Mültecileri ne bekliyor?

Mülteci-Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, sınır dışı edilme kararı verilen mültecilerin itiraz hakkı bulunduğunu, bu hakkını kullanmayacağına dair dilekçe vermedikçe 15 gün içinde sınır dışı edilemeyeceklerini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 06.04.2016 08:37
  • Güncelleme Tarihi : 06.04.2016 08:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mültecileri ne bekliyor?

E. ÇAĞLA GENİŞ

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mülteciler ile ilgili anlaşma kapsamında yasa dışı yollarla Yunanistan’a geçen göçmenlerin bir kısmı Türkiye’ye geri getirildi. Bundan sonraki alımlar için İzmir-Dikili, Çeşme-Ulusoy, Aydın-Kuşadası ve Muğla-Güllük limanları kullanılacak.

Suriyeliler, Osmaniye Düziçi’nde bulunan kampa yerleştirildikten sonra, illere ve geçici barınma merkezlerine yerleştirilecekler. 3. ülke vatandaşları ise Kırklareli başta olmak üzere sınır dışı işlemleri yapılması için geri kabul merkezlerine gönderilecek. Suriyeliler, Osmaniye Düziçi’nde bulunan kampa yerleştirildikten sonra, illere ve geçici barınma merkezlerine yerleştirilecekler. 3. ülke vatandaşları ise Kırklareli başta olmak üzere sınır dışı işlemleri yapılması için geri kabul merkezlerine gönderilecek.

NE OLACAK BİLİNMİYOR

Mültecilerin geri iade sürecini takip etmek üzere Dikili Limanı’nda bulunan Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, gözlemlerini ve bundan sonrası için mültecileri neler beklediğini anlattı. Geri gönderme merkezlerine yollanan mülteciler hakkında sınır dışı kararı verildikten sonra 15 gün itiraz etme haklarının bulunduğunu belirten Erçoban, “Getirilen ilk grubun çoğunluğu Bangladeş, Pakistan ve Afganistan vatandaşı. Hindistan, Sri Lanka, İran, Irak, Fildişi Sahilleri, Kongo’dan da insanlar var. Yunanistan’daki mülteci hakları aktivistlerinden aldığımız bilgiye göre mültecilerin 10’u kadın, aralarında çocuk yok. Bizim mültecilerin olduğu alana yaklaşmamız mümkün olmadı. Kimsenin alana girmesine izin verilmedi. Limanda kurulu çadırlarda kayıtla ilgili işlemler bitirilince mülteciler otobüslerle Kırklareli Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiler. Toplam 7 otobüs hareket etti. Sınır dışı kararı verildikten sonra 15 gün içinde itiraz etme süreleri var. Yazılı olarak itiraz hakkını kullanmayacağına dair dilekçe vermedikçe, 15 gün içinde sınır dışı edilemezler.  İstanbul, Edirne’de sınıra yürüyüşte şahit olduğumuz gibi sokaktan toplayıp otobüslere bindirilip ya kamplara gidersin ya da gönüllü olarak geri gönderme merkezine şeklinde bir uygulama mı olacak, bu insanlar kamplara gitmek istemezlerse ne olacak bilinmiyor” dedi.

BASKI İLE İTİRAZ HAKKINDAN VAZGEÇEBİLİRLER

Mültecilerin sınır dışı kararına itiraz hakları olacağını ancak bunun için gerekli adli yardım ihtiyacının karşılanmasının neredeyse mümkün olmayacağını savunan Erçoban, “Sınır dışı kararına itiraz edebilmek için adli yardım ihtiyaçları olacak. Bunun sağlanması da neredeyse ihtimal dışı. Belki baskı ile itiraz hakkından vazgeçtiklerini söyleyecekler, bu şekilde 15 gün ya da daha kısa sürede sınır dışı edilecekler. Ondan sonra ne olacak? Orası zaten hiç kimseyi ilgilendirmiyor, kimsenin umurunda değil. Öleceklerse, zulüm göreceklerse onların sorunu oluyor maalesef. Mülteciler konusunda tüm sorumluluk bölge ülkelerine terk edilmiş durumda. Bu insanlar neden ülkelerinden kaçtı, neden geri dönmek istemiyorlar, kendi ülkelerinde, Türkiye’de ne oluyor, neden Avrupa’ya gitmek istiyorlar, Avrupa’ya gittiklerinde ne buluyorlar… Bunları sormak lazım… Özellikle son 5-6 ayda Avrupa’da da istenmeyen insan durumundalar. Gidip ölmeleri kimsenin umurunda değil. İnsan haklarının çiğnenmesi kimsenin umurunda değil” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi