Mor Çatı: Belediyelerde kadına yönelik şiddete ilişkin yılların emeğiyle oluşan birikim ortadan kaldırılıyor

Belediyelere yönelik operasyonlara dikkat çeken Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadınların eşitlik ve şiddetten uzaklaşma mücadelelerinin de hedef alındığını vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 27.04.2025 10:27
  • Güncelleme Tarihi : 27.04.2025 10:27
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Mor Çatı: Belediyelerde kadına yönelik şiddete ilişkin yılların emeğiyle oluşan birikim ortadan kaldırılıyor haberinin görseli

Kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair temel sorumlulukları bulunan belediyelerin ve baroların seçilmiş yöneticilerine ve demokratik haklara yönelik saldırılar düzenlendiğini belirten Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, tüm bunların gölgesinde kadınların eşitlik ve şiddetten uzaklaşma mücadelelerinin de hedef alındığını vurguladı. 

Yapılan açıklamada vakıf, “Yıllardır yerel yönetimlerin kadından yana politika ve hizmet üretmesi için mücadele edip erkek şiddetini önlemeye ilişkin sorumluluğunun altını çiziyor, belediyelerin verdikleri hizmetlerin güçlenmesi için iş birliği yapıyoruz. Öte yandan, hukukun üstünlüğü ve baroların bağımsızlığının, şiddete maruz kalan kadınların adalete erişimi için hayati öneme sahip olduğunu, baroların toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin politik tutumunun kadınların aldığı desteğin niteliğini belirlediğini biliyoruz” dedi. 

DENEYİMLİ KADROLAR UZAKLAŞTIRILIYOR 

Açıklamanın devamında, “Yıllardır yakın çalışma deneyimimiz olan İstanbul Büyükşehir, Şişli ve Beylikdüzü Belediyeleri İstanbul’daki kadınların şiddet gördüğünde ihtiyaç duyduğu özellikli hizmetleri sağlamak için önemli adımlar attı. Kadına yönelik şiddete ilişkin hizmet sunan acil yardım hattı, kadın danışma merkezleri, kadın sığınağının yanı sıra eşitlik birimlerinin çalışmaları ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin inşasına yönelik atılan adımlar, kadınları güçlendiren çeşitli çalışmalar, kreş desteği gibi hizmetlerle şiddete ilişkin sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik adımlar attılar. Hem kadınlar hem de çocukları bu hizmetlerden faydalandı. Bu süreçte, kreş açmanın bir suç unsuru gibi tartışılması, kadınlara ve çocuklara yönelik sosyal destek hizmetlerine dair bakışı bir kez daha bizlere gösterdi. Geçmiş deneyimlerimizden de biliyoruz ki kayyum atanan belediyelerde ilk sonlandırılan hizmetler kadınlara yönelik hizmetler oluyor. Belediyelerde kadına yönelik şiddete ilişkin yılların emeğiyle oluşan birikim ortadan kaldırılıyor ve deneyimli kadrolar uzaklaştırılıyor” denildi. 

MÜCADELEMİZ, ADİL VE EŞİT BİR DÜNYA… 

Son olarak ise, “Türkiye’de devletin politikalarıyla giderek kurumsallaşan toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtlığı ve kadınların haklarına yönelik saldırılar, demokratik haklara yapılan müdahalelerin bir parçası. Bunun bir sonucu olarak, şiddetten uzaklaşmak için mücadele eden kadınlar ve çocuklarının erişebildiği hizmetler, yıllarca emek vererek var edilen kurumlar işlevsiz kılınıyor. Demokratik hakların ihlali, hayatlarımız ve özgürlüğümüz için verdiğimiz mücadeleyi doğrudan etkiliyor. Şiddetten uzak, eşit ve özgür bir düzen kurabilmenin ön koşulu temel demokratik haklarımıza koşulsuz erişmektir. Mücadelemiz, adil ve eşit bir dünyanın hepimiz adına kurulması için!” mesajı iletildi. 

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA