Mor Çatı’dan kolluk kuvvetlerine yönelik öneriler

Kolluk birimlerinin, şiddete maruz kalan kadınlar için birincil başvuru merkezi işlevi gördüğünü kaydeden Mor Çatı, bu görevin onların elinden alınması gerektiğini savundu


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2023 12:13
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2023 12:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mor Çatı’dan kolluk kuvvetlerine yönelik öneriler haberinin görseli

Mor Çatı tarafından ‘Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları’ raporu yayınlandı. O raporda çözüm önerilerine de yer verildi. 
Mor Çatı, “Şiddetle mücadele mekanizmalarının her birinde kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynakladığı bilinciyle hizmet sunulmalıdır. Kolluk birimleri şiddete maruz kalan kadınlar için birincil başvuru merkezi işlevi görmektedir. Kolluk birimlerinden bu görev alınarak kadınların ihtiyacını kapsamlı olarak anlayıp kadınlarla birlikte planlama yaparak sosyal destek sunabilecek kurumlara bu görev verilmeli” ifadelerine dikkat çekti. 

PERSONELİN KEYFİ DAVRANIŞLARININ ÖNÜ KESİLMELİ

“ŞÖNİM’ler bu kurumlar arası koordinasyonu üstlenmelidir” denilen raporda, “Özellikli sosyal hizmet sunacak kurumlar tarafından kadınlara adli süreçler ve hukuki haklarına dair bilgilendirme yapılmalı ve bu destek kolluk birimlerinden beklenmemelidir. Gizlilik ihlali, yanlış/eksik bilgi verme, yasada belirtilen görevleri yerine getirmeme gibi görev ihlalleri titizlikle kovuşturma ve soruşturmaya tabi tutulmalı. Uygulanacak yaptırımlar aracılığı ile personelin keyfi davranışlarının önü kesilmelidir. Personel eğitimlerine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri eklenmeli. Düzenli aralıklarla tekrarlanan eğitimler ile personelin bilgisi güncel tutulmalı ve bu eğitimlerin uygulamadaki yansımalarını anlamak için etki ölçüm analizi yapılmalıdır. Kolluk birimlerinde şiddet nedeniyle başvuran kadınlar için yapılan risk analizinin etkisi alanda deneyimli kadın örgütlerinin dahiliyeti sağlanarak değerlendirilmelidir” cümleleri vurgulandı. 

ÇOCUĞUN DURUMU ANNEDEN BAĞIMSIZ DÜŞÜNÜLMEMELİ 

Raporda ayrıca, “Kolluk birimlerinin 6284 sayılı Kanun ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı’nda tanımlanan görevlerine dair uygulaması periyodik izleme ve değerlendirmeye tabi tutularak etkililiği araştırılmalıdır. Kolluk birimine yapılan şiddet başvurularına dair nitelikli veri tutulmalı ve bu veriler düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Savcılık ve Aile Mahkemeleri tarafından kadınların şiddet öyküleri ve ihtiyaçlarını gözetmeden, birbirinin kopyası tedbirler verilmesinin önüne geçilmelidir. ŞÖNİM’lerin de dahiliyeti ile kadınların ihtiyacına uygun süre ve kapsamda tedbir verilmeli, ihtiyacın devam ettiği durumlardan kadınların başvurması gerekmeden uzatma sağlanmalıdır. Verilen tedbir kararlarının, çocuğun anne ile birlikte olduğu durumlarda çocuk için de uygulanması mutlaka sağlanmalı ve çocuğun durumu anneden bağımsız düşünülmemelidir” bilgisi de paylaşıldı. 


Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz:
https://morcati.org.tr/wp-content/uploads/2023/08/kolluk-kades-rapor-web.pdf

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yükselt SES’ini! Podcast Serisi yayında… Savaşın ortasında kadınlar ve kız çocukları