Mülteciler için acil eylem çağrısı

Mülteci-Der Başkanı Avukat İrem Geçmez, geri gönderme merkezlerinde korona virüs salgınına karşı önlemler alınması gerektiğini ve mültecilerin sağlık hakkına erişimdeki engellerin kaldırılmasını istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.03.2020 08:52
  • Güncelleme Tarihi : 20.03.2020 08:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mülteciler için acil eylem çağrısı

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Koronavirüs salgını gönüllü sayısındaki düşüşe ve pek çok hayati hizmetlerin kapatılmasına eşlik ederken, Avrupa hükümetlerine mülteci ve göçmenleri korumak için acil önlemler almak yönündeki çağrıları yapılıyor. Mülteci-Der Başkanı Avukat İrem Geçmez, Dünya Sağlık Örgütü’nün tarafından bir pandemi olarak tanımladığı koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm dünyanın teyakkuzda olduğunu vurgulayarak, mültecilerin durumuna dikkat çekti. Avrupa hükümetlerinin geri göndermeme ilkesini ihlal etmemesi gerektiğini belirten Geçmez,  geri gönderme merkezlerinde salgına karşı önlemler alınması gerektiğini ve mültecilerin sağlık hakkına erişimdeki engellerin kaldırılmasını istedi. 



SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞEMİYORLAR
Türkiye’de ilk korona virüs vakasının tespitinden önce salgınla mücadele için çeşitli önlemler hayata geçirilmeye başlandığı kaydeden Geçmez, “Çalışma izni alamayan, düzenli geliri olmayan, üstelik zorunlu göçün yol açtığı birçok fiziksel ve psikolojik sağlık sorunu yaşayan yüz binlerce kişinin, temel bir hak olan sağlık hakkına erişimini bu yolla engellenmiş ve koronavirüs ile mücadelede daha ağır koşullar ve riskler ile karşı karşıya kalmışlardır. Kanun değişikliği ile genel sağlık sigortaları iptal edilen uluslararası koruma statü/başvuru sahiplerinin, koronavirüs belirtileri dahil bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaları halinde bir sağlık kuruluşuna erişememe ihtimali doğmuştur. Böyle bir durum sağlık sorunu yaşayan kişi için ciddi ve hayati riskler doğurabileceği gibi şu anda yaşamakta olduğumuz salgının yayılmasına ve bir halk sağlığı problemi haline gelmesine sebep olabilecektir. Gerek temel bir hak olan sağlık hakkında erişimin sağlanması gerekse böylesi bir salgın döneminde ülkemizde uluslararası koruma kapsamında olanların genel sağlık sigortalarının tekrar aktif hale getirilmesi ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda Yabancılar ve Uluslararası Kanunu’nda yapılan değişikliğin acilen geri alınması gerekmektedir” dedi.

MÜLTECİ KAMPLARINDA VAKALAR VAR
Türkiye ve Yunanistan sınırlarına yığılmış olan mültecilerin durumuna dikkat çeken Geçmez, “Koşullar nedeniyle vücut direnci düşmüş bu insanlar, çok sınırlı sağlık hizmetinin olduğu bir ortamda, salgın için kırılgan grubu oluşturmaktadır. Kaldı ki, Yunanistan’da da Koronavirüsten etkilenmekte ve mültecilerin bulunduğu kamplarda Koronavirüs tespit edilmeye başlandığı bilinmektedir. Salgının sınırda bekleyen bu grup içinde yayılması, can kaybını da içeren çok vahim sonuçlar doğurabilir. Ayrıca mültecilerin barındığı merkezler ile sınır dışı edilmek üzere özgürlüğünden yoksun şekilde tutulduğu geri gönderme merkezlerindeki mülteci ve göçmenler de benzer riskler ile karşı karşıyadır. Bu merkezlerde mülteciler toplu şekilde ve salgının yayılması muhtemel koşullarda yaşamaktadır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, geri gönderme merkezlerinde koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili paylaşımında, merkeze alınan yabancıların on dört gün boyunca salıverme ve sınır dışı işlemlerinin gerçekleşmeyeceğini ve bu süre içinde merkezlerde ayrı bir bölümde tutulacaklarını bildirmiştir. Gerekli görüldüğü takdirde merkezlere ziyaretlerin kısıtlanabileceği belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

GERİ GÖNDERME İLKESİ İHLAL EDİLMEMELİ
Koronavirüs salgını karşısında mülteciler için alınması gereken tedbirler bağlamında Sağlık Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerine çağrı yapan Geçmez,  “Kanun değişikliği ile genel sağlık sigortası kapatılan uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin ivedilikle tekrar genel sağlık sigortası kapsamına alınması ve sosyal medya ve telefon mesajı yoluyla mülteci ve sığınmacıların bu durumdan haberdar edilmeli. Edirne ili Pazarkule sınır kapısında günlerdir zor şartlarda bekleyenler ve çalışanlar için bölgede gerekli ve yeterli sağlık hizmetinin sağlanmalı; salgını önleyici sağlık tedbirlerinin ivedilikle alınmalı. Barınma ve geri gönderme merkezlerinde tutulan mülteci ve göçmenlerin salgına karşı ve diğer sağlık ihtiyaçları için gerekli tedbirler alınmalı, yeterli sağlık hizmeti sağlanmalı. Özellikle idari gözetim altında tutulan kişilerin sınır dışı kararına itirazlarında süre sınırlaması kaldırılmalı ve talep edenlerin itiraz hakkını etkin şekilde kullanabilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Koronavirüse karşı gerekli sağlık tedbirleri alınarak, ülkeye erişim dahil “Geri Gönderme Yasağı/Non-Refoulement” ilkesi ihlal edilmemeli. Ülkemizde düzensiz olarak bulunan yabancıların öncelikle koronavirüs ile ilgili sağlık hizmetleri ve temel sağlık hizmetleri olmak üzere, sağlık hakkına erişimleri sağlanmalı. Koronavirüs salgını ile ilgili sağlık tedbirleri alınırken insan hakları ve iltica/göç hukukunun temel ilkelerine, ulusal ve uluslararası yükümlülüklere saygı duyulmalı” açıklamasında bulundu.

 

Haber Merkezi