Mülteciler evsiz kalma riski ile karşı karşıya!

Mültecilerin evsiz kalma riski ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan İGAM Başkanı Çorabatır, “Maalesef birçok ev sahibi, koronavirüsün yarattığı işsizlik sorununu dinlemek bile istemiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.05.2020 10:36
  • Güncelleme Tarihi : 13.05.2020 10:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mülteciler evsiz kalma riski ile karşı karşıya! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Afgan Mültecileriyle Dayanışma Derneği, Ravdanur Derneği ile İltica ve Göç Araştırmaları Derneği, koronavirüs pandemisinin sebep olduğu bu zor ortamda sorunları katlanarak derinleşen 4 milyon mültecinin sesine kulak verilmesi çağrısı yapıyor. İGAM Başkanı Metin Çorabatır, basın bildirisindeki şu bilgilere yer verdi: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) tarafından ‘pandemi’ olarak ilan edilen küresel koronavirüs salgınının ekonomiye etkisi, yoksul kesimler açısından yıkıcı sonuçlar doğuruyor. Bu yoksul kesimlerin başında ise mülteciler geliyor. Salgından dolayı Türkiye ekonomisi de çok ciddi etkilendi ve on binlerce işletme üretime ara vermek zorunda kalırken, yüz binlerce işçi ücretsiz izne gönderildi. Bir o kadar çalışan da işsiz kaldı.”
ÜCRETSİZ ERİŞİM SAĞLANMALI
Yetkililerin, ücretsiz izne çıkarılan işçilere ödenek desteği vereceğini açıkladığını ancak mültecilerin tamamına yakınının, kayıt dışı çalıştırıldığı için bu destekten yararlanma imkanının bulunmadığını hatırlatan Çorabatır, şöyle devam etti: “Mülteciler bir taraftan kendilerini ve çevresini koronavirüsten korumaya çalışırken,  diğer yandan açlıkla ve evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. Eğer bu konuda önlem alınmaz ise yakında kalacak bir evleri bile olmayacak! Oysa, kiralarını ödemeyeceklerini hiçbir zaman söylemiyorlar sadece kira bedellerinin ertelenmesini talep ediyorlar.” Bu sorunlar bağlamında, hükümete ve yerel yönetimlere ‘acil’ talepleri sıralayan Çorabatır, “Pandemi sürecince işsizlik fonu ile sosyal ve finansal fonlardan yapılacak destekler, kayıt dışı mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Bu süreçte tüm hijyen malzemelerine ücretsiz erişim sağlanmalıdır” dedi.
SORUNU DİNLEMEK BİLE İSTEMİYORLAR
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne de çağrıda bulunan Başkan Çorabatır, “Pandemi sürecinde Türkiye Hükümeti’nin mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar desteklenmelidir. Avrupa Birliği’nin finansmanı ile yürütülen ‘sosyal uyum yardımı’, tüm uluslararası koruma veya geçici koruma kapsamındaki mültecileri de kapsamalıdır. Bu süreçte işsiz kalan mültecilerin 3 aylık kira ve fatura giderleri karşılanmalı, bunun için fonlardan destek sağlanmalıdır. Her gün derneklerimize ulaşan onlarca mülteci aile; kiralarını bir ay geciktirdikleri için ev sahiplerinin evlerini tahliye etmelerini istediğini dile getiriyor. Maalesef birçok ev sahibi, koronavirüsün yarattığı işsizlik sorununu dinlemek bile istemiyor” açıklamalarında bulundu.