- Gündem
- 20.05.2025 23:21
Normalleşme dönemi ile birlikte ofis ve işyeri mobilyalarında çoklu oturma gruplarının yerini tekli oturma grupları alırken İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Özkoporan, pandeminin ofis ve işyeri mobilyalarını minimalize ettiğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Tüm dünyayı etkisi altına alarak pandemiye dönüşen koronavirüs salgınından sonra otel, ofis ya da alışveriş merkezlerindeki ortak kullanımlı mobilyalarda tercihler de değişti. Yan yana oturulan büyük koltukların yerini kişiye özel, izole ve korunaklı tasarımlar yerini aldı. Koronavirüs birçok sektörde tasarımları ve ortaya çıkan ürünlerin şeklini derinden etkilerken, bu durumda en fazla etkilenen sektörlerin başında mobilya sektörü geldi. Hijyen kaygısının arttığı, daha az temasa özen gösterilen yeni normalleşme döneminde mobilya tasarımları da değişkenlik gösterdi. Özellikle otel, ofis, banka şubesi ve AVM gibi alanlarda kullanılan mobilyalarda kolay temizlenir olma özelliği öne çıkarken, uzmanların her fırsatta uyardığı sosyal mesafe kuralına uygun oturma alanları ve koltuklar da bu şekilde yerini aldı. Normalleşme dönemi ile birlikte yan yana birkaç kişinin oturacağı koltuklar yerine kişiye özel izole ve korunaklı tasarımlar otel, ofis, kafe, restoran, hastane, banka şubesi ve AVM gibi alanlarda daha çok tercih sebebi oldu.
SİPARİŞLER KURUMSAL FİRMALARDAN
İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, koronavirüsün sektörlerine etkisini ve pandemi döneminde sektördeki hareketlilik ve siparişleri değerlendirerek şunları söyledi: “Normalleşme süreci ile birlikte pandemi sürecini yaşamaya devam ediyoruz. Yeni normale dönüşle birlikte yaz sezonunda ve sonrasında sektörde bazı kıpırdanmalar oldu. Resmi kaynakların zorunlu tuttuğu önlemleri uygulamak adına herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ancak çoğu firma elindeki mobilyaları dönüştürme yoluna gitti. Çünkü finansman olarak zor durumda oldukları için normalleşme dönemine uygun şekilde ofislerini ya da işyerlerini düzenleyecek olan mobilyaların siparişini veremediler. Ekonomik olarak daha güçlü olan kurumsal firmaların ise bu yönde daha hareketli olduğunu gördük. Bu tip firmalar özellikle ortak alanlarda kullanılan; kişiye özel, izole ve korunaklı şekilde üretilen mobilyaların siparişini verdiler.”
ESNAF KENDİ ÇÖZÜMÜNÜ ÜRETTİ
Kurumsal firmaların yanında KOBİ olarak nitelendirilen daha küçük işletmelerin yeni döneme uyum aşamasında vereceği siparişlerin yüzde 70 oranında olması gerekirken, finansal durumlardan kaynaklı olarak siparişlerin yüzde 30 düzeyinde kaldığını ifade eden Özkoporan, “Normalleşme döneminde yeni kurallar gereğince ofis ve işyeri mobilyalarında daha fazla sipariş alabilirdik ancak esnafın içinde bulunduğu durumdan dolayı bu rakam çok fazla yukarılarda olmadı. Çoğu esnaf kendi çözümünü kendi içinde üretmeye çalıştı. Sıfırdan mobilya siparişleri de istenilen düzeyde olmadı. Esnafa daha fazla destek ve kredi çözümleri ile yeni mobilya siparişi verebilecek olan esnaflar da mobilyacı esnafının işlerinin daha da açılmasına sebep olabilir. Ancak şu andaki ekonomik durumda, pandeminin ileride neler getireceğini de bilemememizden kaynaklı çok fazla hareket gözlemleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.
OTURMA GRUPLARI TEKLİ OLACAK
Başkan Özkoporan, son olarak inovatif temizliği zor olan, toz tutan kumaşların yerine mobilya tercihlerinde de doğala yönelişin olduğunun altını çizerek, “Son derece sade, minimalist mobilyaların ön planda olduğunu uzun bir süre daha göreceğiz. Çoklu oturma grupları yerine tekli oturma grupları daha fazla tercih edilecek. Ayrıca etrafı yüksek bloklu ve oturan kişiyi çevresinden izole ederek koruyabilecek tekli koltukları banka şubeleri başta olmak üzere çoğu mekanda görmeye başladık. Üç tarafı çevrili yüksek koltuklarla otellerin lobilerinde daha çok karşılacağız” dedi.