MODEKO 2016 kapılarını açtı

MODEKO 2016 İzmir Mobilya Fuarı 27’inci kez kapılarını açtı. MODEKO’nun açılış töreninde oda başkanları ve sektör temsilcileri Başkan Kocaoğlu’ndan sanayi sitesi istedi. Toplantıda konuşan Kocaoğlu ise fuarların siyaset yapılmadan desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Fuarları desteklemek Büyükşehir’i desteklemek değildir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2016 09:31
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2016 09:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
MODEKO 2016 kapılarını açtı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Türkiye'nin en kapsamlı mobilya ihtisas organizasyonu İzmir Mobilya Fuarı MODEKO 2016, 27’inci kez kapılarını açtı.

Fuar İzmir’de gerçekleştirilen fuarın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş,  İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, İzmir Mobilyacılar Odası Yönetimi Kurulu Başkanı Tevfik Özdemir ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

“İHRACATA KATKI VERECEĞİZ”  

Fuarın açılış töreninde ilk olarak kürsüye Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen çıktı. Yıllar önce yurt dışı fuarlarını gıpta ile izlerken şimdi onlarla yarışır düzeyde Avrupa’nın ikinci Türkiye’nin ise en büyük komplesinde Fuar İzmir’de Mobilya Fuarı düzenlemenin büyük bir başarı olduğunu söyleyen İşleyen, “Sektöründe lider 300 katılımcı firmamız 2016 yılında moda olabilecek renkleri, en farklı, en yeni trend mobilya modellerini stantlarına taşıdılar. Onlarla birlikte Türkiye ve dünyanın dört bir yanından alım heyetlerini 5 gün süre ile kentimizde ağırlayacağız. Sektörün Ege Zirvesi niteliğindeki fuarımızda iç pazar hedefi ve 2016’nın yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat hedefine önemli bir katkı vereceğiz. Kazanan katılımcılarımız, ziyaretçilerimiz, kentimiz ve ülke ekonomimiz olacak” diye konuştu.

“BİZ BUNLARI SOKAKTA ÜRETİYORUZ”

İzmir Mobilyacılar Odası Yönetimi Kurulu Başkanı Tevfik Özdemir sektörün sorunlarına değindi. Törene katılan Başkan Kocaoğlu başta olmak üzere tüm yetkililere İzmir’de merdiven altı üretim yapan üreticiler için bir organize sanayi bölgesi yapılması gerektiğini söyledi. Özdemir,  “Bu sektör ülke ve kent ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ama bize bir sanayi sitesi yapılmasını istiyoruz. Biz bunları sokakta üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GERİLEDİ İZMİR GERİLEMEDİ”

Mobilya ihracatında İzmir’in önemli bir merkez olduğunu söyleyen Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Davulcuoğlu, “Türkiye mobilya ihracatı gerilerken İzmir ihracatta gerilemedi. Euro bazında bir artış sağlandı. Türkiye’de üretim kapasitesinde İzmir 5. Sırada yer alıyor. Bugün Türkiye’nin en büyük problemi cari açık ve istihdam sorunu. Mobilya sektörü Türkiye’de cari fazla veren yegâne sektörlerden biridir. Biz ithalata dayalı bir üretim yapmıyoruz. İzmir’in çok önemli bir fırsatı var. İzmir’de organik bir kümelenme oldu. Şiddetle şuna ihtiyacımız var. Organize mobilya yan sanayiye ihtiyacımız var. Alt yapımız hazır. İzmir’deki parası gücü olan arkadaşlarımıza değil, yan sanayi ürünleri üreten arkadaşlarımıza bir organize sanayi bölgesi yapalım sektörde çok daha önemli adımlar atacağız” şeklinde konuştu.

“BİZİM GÜCÜMÜZ YOK”

İzmir’de son dönemde önemli atılımlar yapılsa da sektörün sanayi sitesi ihtiyacı için odanın gününün yetersiz kaldığını söyleyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu,  “Sektördeki arkadaşlar kuru ağaca can veren arkadaşlardır. Bunların desteklenmesi lazım. Burada yoğun emek veriliyor. Burada binlerce insan ev geçindiriyor. İhracatımızı arttırmamız lazım. Karabağlar’da küçük atölyelerde ruhsatsız yelerde üretim yapılıyor. Bizim yeni koşullarda burada ruhsat alma imkanımız da yok. O zaman ya bize kentsel dönüşüme uygun yerler yapacaksınız, ya da organize sanayi sitesi yapmanız lazım. Bizim burada böyle bir yer yapma imkanımız yok. Biz kurulacak bölgeyi geliştirelim, kalkındıralım, eğitim verelim, kaliteyi arttıralım” ifadelerini kullandı.

“FUAR İZMİR İLE FUARLAR SIÇRADI”

Mobilya sektöründe ihracat hedefinin çok daha yukarılara çekilmesi gerektiğini söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ihtisas fuarlarının Fuar İzmir ile önemli bir başarı sağladığını söyledi. Demirtaş, “Burada bütün sektör fuarları Fuar İzmir ile sıçrama yakaladı. İnşallah kongre turizminde de zıplama içine girecek” diye konuştu.

“SEKTÖRE İLGİSİZ KALAMAYIZ”

Mobilya üreticilerinin İzmir’deki kalbi Karabağları’ın Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sanayi sitesi için yerel yönetimlere bakanlıkların destek vermesi gerektiğini söyledi. Selvitopu, “Karabağlar deyince ilk akla gelen mobilya sektörüdür. Bizim böyle bir sektöre ilgisiz kalmamız mümkün olamaz. Mobilya sektörüne destekleri yapmaya ve gündemde tutmaya çalışıyoruz. Katılım konusunda zayıf kaldık. Esnaftan arzumuz isteğimiz bunu desteklemesi lazım. Bu olayın bir geçmişi var. Karabağlarda mobilya sektörünün tanıtımının yapılması çok önemli konular. Bizim en büyük sorunumuz merdiven altı imalat sorunu. O üretim yerlerinden İngiltere sarayına mobilya gittiğini biliyorum.  Sanayi sitesi sorunu sadece yerel yönetimlerin yapabileceği. Bir konu değildir. Burada ilgili bakanlıkların da devreye girmesi gereklidir. Sorunlar aşıldığı zaman ben Karabağlarda mobilya sektörünün çok daha başarılı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“FUARLARI BÜYÜTECEĞİZ”

Açılışta son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kürsüye çıktı. İzmir’in kalkınması için kentin tüm otoritelerinin tek vücut olması gerektiğini söyleyen Kocaoğlu, “İzmir’i yerelde kalkındırma çabalarıyla yola çıktık. Yol haritamızı belirledik. O yol haritasında taviz vermeden yürüyoruz. İşte fuar alanı Türkiye de eşi yok. Dünyanın önemli merkezleri arasında. Bu İzmir’in ve ülkenin kalkındırılmasında katkı sağlayacak. Biz bu fuarı büyütmek istiyoruz. 2016 da yaptığımız fuarlar en az yüzde 50 büyüdü. Çok çok iyi biliyoruz. Umduğumuzdan da iyi gidiyoruz ama İzmir’in bütün dinamikleri sım sıkı sarıldığında bunun kat ve kat fazlasını bu mekanda başarabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“NİÇİN BİRİNCİ OLMAYALIM”

Kocaoğlu, İzmir’in gelişmesi için birlik mesajı vererek, “Herkesin bu fuarı desteklemesi lazım. Fuarın siyaseti, oncusu buncusu, şuncusu buncusu, tuzcusu mumcusu olmaz. Hep beraber kenetleneceğiz.  Fuarlara destek vermek demek  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne estek vermek değildir.  İş yapan arkadaşlarımıza destek vermek demektir.  İzmir ben göreve geldiğim zaman 2 buçuk milyar vergi veriyordu. 2014 yılı rakamı 45 milyar. Yani 20 katı. Bu en güzel ispatı. İzmir bütün dinamikleri ile beraber kenetlenmek zorunda. Biraz daha sıçradığımızda dünyanın en önemli 5. kenti olacağız. Neden birinci olmayalım. Bu potansiyel bizde var” ifadelerini kullandı. 

FUARDA NELER VAR?

Efor Fuarcılık tarafından organize edilen fuara 300 katılımcının son trent ürün ve hizmetlerini sergileyecek. 28 Şubat’a kadar açık olacak fuarda bu yıl geçen yıla oranla alan bazında yüzde yüz, firma sayısında yüzde 50 artış gerçekleşti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun katılımı ile Fuar etkinlikleri kapsamında “Mobilyanın Kalbi Karabağlar” paneli düzenlenecek. Katılımcıların önem verdiği ve tatlı bir rekabetin yaşanacağı “En İyi Stand Tasarım” yarışmasında sektörün itibar ettiği önemli isimler jüri olarak görev yapacak. İran, Irak, Libya, Senegal, Nijerya, Polonya, Bulgaristan, Suriye, Gürcistan, Mısır, Katar, Danimarka, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Azerbaycan, Lübnan, Yunanistan, İsveç, Almanya, Kosova ve Rusya başta olmak üzere 50 ülkeden yerli ve yabancı sektör profesyoneli İzmir’de ağırlanacak.