- Gündem
- 29.04.2025 16:32
İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, motosikletli kuryelere dayatılan Bağ-Kur sisteminden vazgeçilip kuryelerin şirketlerde yeniden sigortalı çalışması gerektiğini söyledi
TUNAY AFYON/ ÖZEL HABER
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen trafik kazalarında 2 motorlu kurye hayatını kaybetti. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, kurye kazalarıyla ilgili olarak konuştu. Sektördeki sorunlardan ve kuryelerin 2024’teki beklentilerinden bahseden Akgül, kuryelerin normalin çok üstü saatlerde çalıştığını söyledi. Özellikle son 3 yıldan beri büyük tazminatlar ödemek istemeyen şirketlerin motosikletli kuryeleri şahıs şirketi olmaya zorladığını kaydeden Akgül, “Sistem, Bağ-Kur, kendi şahıs şirketini kurma sistemine döndüğü için gelir vergisi gibi ödemeleri yaptıktan sonra elinde para kalmıyor. Eskiden sigortalı olarak çalışıyorduk, böyle bir rakam ve sigorta kaygımız yoktu, şimdiki gibi Bağ-Kur’u ya da muhasebecilerin ücretlerini ödeyebilir miyiz diye endişelenmiyorduk. En azından bir maaşımız olduğunu ve onu alacağımızı biliyorduk. Şimdi maalesef öyle bir durum söz konusu değil” dedi. Şahıs şirketi sisteminde kişi devlet bünyesinde bir iş yeri açmış göründüğünü belirten Akgül, “Meslektaşlarımız, devletin sağladığı kolaylıkla, fiziki bir iş yerine gerek kalmadan, bulundukları evi ‘home-ofis’ olarak gösterebiliyorlar, vergi levhası çıkartabiliyor” diye konuştu. Piyasadaki kuryelerin yüzde 90’ından fazlasının şahıs şirketi durumda olduğunu ifade eden Akgül, kuryelik mesleğinin Türkiye’de değil dünyada çok büyük tehlikesi olan meslek olduğuna dikkat çekti.
RAPOR PARASI ALAMIYORLAR
Kuryelerin, normal şartlarda aylık 20 bin TL maaş alması gerektiğini söyleyen Akgül, “İşverenler, ‘Biz size 30 bin verelim ama sizin sigortanıza, yemeğinize, kazanıza karışmayalım’ diyor. Bu durum cezbedici görünse de esasında gelir vergisi ve KDV’sini ödeyen meslektaşlarımızın ellerine bir bütçe geçmiyor. Rapor parası alamıyorlar, kazadan herhangi bir ödeme alamıyorlar. Sigortalı olsalardı böyle bir şey söz konusu değildi” ifadelerini kullandı.
HER SABAH ‘GERİ DÖNEMEME’ KORKUSU
Kuryeler olarak sabahları evde çıkarken düşündükleri ilk şeyin geri gelememe korkusu olduğunu kaydeden Akgül, “Sipariş edilen yemek paketleri eski dönemlerde en fazla 3 kilometre içerisinde servis ediliyordu. Şimdi ise otobanlara çıkartıyorlar, kilometre mesafelerini sınırlamaları kesinlikle şart. Yemek taşıyan kurye arkadaşlarımızın otobanda olmaması gerekiyor. 2024’te en büyük beklentimiz, kurye arkadaşlarımızın, haklarını korumak için bir arada olması. Bizim mesleğimizin az tehlikeli sınıfta olması çok komik bir durum. Çok tehlikeli sınıfa geçmesi şart. Bu korkudan kurtulmak istiyoruz” dedi.
KURYELER EĞİTİMDEN GEÇMELİ
Kuryeliğin kendi içinde bir dengesi olduğunu aktaran Akgül, “Kurye olmak motora atlayıp gitmek değil, kuryenin motoru kullanırken sahada ciddi anlamda deneyim kazanması gerekiyor. Maalesef kurye ehliyeti almak çok kolay. Kuryelerin işe başlamadan önce ciddi anlamda eğitimden geçmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu. Akgül, kuryelerin çoğunluğunda madde bağımlılığı olduğunu belirterek, “Bu durumda kuryelerin her ay sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor. Devlet bunu zorunlu yapabilir. Çünkü madde bağımlılığı olan kişi araç kullanamaz” diye konuştu.
EKİPMANLARA DEVLET DESTEK VERMELİ
Kuryeleri koruyacak kıyafet ve ekipman fiyatlarının kask hariç 20 bin TL’ye ulaştığını dile getiren Akgül, “Kazada ölüm riskini en aza indirecek kaliteli kask fiyatı da 6-7 bin TL civarında. Kuryelerin yola sağlıklı çıkabilmesi için yaklaşık 30 bin TL’ye ihtiyacı var. Bu durumda da devletin ekipman desteği vermesi gerektiğini ve meslek odasının devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Dernek olarak 2024 yılı için oluşturdukları tavsiye fiyat listesinde, sigorta, yemek, benzin, haftalık izin ve sosyal haklar, 8 saatlik çalışmada en az 20 bin TL’lik gelir elde etmesi gerektiğine değinen Akgül, “10-12 saatle değişen durumlarda şirkette saklı olmak koşuluyla sigorta ve sosyal hakları, yemeği ve benzini şirketin verdiği durumlarda bu rakamların olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.