- Gündem
- 18.05.2025 21:16
Kültürpark’ta yapılan Kadın Emeği Fuarı’na katılan mülteci kadınlardan Mirvat Halabi, 3 ay boyunca fuara hazırlandıklarını söyleyerek, “Suriyeli mülteci kadınlar olarak biz de varız, üretiyoruz ve yapabiliriz demek için fuara katıldık” dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu yıl 10.’su düzenlenen “Kadın Festivali” Kültürpark 3 No’lu Hol’de, yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleşti. Müzik dinletileri, paneller ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı festivalde, kadınlar el emeği ürünlerini ziyaretçilere sergiledi. Katılımcıları arasında mülteci kadınlar da yer aldı. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi ve İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin stantlarında Suriyeli, Türkiyeli ve İranlı kadınlar da ürünleri ile Kadın Emeği Fuar’ında yerini aldı. Kadınlar yaptıkları yöresel kıyafetleri, nakış işlerini, çantaları, dekor ürünlerini, bez bebekleri İzmirli kadınlarla buluşturdu. 3 ay boyunca fuara hazırlandıklarını söyleyen Mirvat Halabi, “Suriyeli mülteci kadınlar olarak biz de varız, üretiyoruz ve yapabiliriz demek için fuara katıldık” ifadelerini kullandı.
HEDEF DAYANIŞMA
Konak Mülteci Meclisi'nin yöneticilerinden Ezgi Baltalı meclislerinin 50’den fazla bileşeni ile karşılıklı entegrasyonu hedeflemek için kurulduğunu belirterek, “Mülteciler de hemşerilerimiz bilinci ile hareket ediyoruz ve mültecilerin de kent haklarına eşit ve adil bir şekilde erişebilmeleri için yaşama ortak katkı koymalarını amaçlayan çalışmalar sürdürüyoruz. Konak Mülteci Merkezi’mizdeki Türkiyeli ve mülteci kadınların her hafta farklı bir çalışma kapsamında bir araya geldiği ev atölyelerinde elde ettiğimiz ürünleri getirdik. Çalışmalar kadınların hep birlikte üretime katkı sağlamasının yanında sosyal ve ekonomik yönden dayanışmalarını ve nefret söylemlerini azaltmayı da hedefliyor” dedi.
BİZ DE VARIZ VE ÜRETİYORUZ
İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Kadın Kolları Temsilcisi Mirvat Halabi, 3 aydır fuara hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Evimizde, dernek binamızda hazırladığımız ürünlerimizi sergiledik. Bir kadın arkadaşımız kendi yağlı boya tablolarını getirdi. Yine evlerimizde yaptığımız Suriye tatlılarını da İzmirlilerle buluşturduk. Suriyeli mülteci kadınlar olarak biz de varız, üretiyoruz ve yapabiliriz demek için fuara katıldık. Çok olumlu tepkiler aldık. İzmirliler stantlarımızı ilgiyle inceledi. Bizlerle ilgili akıllarına takılan soruları sordular. Bir nevi yakınlaşma, kaynaşma oldu.”