Sayfa Yükleniyor...
Edebiyatımızın büyük isimlerinden şair ve yazar Murathan Mungan, 21inci TÜYAP İzmir Kitap Fuarında İzmirli sevenleriyle buluştu
E. ÇAĞLA GENİŞ
Yüksek Topuklar, Paranın Cinleri, Kadından Kentler gibi roman ve hikaye kitaplarının ve hiç tozlanmayan Yaz Geçer isimli şiir kitabının yazarı şair Murathan Mungan, TÜYAP İzmir Kitap Fuarına konuk oldu.
Metis Yayınlarının düzenlediği, Yazdıklarımın Etrafında başlıklı söyleşide kitapseverlerle bir araya gelen Mungan, ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Edebiyatın bireyler ve toplum üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden Mungan, ilk kitabından son kitabına yazdıklarının etrafındaki yazı macerasını okurlarıyla paylaştı.
KENDİME HAYRET EDİYORUM
Sanat eseri yapmaya çalıştığını söyleyen Mungan ortaya çıkardığı eser sayısıyla ilgiler bilgiler vererek, 20 şiir kitabı, 10 öykü kitabı, 10 deneme kitabı, 6 oyun kitabı, 3 senaryo kitabı, 3 roman, 1 metinler kitabı, 1 şarkı sözü kitabı, 2 otobiyografi anlatı Kısacık bir ömre sığdırması kolay bir iş değil. Böyle bakınca kendime hayret ediyorum dedi.
SIRTIMDA SOPALAR KIRILDI
Kitaplarla olan ilişkisini anlatırken, konukları çocukluk ve gençlik yıllarına götüren Mungan, Benim yaşamım, ödüllerle tokatların iç içe geçtiği bir yaşam oldu diyerek, yayımlanan ilk yazısının hikayesini şu şekilde anlattı: Ankara Bahçelievlerde oturuyoruz. Ilık bir ekim akşamı. Kızılaydan Bahçelievlere kadar yürüyorum. Koltuğumun altında o gün ilk çıkan yazımın ilk nüshası. O günlerde adımızı bir dergide, kitapta görmek bize kat ettiğimiz yolun işaretiymiş gibi gelirdi. Artık önü açılmış bir delikanlı olarak keyifle eve yürüyordum. Tandoğan Meydanında afişlemeye çıkmış bir grup, ellerinde sopalarla önümü kesti. İlk yazımın çıktığı ve benim için bir ödül olan o gün aynı zamanda solcu bir gazete, koltuğumun altında diye sırtımda sopaların kırıldığı bir gün oldu. Belki kaderim o gün belli olmuştu. Ödüllerin, alkışların, tokatların, ihanetlerin iç içe geçtiği bir yaşamım olacaktı. Bunu anlamak zaman aldı.
ÖTEKİLERİN HİKAYELERİNİ OKUMALI
Türkiyedeki okuma kültürüne de eleştiri getiren Mungan, sosyal medyanın etkisiyle oluşan yüzeysel okumalarla fikir belirtildiğini ifade ederek bunun olaylar arasında bağlantı kuramamaya sebep olduğunu vurgulayarak, Bu durum zihnin kireçlenmesine neden oluyor dedi. Mungan, şu şekilde konuştu: Bir kitabın öyküsünü, kahramanını sadece kendinize benzediği için okursanız, ötekileri anlayamazsınız. Senin gibi düşünmeyen, senin gibi yaşamayan insanların, toplumların hikâyesini neden okumuyorsunuz? Neden kendinizle özdeştireceğiniz hikâyeler arıyorsunuz? Daha adil, daha eşit ve kardeşçe bir yaşam için okura da büyük görev düşüyor.
SANAT, AKLIN VE RUHUN EĞİTİMİDİR
Mungan, Türkiyede sanata ve sanat üzerindeki baskılara da dikkat çekerek Kültür ve sanattan çekilmek insanlıktan çekilmektir. Bizi barbar olmaktan çıkartan sanat ve kültürdür. Sanat, aklın, ruhun, gönlün eğitimidir. Bütün bunların gerilemesi Türkiyenin de gerilemesidir dedi.
Murathan Mungan, söyleşinin ardından, okurları için kitaplarını imzaladı. Yazarın otobiyografi kitabı Harita Metod Defterine ilgi oldukça büyüktü.
Haber Merkezi