“Mevsiminde balık hayal!”
Balık fiyatları, alıcı ve satıcıyı karşı karşıya getirdi. Balık fiyatlarını değerlendiren vatandaşlar, mevsiminde balık yemenin hayal olduğunu anlatırken, satıcılar ise “Fiyatlar gayet normal” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kış mevsiminin gelmesiyle beraber insan bağışıklığının balığa olan gereksinimi arttı. Zira balık, zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıda. Uzmanlara göre, yaşadığı denize ve mevsimine göre değişmekle birlikte özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan balık, haftada en az 2-3 gün sofrada bulunmalı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de geçtiğimiz gün bu tavsiyeyi tekrarladı ve “Değerli vatandaşlarım; sağlığımız için haftada en az iki kez soframızdan balığı eksik etmeyelim. Sofrada balık, ömür boyu sağlık!” dedi. Balığın tüketilmesinin tavsiye edildiği bu günler de biz de balıkçı tezgahlarındaki son durumu yazdık.

FİYATLAR NORMAL!
Hatay Pazar Yeri ve Havra Sokağı balıkçıları, fiyatların mevsimine göre gayet makul olduğunu anlattı. Balıkçılar, “Balıklar bize Çeşme’den bazen de Kuşadası ve diğer çevre ilçelerden günlük taze geliyor. Balık fiyatları geçen senelere göre biraz pahalı ama baktığımızda her şey biraz pahalılaştı. Yani bizim balık fiyatlarının gayet normal olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlar da tavuk veya kırmızı et alacağına gelip, daha ucuza taze ve insan sağlığına yararlı olan balığı tercih ediyor. Bir balıkçı olarak; Mart, Nisan ve Mayıs ta yaşadığımız 30 kişilik ekip yerine 15 kişiyle çıktığımız avlarda yarı ürün ve 2 kat maliyet ile hastalık korkusuyla ve azalan taleple açılan yaralarımızı daha saramadık. Yine tam av mevsiminde yine azalan talep maalesef fiyatlar bu şekilde düşmez” ifadelerini kullandı.

3 TARAFIMIZ DENİZ, FİYATLAR UCUZ OLMALI!
3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balığı daha ucuz yemeleri gerektiğinin altını çizen İzmirliler, “Biz mevsiminde balık yemek istiyoruz. Ancak mevsiminde balık fiyatları oldukça pahalıya geliyor. Dolayısıyla biz de fiyatların geçmesini bekledikten, fiyatlar düştükten sonra balık alabiliyoruz. 3 tarafımız denizlerle dolu, ne olursa olsun bizim balıkları çok ama çok ucuza yememiz gerekiyor. Balığı sanki Norveç’ten mi alıyoruz? Hayır. Yani maliyeti ne olabilir ki? Sardalya Didim’de teknede kasası 40 TL, bir kasa 14 kg geliyor. Aldım biliyorum ve bir hafta yedik. Pazarda kilosu nasıl 20 TL olur? Tarım, hayvancılık ve balıkçılıkta aradaki kan emici sektör oldukça ucuz olan bir gıdayı maalesef biz tüketicilere hayali fiyatlara satıyor. Burada ne üretici ne de tüketici kazanıyor. Dediği gibi aradaki kan emici sektör parayı götürüyor” diye konuştu.
MALİYETİ YOK!
Neredeyse hiç maliyeti olmayan bir üründe fiyatların bu kadar yüksek olmasına anlam veremeyen bir diğer vatandaş da “Bu sene balık fiyatları inanılmaz yüksek. Vatandaşın sık aralıklarla balık yemesi mümkün değil. Balığın fiyatının bu kadar yüksek olması sanırım kıt olmasından. Yoksa denizden tutulup satılan bir ürün, ne gübresi var, ne tohumu var, ne çapası var gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Hamsi/istavrit 50 lira. Arkadaş bunlar da mı ithal? Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’imiz var ama balık yok. 3 tarafı deniz içi sayısız göl ve nehir olan ülkede insanlar balık yiyemiyor. Balık Bakanlığı olması gereken ülke burası. Bu ay hangi balık yenmeli diye bakıyorum tezgahta 110 ila 130 TL’den açılıyor. Bir ay geçiyor ancak 70 TL’ye, 90 TL’ye düşüyor, uzmanlar bile hafta da 2 - 3 kere alabiliyor mu şüpheliyim. Geçen hafta Gaziemir’de bir zincir markette çinekop gördüm. Yeni gelmiş, etiketi yoktu. Fiyatını sordum, 169.90 TL dediler. 3 tarafı denizlerle çevrili olup da balık fiyatının bu kadar pahalı olduğu ikinci bir ülke var mı acaba?” dedi.