“Mültecilerden Ibrahimovic çıkabilir”

Konak Kent Konseyi Mülteciler Meclisi’nin mülteciler ve spor konulu panelinde konuşan Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Talimciler, “Mültecilerden de bir Ibrahimovic çıkarabiliriz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2017 09:55
  • Güncelleme Tarihi : 13.03.2017 09:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Mültecilerden Ibrahimovic çıkabilir”

EMİRCAN IŞILDAK

Konak Kent Konseyi Mülteciler Meclisi, “Mülteciler, Kent ve Spor” isimli bir panel düzenledi.

Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde Türkiye’de yaşayan mültecilerin spor yaparken karşılaştıkları sorunlar ele alındı. Panelde konuşan Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Talimciler, mültecilerin içinden dünyaca ünlü bir futbolcu çıkabileceğini vurgulayarak İsveçli yıldız Zlatan İbrahimovic örneğini verdi.

Mülteciler, Kent ve Spor panelinde Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç.Dr. Ahmet Talimciler, Suriyeli Mülteciler Takımı Antrenörü İbrahim Acar, Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu ve Sporlab Yöneticisi Tolga Şenel katıldı.

İSTEDİKLERİ SPOR YAPMAK

Panelde ilk konuşmayı Suriyeli Mülteciler Takımı’nın Antrenörü İbrahim Acar yaptı. “Spor kardeşlik, barış; spor hayattır. İzin verin spor yapalım” diyen Acar, “Türkiye’de amatör dahi sporlarını yapamıyor yüksek bir duvar örülmüş. İzmir’de en az bine yakın yetenekli var. Yaşları 14’ten 35’e kadar oyuncular var. İçlerinde Suriye’de süper ligde oynayan sporcular da var ama burada amatör dahi oynayamıyor. Biz sadece futbol oynamak istiyoruz ancak burada izin verilmiyor. Onların tek istedikleri spor yapabilmek” dedi.

“GÖNÜLLÜLÜKTE SINIFTA KALDIK”

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Talimciler, “Yerel yönetimlerin içinde bulunduğu kentlerde yaşayanlara spor yaptırma işlevi var. Türkiye’nin hemen her yerinde belediyelerin parklarda spor amaçlı konulan aletler tüm ülkede aynı. Bu noktada özellikle yerel yönetimlerin üzerine büyük iş düşüyor. Dezavantajlı grupların ki mültecileri de barındırıyor, kenar mahallerde yaşayan çocukları da spora kazandırmalıyız. Bu anlamda gönüllülük meselesi ön plana çıkıyor. İzmir olarak gönüllülük anlamında sınıfta kaldı. 2005 yılında Üniversiade düzenlendi, spor organizasyonundaki gönüllük para ile sağlandı” değerlendirmesini yaptı.

“SPOR DUVARLARI YIKAR”

Sporun mültecilerle yaşanan sorunlara olumlu katkı sağlayacağına vurgu yapan Talimciler, “Spor kafamızdaki duvarları yıkabilir. Olayı insani boyut açısından ele alınca, spor insanlar arası kaynaşmayı sağlayan faktör. Spor dünyadaki tek küresel dil. Toplumsal alandan doğrudan etkilenen alan spor orada milli takımda oynayanlar amatör düzeyde oynanamıyor hem onlar hem de futbolun sporun geneli açısından da kayıp. Burada özellikle bu insanlar yerlerinden oldu ve bizimle yaşıyor, nefret söylemi ile karşı karşıya kalabiliyor ama spor açısından durum daha farklı bakış açısı getirebilir. Özellikle spor sadece dinlenmek değil eğlenmek değil bütün bunların ötesi farklı anlamla değerlendirirsek spor, çok daha geniş alan açacak ve kafalardaki duvarın yıkılmasında önemli işlevler yürütecektir” diye konuştu.

IBRAHIMOVİC ÖRNEĞİ

Talimciler, mültecilerin arasında önemli futbol yıldızları çıkarılabileceğine vurgu yaparak bu konuda dünyaca ünlü oyuncu Zlatan Ibrahimovic örneğini verdi. Talimciler, “Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından yaşanan dramın sonucunda ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan çok sayıda mülteci yerleştikleri yerlerde hayata tutundular. Bunlar içerisinde futbol alanında büyük başarılar elde eden isimleri de görmekteyiz. İsveç milli takımının kaptanı Zlatan İbrahimoviç bu kuşağın en ünlü temsilcisi, geçtiğimiz Avrupa Şampiyonası sırasında İsveç, İsviçre, Arnavutluk, Avusturya, Almanya, Fransa milli takımlarında farklı ülkelerden gelmiş olan futbolcuları izledik” yorumunu yaptı.

Haber Merkezi