Moda tasarımcıları İzmir'de yetişecek

EÜ, İZKA ve EİB’in işbirliği ile hayata geçen ‘Genç Moda Tasarımcıları İzmir’i Modanın Başkenti Yapıyor’ projesinin protokol imza töreni EÜ Rektörlük binasında gerçekleştirildi. Projeyle moda tasarımcıları yetiştirilecek


  • Oluşturulma Tarihi : 03.11.2018 07:28
  • Güncelleme Tarihi : 03.11.2018 07:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Moda tasarımcıları İzmir'de yetişecek haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu tarafından hazırlanan, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin ortak olarak yer aldığı ‘Genç Moda Tasarımcıları İzmir’i Modanın Başkenti Yapıyor’ isimli proje Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz tarafından imzalandı. İmza törenine Ege İhracatçılar Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Ziynet Öndoğan, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz katıldı. 810 bin 755 lira bütçesi olan proje ile genç moda tasarımcıları yetiştirilirken katma değerli ve sürdürülebilir üretim gerçekleştirilecek.
ÜNİVERSİTELER TOPLUMA ÖNCÜ OLMALI
Protokol imza töreninde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, projenin bölgeye hayırlı olmasını dilediğini belirterek, “Biz üniversite olarak sanayiyi dolaşıyoruz. Tekstil anlamında da Jak beyi ziyaretimizde dizayn-tasarım olmazsa olmaz söylemi vardı. Üniversitelerin topluma öncülük yapması ve özel sektörün taleplerini ön planda tutması lazım. Üniversitemizin yanı sıra İZKA aracılığıyla devletimiz de yanımızda. Bu işbirliğinde sanayinin taleplerini ön planda tutarsak üniversite sanayi işbirliği sözü lafta kalmayacak. Ege Üniversitesi olarak üniversite-sanayi işbirliklerine açık bir üniversiteyiz” dedi. Özel sektörün taleplerini dinlediklerini söyleyen Budak, “Üniversite toplum için var. Biz istiyoruz ki tekstilciler birçok kişiye istihdam sağlıyor ama dünya ile rekabette tasarıma ihtiyacımız varsa burada bu ekonomik kadro var. İzmir’in modanın başkenti olması yolunda hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı. 
KATMA DEĞER
Protokol imza töreninde söz alan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tekstil ve konfeksiyon sektöründe uzun yıllardır çalıştığını ifade ederek, “Katma değer malın dizaynında. Bugün atacağımız imza bir adım daha ileri götürecek. Artık tasarım olmadan katma değer yaratamıyoruz. Eskiden fasoncuyduk artık tasarım satıyoruz. Tasarım satmazsak rekabet edemeyiz. Bundan sonra sektörün istediği programları sistemin içine yerleştirip, sektörün ihtiyacı olan elemanlar yetiştirmeliyiz. Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu’nun, sektörümüz ile işbirliği içerisinde sektörün ihtiyacına cevap verecek tasarımcıları, öğrencileri yetiştireceğine ve bu konuda başarı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş da eğitimsel faaliyetleri çok önemsediklerini belirterek, “Konfeksiyon sektörü ihracat rakamı ve yaratmış olduğu istihdam göz önüne alındığında ülkemizin en önemli ve rekabetçi sektörlerinden birisi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak 2005 yılından beri süregelen tasarım odaklı çalışmaların sonucunda üniversite ve sanayicide yaratılan tasarım algısı sayesinde bölgemiz üreticilerinin, yabancı müşteriler nezdinde üretimle tasarımı bir arada yorumlayan ve sunan ayrıcalıklı bir konuma geldiği görülmektedir. Tasarım odaklı üretime olan desteklerimiz bundan sonra da artarak sürecektir” diye konuştu.
İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz ise, tekstil sektörünün önemli bir ihracat kalemi olduğunu ifade ederek, tasarımın desteklenmesi anlamında önemli bir projeye imza attıklarını söyledi ve projenin sosyal bir tarafının da olduğunun altını çizdi.
FOTOALTI:Necdet Budak, Jak Eskinazi, Ziynet Öndoğan, Burak Sertbaş, Mehmet Yavuz ve İ.Cumhur İşbırakmaz protokole birlikte imza attı.
Projede neler var?
Proje ile birlikte; yetenekli bireyler genç moda tasarımcıları olarak yetiştirilecek ve aynı zamanda yüksek katma değerli ve sürdürülebilir üretim gerçekleştirilecek.  Projede, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu’nda ailesinin gelir düzeyi orta ve ortanın altında bulunan yetenekli gençlerin mevcut yeteneklerini moda tasarım alanında geliştirmelerini sağlanacak. Ayrıca proje kapsamında, üniversite eğitimi alamayan ancak yetenekli olan gençlere ve engellerinin oluşturduğu dezavantajları nedeniyle orta öğrenimini tamamlayamamış yürüme engelli yetenekli gençlere tasarım, üretim ve süsleme süreçlerine yönelik uygulamalı mesleki ve teknik eğitimler düzenlenecek.   Projenin toplam bütçesi 810 bin 755 lira olarak belirlenirken, bütçenin 608 bin 066 lirası İzmir Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak. Proje kapsamında giysi tasarımı ve üretimine yönelik 6 laboratuvar ve 4 dersliğin altyapısı oluşturulacak.