- Gündem
- 04.05.2025 00:22
Buca’da 2003’te hizmete açılan Mevlana Tesisleri’nin bakımsızlığı dikkat çekiyor. Birçok semazen heykelinin zarar gördüğü belirlenirken, vatandaşlar yıllardır tesislere herhangi bir bakım yapılmadığını iddia etti
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
İzmir Buca’nın en yüksek tepesi Tıngırtepe mevkiine 2003 yılında dönemin Buca Belediyesi Başkanı Cemil Şeboy tarafından yaptırılan Mevlana Tesisleri, bugünlerde oldukça bakımsız bir durumda. Tesislerin içinde bulunan semazen heykellerinin oldukça yıprandığı gözlemlenirken, çevrede bulunan vatandaşlardan alınan bilgilere göre tesislere uzun yıllardır herhangi bir bakım ve yenileme çalışması yapılmadığı anlaşıldı. Etrafı çam ağaçları ile donatılarak oluşturulan ve tüm Buca ve İzmir’in bir bölümüne hakim bir tepe üzerinde muhteşem bir manzaraya sahip tesislere ülkenin dört bir yanından ziyaretçi geldiği bilinirken vatandaşlar, tesislerin bakımsızlığının Buca için büyük bir prestij kaybına neden olduğunu ifade etti. Mevlana Tesislerini ilçeye kazandıran Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy ise, tesislerin içinde bulunduğu durumu ilçe için prestij kaybı olarak niteledi.
“BUCA İÇİN PRESTİJ KAYBI”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, Buca Belediyesi eski Başkanlarından Cemil Şeboy, Mevlana Tesislerini büyük emek vererek ilçeye kazandırdıklarını belirtti. Tesislerin içinde bulunduğu durumu üzüntüyle karşıladıklarını söyleyen Şeboy, “Mevlana Tesisleri’ni sıfırdan yarattık. Orası serserilerin şarap içtiği, bakımsız, virane bir yerdi. Orayı çok güzel bir hale getirmiştik. Şimdi buralara gittiğimiz zaman üzülüyoruz. Her gün binlerce kişi ziyaret ediyordu. Bilhassa yaz akşamları orası çok serin olur. Vatandaşlarımız oraya çok giderdi fakat şuan kötü bir durumda bulunuyor. İnsanlarımız oy verirken daha dikkatli, olması gerekiyor. Seçtikleri insan kimdir, nedir, ne iş yapar çok iyi bilmesi gerekiyor. Belediye ile alakası olmayan birilerini getirip seçersek, ondan ne bekleyebilirsin ki? İzmir’e gelen birçok ziyaretçinin ‘Buca’da Mevlana Tesisleri varmış, ziyaret edelim’ dedikleri oluyor. Maalesef Buca için büyük prestij kaybı oluyor. Üzülüyoruz ama elden bir şey gelmiyor” diye konuştu.
“BUCA’DA SORUN BİTMEZ!”
Buca’nın birçok önemli sorun olduğunun altını çizen Cemil Şeboy, “Yalnız Mevlana Tesisleri değil, Buca’nın her tarafı bakımsız, virane bir halde duruyor. Gölet’e, Yedigöller’e, Forbes Caddesi’ne, Kültür Merkezi’ne, Çevik Bir Meydanı’na bakın, 23 Nisan’ı temsil eden Atatürk ve Çocuklar vardı 11 tane, şu an bir tane çocuk kalmış. Bucaspor’u Süper Lige çıkarmıştık. Şimdi bakın ne durumda bulunuyor. İzmir’de stat yok, halen stat yapmaya çalışıyorlar ama biz o zamanlar 12 bin kişilik stat yapmıştık. İzmir hala stat yapacağım diye uğraşıyor. Buca’da Mevlana Tesisleri hariç birçok yerde sorun var. Gidin bakın Forbes Caddesi’nde insanlar nasıl isyan ediyor. Bozular, 6 ay sonra yapacağız dediler ama bakın bayram geçti halem insanlar orda perişan bir halde iş yapamıyor. Keza Yedigöller’de hobi bahçeleri vardı. Orda herkes kendi ağacını dikip, biçerdi. Şimdi kestiler ağaçları, bozular alanı ve insanları kovaladılar, orayı mangal yeri yaptılar” ifadelerini kullandı.
“DİKKATLİ TERCİH YAPALIM”
Yaklaşan seçim öncesi Bucalı seçmenlere seslenen Cemil Şeboy, “Seçim yaklaşıyor. Önümüzde kritik bir yerel seçim var. Belediye seçimlerinde ideoloji diye bir şey olmaz. Kim daha iyi hizmet veriyorsa o seçilir. İyiyi seçerlerse hizmet, kötüyü seçerlerse eziyet görürler. O zaman kimsenin isyan etmeye, şikayet etmeye de hakkı yoktur. Sonuçta seçimin kaderini seçmenler belirler. Kendilerini neye layık görürsen öyle yönetilirsin. Bu sebeple tercihimizi yapmadan iyi düşünmemiz gerektiğini söylemek istiyorum” değerlendirmelerinde bulundu.
MEVLANA TESİSLERİ
Sevgi, Barış ve Dostluğun sembolü olan dünyaca ünlü Mevlana’nın devasa heykeli İzmir’in Buca ilçesine 20 Haziran 2003 tarihinde dönemin Buca Belediyesi Başkanı Cemil Şeboy tarafından İzmirli heykeltıraş Eray Okkan’a hazırlatılmıştı. Okkan, çelik konstrüksiyon üzerine fiberglasla yapılan ve yüzeyi 10 ton bakırla kaplanan 26 tonluk heykelin Rüzgara karşı direncinin artırımı için kullanılan 24 ton çelik boru ile toplam ağırlığı 50 tonluk heykeli yaklaşık 7 ayda hazırlamıştı. Buca'nın en yüksek yeri Tıngırtepe’ye kaidesiyle gaberesi 23 metre olan ve dikildiği tepeyle birlikte yer seviyesinden 73 metre yüksekliğe kavuşan Mevlana Heykeli, deniz seviyesinden 160 metrelik yüksekliğiyle, İzmir' in büyük bir kesiminden görülebilme özelliği taşıyor. Heykelin çevresine semazenler yerleştirilen rekreasyon alanı içinde kafeterya, yürüyüş yolları ve oturma grupları yer alıyor. Geceleri lazer ışıklarıyla da aydınlatılan dünyanın 3. büyük heykeli, yılın muhtelif zamanlarında, İzmir Konyalılar Derneği ile ortaklaşa, semazen gösterileri düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılacağı ifade edilmişti.