- Gündem
- 03.05.2025 17:47
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, üye iş adamları ile birlikte Ege Bölge Kan Merkezine giderek kan bağışında bulundu
SULTAN GÜMÜŞ
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlenen kan bağışı etkinliği Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Sabah kahvaltısı ve yönetim toplantısıyla başlayan etkinlik, Başkan Ülkü ve üyelerin kan merkezinde form doldurmasıyla devam etti.
Yılda iki kez MÜSİADla beraber kan bağışı etkinliği için bir araya geldiklerini belirten Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, desteklerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti. Gökay Gök, sözlerine şöyle başladı: Değerli üyelerimiz Kızılay Bölge Kan Merkezine gelerek bize en dar günlerimizde kan bağışı yaptı. İki günlük stokla Ege Bölgesindeki 134 hastanenin kan talebini karşılamak için bütün personelimizle meydanlarda gece saat 2lere kadar kan faaliyeti yürütüyoruz. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında, yazın sıcak iklim koşullarında bir ünite kan bağışı normaldeki 10 ünite kan bağışına bedel. Bütün ilçelerde, sahil yörelerinde Kızılay otobüslerini, tırlarını, çadırlarını görüyorsunuz. Sadece yapmanız gereken fotoğraflı bir resmi kimlikle, 41 soruluk kan bağışı sorgulama formunu okuyup doldurmak. Doktorumuz bununla ilgili fiziki muayeneleri yapıyor. Toplamda 30 dakika ayırıp 1 ünite kan vererek 3 kişinin hayatını kurtaracaksınız.
KAN STOKLARI YAŞAM SİGORTAMIZ
Hepimiz bir gün hasta veya hasta yakını olacağız diyen Gök, Peki yaralılarımızı kim kurtaracak diyerek vatandaşlara şu şekilde seslendi: Bir yakınınızın kan ihtiyacı olsa, bütün çevreniz hastaneye koşsa bu kanın alınması, hazırlanması minimum 8 ila 10 saat. O an aramaktansa önceden ihtiyacımız olan kanın köşede durması daha sağlıklı. Stoklar bizim yaşam sigortamız. 2 günlük kan stokları biterse acil ameliyatlar dışında tüm ameliyatlar iptal olur. Bu sıkıntıyı özellikle de temmuz ağustos aylarında yaşıyoruz. Bir gün hastanede, acilde olacaklarını unutmayarak vatandaşlarımızı Kızılay merkezlerine davet ediyoruz. Vatandaşlık göreviniz kan bağışı.
KADIN BAĞIŞÇI SAYISI AZ
Müdür Göke erkeklerin yılda 4 kez 3 ayı geçmek kaydıyla, kadınlar ise 4 ayda bir senede 3 kez kan bağışlayabildiğini ifade etti. Kadınların da kan vermesi gerektiğine dikkat çeken Gök, yüzde 14 oranında kadınlar tarafından bağış yapıldığını ve oranın çok düşük olduğunu belirtti. Erzurumda da yüzde 14 İzmirde de. Nerede peki İzmirin aydın kadınları? diyen Gök, kan verdikten sonra ne yapılması gerektiğinden ve yararlarından şu şekilde bahsetti: Tansiyon ve kan yağlarında geçici düzelme olur. Yeni, taze kan hücresi dolaşımda daha çok dolaştığı için daha çok oksijen taşıyıp daha çok karbondioksit toplar. Halk arasında kanım sulandı, boyun ağrılarım geçti, kendimi daha iyi hissediyorum denmesinin sebebi kan bağışı. Kan verdikten sonra kişi bol su tüketmeli. Maden suyu, portakal suyu tarzı şeyler içmeli. Ağır spor ve uzun yolculuk yapmamalı. Hamam ya da saunaya gidilemez. Sıcağın altında çok durulmamalı.
KEŞKE HER HAFTA KAN VEREBİLSEM
Başkan Ümit Ülkü ise, Her birimizin her an kana ihtiyacı olabilir. Şu anda 3 günlük bir kan stoku ile döndüğümüzü biliyoruz ki bu diğer şehirlere göre iyi bir stok ancak bunu artırmalıyız. Bu aylarda kan bağışının daha az olduğu, stokun daha aza indiğini bildiğimiz için özellikle bu zamanı seçip katkı sağlamak istedik. İzmirin kendi kan ihtiyacını stok olarak karşılayamadığını, ihtiyacı kadar kan bağışı gerçekleşmediğini bildiğimiz için hem destek olalım hem de bu bilinci halkımıza yayalım ki vatandaşlarımız ihtiyaç olduğunda bunun bir nevi zorunluluk olduğunu bilsinler dedi. 15 Temmuz gecesinden çok etkilendiğini, Kızılay sayesinde birçok gazimizin hayata tutunduğunu belirten Ülkü, Keşke her hafta kan verebilecek vücut yapısına sahip olsaydım. Diğer Sivil Toplum Kuruluşları da inşallah daha çok kampanyalara destek verir. Halkımızda bilinçlenirse stoklarımız hiç bitmez ve hastalarımız sağlıklarına kısa sürede kavuşur açıklamasında bulundu.