Sayfa Yükleniyor...
Konak Belediyesi tarafından Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesi anısına yaptırılan park ve anıt düzenlenen törenle açıldı
ÇAĞLA GENİŞ
Konak Belediyesi tarafından Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesi anısına yaptırılan park ve anıt düzenlenen törenle açıldı. Üçyol Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Konak Belediye Başkanı Abdul Batur’un yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İyi Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, MHP Konak İlçe Başkanı Yusuf Çoban, AK Parti Konak İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İzmir İl Yöneticileri, muhtarlar, Mübadele Anıtı’nın heykeltıraşı Harun Atalayman, Konak Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Aksoy, İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, Eşrefpaşa Giritliler Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Peynirci, İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler ile Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel başta olmak üzere göçmen, mübadil ve hemşehri dernekleri temsilcileri katıldı.
BAŞKAN BATUR’A TEŞEKKÜR
İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Birol Özkardeşler, açılış töreninde yaptığı konuşmada parkın ve heykelin hayata geçmesinde Başkan Batur’un verdiği desteğin önemini vurgulayarak, “Bundan 98 yıl önce Lozan Barış Anlaşmasının ek bir maddesi uyarınca Türkiye ve Yunanistan arasında mübadele anlaşması imzalandı. Ne olursa olsun, adı ister mübadele olsun ister adı göç olsun bu çok acı bir olay. İnsanlar doğup büyüdükleri yerleri, anılarını, arkadaşlarını, büyüklerinin mezarlarını o topraklarda bırakarak bu topraklara geldiler. Bizler de İzmir'de bulunan Rumeli Balkan Dernekleri ve Mübadil Dernekleri olarak bu acıların unutulmaması ve unutturulmaması adına İzmir'de, İzmir'in kalbi Konak'ta bir Mübadele Anıtı'nın yapılması için arkadaşlarımızla bir fikir birliğine vardık. Bu konuda her zaman bize kapısı açık olan değerli Belediye Başkanımız Abdül Batur'a bu konuyu açtık. Değerli Başkanımız Abdül Batur, ilk günden itibaren göstermiş olduğu desteklerle, bu eserin doğmasına sebep oldu. Kendisi de bir mübadil olan Şuayip Tuskan’ın torunu, Değerli Belediye Başkanımız Abdül Batur’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
YÜREKLERDEN SİLİNMEYECEK BİR YARA
Mübadelenin her iki halk için de çok zor ve çileli bir dönem olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdul Batur da, kendisinin de bir göçmen torunu olduğunu hatırlatarak, “Ben Selanikli göçmen Şuayip Tuskan'ın torunuyum. Onun bize anlattıklarını dinleyerek bugünlere geldik. Bir kara masal gibi aklımızda kaldı. Mübadelenin yüreklerden asla silinmeyecek bir yara, bir sızı olarak kalacağını o yaşlarda öğrendik. Bugün hepimizi bu ortak acı bir araya getirdi. Bizleri, hepimizi birbirimize bağlayan geçmişimizden güç alarak, birbirimize destek olarak, örnek bir dayanışmayla bu acıyı iyileştirmeye çalışıyoruz. Mübadele Heykelimiz yurtlarını terk etmek zorunda kalan iki ailenin, ters istikametlere doğru yürüdüğü anı anıtlaştırıyor. Yani, mübadelenin her iki yakasını da anlatıyor. Ortak anıları ve ortak acıları simgeliyor. Her iki yakanın mübadeleden etkilenmiş insanlarına bir saygı duruşu aslında. Bugün işte o insanları, aile büyüklerimizi, anılarımızı saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR
Son günlerde Mustafa Kemal Atatürk’e ve göçmenlere yapılan haksız itham ve saldırılara da sessiz kalmayan başkan Batur, şunları söyledi: “Ne yazık ki, son günlerde değerlerimize sistematik şekilde saldırılar, talihsiz ve maksadını aşan, saçma sapan açıklamalar görüyoruz. Bir müftü çıkıyor, Cuma hutbesinde ‘Selanik göçmenleri Sabeyatist, aslında Müslüman değiller’ diye vaaz veriyor. Selanik göçmenleri burada! Hiçbiri bu kendini bilmez müftünün dediği gibi değil. Hepsi dinini bilen Müslüman insanlar. İnsanları ayrıştırmaya, bu şekilde yaftalamaya kimsenin hakkı yok. Bu mesnetsiz açıklamaları şiddetle kınıyor ve kabul etmiyorum. Rumeli Balkan Türklerinin içindeki vatan, millet, ezan, Kuran ve Atatürk sevgisini sorgulamak kimsenin haddi değildir. Mustafa Kemal Atatürk hedef alınarak verilen bir demeçtir. Sizler Atatürk sayesinde camilere girip vaaz verebiliyorsunuz. Camilerde ezan okunuyorsa bu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sayesindedir. Ayasofya’da da bir din adamı Mustafa Kemal Atatürk’e dil uzatma gafletinde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk bizim kırmızı çizgimizdir. Ona laf atanlar gerekli cevabı her zaman alır. Biz kardeşliğin barışın demokrasinin peşinde yürümeye devam edeceğiz. Vazgeçemediğimiz en önemli şey Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet. Onun çizgisinden ayrılmadan çalışmaya devam edeceğiz.”
Program Heykeltraş Harun Atalayman tarafından yapılan anıtın açılışıyla sona erdi.
Haber Merkezi