dir. Mesnevînin vezni: Fâ i lâ tün- Fâ i lâ tün Fâ i lündür. Mevlâna 6 büyük cilt olan Mesnevîsinde, tasavvufî fikir ve düşüncelerini, birbirine ulanmış hikayeler halinde anlatmaktadır.
AFGANİSTANDAN KONYAYA
Mevlâna, 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan ülkesinin Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında Bilginlerin Sultânı ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. 17 Aralık 1273'te de vefat etti.
Haber Merkezi